Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

Inkscape 0.47.3

2009.12.11. 13:03

Inkscape ismertetésTalán mindenki járt már úgy, hogy rajzolt valamit a számítógépen, amit szeretett volna nagyban kinyomtatni, és a papíron vette csak észre, hogy a monitoron szép képe a nyomtatásban kockás lett, mintha mozaikból rakták volna ki. De ha valakinek egy céges embléma kellett, hiába találta meg kicsiben az interneten, vagy szkennelte be kicsiben, felnagyítva az is elmosódott és darabos lett. Most egy olyan programról lesz szó, amivel akár tízméteres plakátot is nyomtathatunk, a rajta szereplő kép közelről is szép lesz.

Először is tisztáznom kell pár alapfogalmat. Sokan a Windows Paint-jét, a Photoshopot, a Gimpet, és az általam is már bemutatott Paint.Net-et is rajzprogramnak hívják - tévesen. Ugyanis ezeknél a programoknál a legkisebb szerkeszthető egység a képpont, a pixel, ami felnagyítva egy hatalmas egyszínű négyzet lesz csak. Ezeket a programokat pixelgrafikus, vagy retusprogramoknak hívjuk, ugyanis általában már meglevő pixeles képeket, fotókat, szkennelt képeket szerkesztünk vele. Ugyanakkor a természetes rajz alapeleméből, a vonalból is szögletes szakaszokat csinál, ami nagyítva nem igazán szép. Ugyanakkor a vektorgrafikus, más néven rajzprogramoknak épp a vonal, tudományosabb nevén a vektor az alapegysége, ami felnagyítva is vonal marad. Egy másik előnye az ilyen típusú grafikus alkalmazásoknak, hogy a vonalak, illetve a különböző vonalakból, görbékből felépülő formáknak a tulajdonságai, pl. a színe, formája, vonalvastagsága, stb. utólag is bármikor változtatható.

Az Inkscape is egy ilyen rajzprogram, méghozzá egy igen komoly tudású darab, sok kereskedelmi alkalmazást is leiskoláz képességeivel, de a legjobbakkal (Corel Draw!, Adobe Illustrator) is becsülettel felveszi a versenyt. Meg sem kísérlem felsorolni, hogy mit tud a program, szerencsére teljesen magyarított, ajánlom mindenkinek, hogy próbálja ki, játszogasson vele. Ha valakit elbátortalanítana a sok ismeretlen eszköz, a rajzolás eme új módja, annak egy tipp: a Segítség menü Ismertetők pontjában több oktatóanyagot talál, természetesen a program nyelvéhez igazítva, tehát magyarul is, ezek kitűnően elmagyarázzák a program használatát. Nem tudok mást mondani, példaértékű a program dokumentációja.

Egy érdekesség: a program nem egy saját formátumot használ a dokumentumok mentésére, hanem a webes szabvány SVG formátumot, amit manapság minden szélesen elterjedt böngésző ismer. Ez egyben azt is jelenti, hogy a weboldalunkon bármikor elhelyezhetjük az elkészült rajzot, ami sem kicsiben, sem nagyban nem fog szétesni vagy kockásodni.

Értékelés: Már-már tökéletes. Ajánlom.

A program honlapja: http://www.inkscape.org/

Direkt letöltés: innen vagy innen (telepítés nélkül futtatható változat)


 
szerintem: (4/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

Szólj hozzá!

 

Címkék: inkscape

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr311589660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása