Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

Autoruns 9.56

2009.10.30. 09:57

Autoruns ismertetésEgy rendszer-karbantartó programot szeretnké most bemutatni, a 'kicsi a bors, de erős' mottóval. Manapság jópáran kérdezgetik tőlem, miért lassú a Windowsom. Persze Mac-es barátom rögtön rávágná, hogy azért, mert nem Mac-et használunk, de ez nem ilyen egyszerű. A Windows alapvetően sokmindenre használható, de a használhatóságát különféle alkalmazásokkal tovább bővíthetjük - egészen addig, míg a rendszer egy agyondíszített karácsonyfára nem kezd hasonlítani. Ennek jellemző tünete a gép lassú indulása, ugyanis induláskor "válik képessé" mindenre, amire mi szeretnénk használni, s ezeket a funkciókat ellátó programokat mind így vagy úgy el kell indítani. Azért, hogy ne váljon túl lassúvá a gép, néha nem árt megnézni, mi történik a rendszerindításkor a géppel. Ennek egy nagyszerű eszköze az Autoruns.

Előrebocsátom, hogy a program használatát kezdőknek, szakember-ismerőssel nem rendelkezőknek és kísérletező kedvű sufnituning-rajongóknak nem, vagy csak nagy körültekintéssel ajánlom. A program képes jelentést írni a mindenkor állapotról, amit egy hozzáértőnek is elküldhetünk, ami alapján ő tanácsot ad, szóval ha valaki bizonytalan, praktikus a program ezen lehetőségével élni. Csak érdekességképp, a program egy publikussá tett Microsoftos belső fejlesztés, nem véletlenül érti a dolgát.

Tehát a program fő funkciója a rendszerrel induló rendszerelemek kilistázása típusokba rendezve, illetve ezek engedélyezése/tiltása. Természetesen végérvényesen is lehet törölni funkciókat, de ezzel a lehetőséggel jobb nem élni, a tiltás/engedélyezés minden esetben elegendő. Összesítve és kategóriákra bontva látunk minden elemet, a keretrendszerhez (asztal-tálca-ablakok), az IE böngészőhöz kötött funkciókat, az időzített feladatokat, a szolgáltatásokat, az eszközmeghajtókat, az audio/video codeceket, a belépéskor elinduló programokat, és még sorolhatnám. Mindegyik elem előtt látunk egy kijelölő négyzetet, melyben a kipipált állapot jelenti az engedélyezett működést, amit bármikor törölhetünk vagy újra engedélyezhetünk. Amíg nem töröljük a funkció sorát, addig maradandó károsodást nem tudunk tenni a Windowsban, de a működését alaposan meg tudjuk kavarni, szóval óvatosan!

Amint írtam, jelentést is tud gyártani a program, de praktikus az a funkció is, hogy egy adott elemről online infókat ad, tehát ha valaki bizonytalan az elem szükségességével kapcsolatban, így tájékozódhat. Sajnos ez nem több egy google keresésnél, de azért sokszor segít. Persze nem csak a saját automatikusan elinduló programjaink között, hanem a többi felhasználó és a rendszerszintű elemek közt is, s a tételek közül bármikor elrejthetjük a biztosan Microsofthoz tartozó, tehát vélhetően fontos, rendszerhez szükséges elemeket is. Végezetül, ha úgy gondoljuk, végeztünk a "gyomlálással", a változtatásokat mentsük el... és imádkozzunk, hogy nem tiltottunk le valami olyat, ami a Windows működéséhez életfontosságú. Viszont ha jól végeztük a dolgunkat, lehet, hogy a gépünk egy kicsit, vagy akár érezhetően gyorsabban indul majd el.

Értékelés: Egészen jó, de lehetne még jobb.

A program honlapja:
http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb963902.aspx

Direkt letöltés: innen

A program legutolsó frissítését itt találod (Autoruns 9.57) >


 
szerintem: (3/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

Szólj hozzá!

 

Címkék: autoruns

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr941485734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása