Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

Sweet Home 3D 2.1

2009.11.20. 15:03

Sweet Home 3D ismertetésVégre megvettétek a kiszemelt bútort, és meg is hozták. Az asszonykának mi sem természetesebb, mint hogy másra sem vágysz jobban, mint hogy a lakást legalább féltucatszor átrendezd, csak hogy kipróbáljátok, hogy ez a szekrény és az az ágy hol nézne ki a legjobban. Persze ilyenkor hiába mondod, hogy ezt meg azt a változatot eleve nem kéne kipróbálni, mert tuti nem lesz jó, de szíved szerelme szeretné megnézni. Persze a laza bútortologatást te intézed, aminek Mari néni, az alattatok lakó idős hölgy nagyon örül, mivel a parkettátok már rendesen belenyikordul a műveletbe. Úgy az ötödik-hatodik teljes átrendezés után úgy gondolod, hogy talán mégis azt a kékszemű szöszkét kellett volna életed párjául választanod, vele talán máshogy alakult volna ez a hétvégéd. Aztán rájössz, nem történt semmi baj, csupán kicsit későn olvastad a leírásomat a Sweet Home 3D-ről. Későn, de talán nem túl későn.

Természetesen nem csak ez az egy indok vezérelhet valakit, hogy leüljön és megtervezze saját lakását, ízlése szerint berendezze, hogy aztán később akár virtuális szobaszemlét tartson a kitalált elrendezésben. Mindenesetre indoktól függetlenül nagyon hasznos "játék" a Sweet Home 3D, hiszen néha nincs lehetőségünk, időnk, energiánk egymás után többször átrendezni a lakásunkat, csak hogy megnézzük, mi hogy néz ki.

Javaslom mindenkinek, hogy a tervezés első fázisaként szkennelje be lakása-háza alaprajzát, hiszen részben ezzel kényelmesen megadhatja a terv léptékét, részben pedig a tervrajz alapján a falakat rögtön játszi könnyedséggel meghúzhatja. Ezután a falakra illeszkedően nekiláthatunk először a szobák kijelölésének, itt rögtön két hasznos ötlettel találkozunk. Ha falakkal rendesen körbezártunk egy területet, a kézi kijelölgetés helyett elég duplán kattintani a szoba egy belső pontjára, s a program rögtön elvégzi a szoba körvonalának megrajzolását. A másik praktikus húzás, hogy egy megrajzolt szobának feltünteti a pontos területét, ami sok tekintetben hasznos infó lehet számunkra.

Ha ez is megvan, folytathatjuk mondjuk a padló és a falak átfestésével. Ha több szobát érintő, mondjuk főfalunk van, akkor érdemes azt felosztani az érintett szobák határvonalán, ugyanis a program falszakaszon belül csak egyféleképp tudja színezni a falakat. Ha ez is megvan, akkor az alkalmazás saját gyűjteményéből, amit baloldalt találunk, a tervbe húzhatjuk az ajtókat, ablakokat, illetve ezután a berendezési tárgyakat, a függönytől a lépcsőig, a radiátortól a mosdóig, az ágytól a szobanövényig sokmindent, amit természetesen a falakhoz, ajtókhoz, ablakokhoz hasonlóan átméretezhetünk, áthelyezhetünk, emelhetünk/süllyeszthetünk, forgathatunk. Akinek a program beépített felszerelés-készlete nem lenne elegendő, az a program honlapján akár a Bútor menüből is bővítheti további elemek százaival. Persze időközben már zavaró lehet az alaprajz képe a háttérben, ezt letilthatjuk.

De még nem is szóltam az alkalmazás fő tulajdonságáról: a főablakban a tervrajz, az elemkészlet és a felhasznált elemek listája mellett kapunk egy térbeli rajzát is lakásunknak, de ugyanezen a panelen virtuális látogatást is tehetünk a lakásban, körbenézhetünk, mászkálhatunk a berendezett szobákban. Végezetül elkészült művünket a netre szánt SVG formátumba, vagy 3D-s modellezőprogramok számára OBJ formátumba is exportálhatjuk, de aki szeretne fotót készíteni a szobabelsőről, természetesen ezt is megteheti.

A program szerintem teljesen logikusan kezelhető, a benne használt magyar fordítás jól használható, de aki angolul, franciául vagy spanyolul is tud, annak mindenképpen ajánlott a program weboldalán található kezelési útmutató tanulmányozása, mivel sok hasznos tudnivalóval fog találkozni ott is.

Értékelés: Már-már tökéletes. Ajánlom.

A program honlapja: http://www.sweethome3d.eu/hu/index.jsp

Direkt letöltés: innen

A program legutolsó frissítését itt találod (Sweet Home 3D 2.3) >


 
szerintem: (4/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

2 komment

 

Címkék: sweet home 3d

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr421535889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apacuka11 2010.06.29. 06:37:19

Na ezt jól megtalálltam...
Megyek szemészetre...

Tigris 2010.06.29. 11:31:29

Khm-khm. Nem árt körülnézni néha, hogy mi az, ami már rég itt van, hátha kincsekre bukkansz! :)
süti beállítások módosítása