Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

Daemon Tools Lite 4.35.5

2010.01.07. 10:47

Daemon Tools Lite ismertetésAki azt hitte, teljesen körüljártuk a CD/DVD-témát, már minden velük kapcsolatos dologról írtam, már mindenre van program, az téved. Van, amikor praktikus, ha nem az eredeti CD/DVD-t használjuk, hanem egy ún. képfájlt, ami egy merevlemezen tárolt fájl, amiben egy korong teljes tartalma megtalálható: a CD/DVD fájljai és a korong minden jellemzője. Pl. akinek laptopja van, ezek használatával komoly fogyasztást, s ezzel üzemidőt tud nyerni, hiszen az optikai meghajtók szinte zabálják az akkuk üzemidejét. De aki filmet akar nézni, az is jobban jár, részben mert gördülékenyebb, szaggatásmentesebb a lejátszás, részben pedig mert nem surrog folyamatosan a CD/DVD-meghajtó, alacsonyabb a gép zaja.

Akik kevésbé járatosak a témában, azoknak két fogalom ismertetésével kezdeném. Már szó esett a képfájlról, amiben minden, az adott médiával kapcsolatos paraméter és annak teljes tartalma megvan. Ezeket a képfájlokat úgy tudjuk használni, hogy létrehozunk egy ún. virtuális meghajtót, és ebbe "tesszük bele". Tehát keletkezik egy új meghajtó, mondjuk ha már van egy A: floppy-meghajtónk, egy C: és egy D: merevlemezünk, és egy E: DVD-meghajtónk, akkor létrejön mondjuk egy F: is, ami fizikailag ugyan nem létezik, mégis lehet rajta valami: ez a valami lesz a képfájl tartalma. Tehát, ha létrehoztunk egy új, F: meghajtót, és egy lementett DVD-képfájlt, mondjuk a nyaraláson készült videóinkat tartalmazó DVD képfájlját hozzárendeljük a meghajtóhoz, "beletesszük" a meghajtóba, akkor olyan, mintha a géphez mondjuk USB-n egy külső DVD-meghajtót kötöttünk volna, benne a már lemezre kiírt nyaralás-DVD-vel. Tehát pl. lejátszhatjuk, másolhatjuk, stb. Újabb fogalom: a képfájl virtuális meghajtóhoz rendelését mount-olásnak hívjuk. Akinek kicsit már fáj a feje a gondolattól, hogy a virtuális F: meghajtónkba egy képfájlt mount-oljon, az nyugodjon meg, a dolog kicsit egyszerűbb csinálva, mint leírva és olvasva. 

Tehát tegyük fel, hogy DVD Stylerrel vagy CDBurnerXP-vel létrehoztunk, ismerőstől kaptunk, letöltöttünk egy képfájlt, mondjuk egy videós DVD-t. Ebbe szeretnénk DVD-re írás belenézni, mondjuk mert nem tudjuk még mi van benne, hogy érdemes-e egyáltalán kiírni. Először telepítsük a Daemon Tools Lite-ot. A telepítés után a program az óra mellé beül a tálcára, a kék villámos ikonjára kattintva kattintva megjelenik, hogy van egy új, betűjellel ellátott eszközünk, mondjuk az Eszköz 0: [F:], ami jelenleg üres. Ez azt jelenti, hogy az F: nevű virtuális meghajtóban jelenleg nincsen semmi. Ha ide kattintunk, akkor kiválaszthatjuk azt a képfájlt, amit mount-olni szeretnénk. Adjuk meg neki azt a képfájlt, amiről szó volt. Ha be van kapcsolva az automatikus futtatás, akkor akár el is indulhat a DVD tartalma, vagy rákérdezhet a Windows, hogy az új lemezzel mit csináljon: akár le is játszhatjuk a videót. Természetesen másféle tartalomhoz más lehetőségek tartoznak, de a lényeg ugyanaz: a mount-olt médiának a tartalma megjelenik a Windows számára, s innentől használhatjuk. Ha új képfájlt szeretnénk mount-olni, akkor nincs más teendő, katt az ikonra, vagy válasszuk le a jelenlegi képet (összes leválasztása, pl.) vagy adjunk meg új képfájlt, az előzőhöz hasonlóan.

Jobbkattintással az ikonon láthatóvá válik a teljes menü: ebből kiderül, hogy a program egyfelől számontartja az eddigi mount-olt képfájlokat ('Képkatalógus' és 'Gyakran használt képek' almenük) másfelől minden műveletet elérünk, akár ebből a menüből, akár egy egyszerű kezelőfelületen, ikonokkal is (Mount'n'Drive), illetve hogy a program képes meglevő CD/DVD meghajtókban levő CD/DVD képfájlba másolására is (Lemez képzése). Ez utóbbival vigyázzunk, azon túl, hogy szerzői jogok által védett tartalmat másolni törvénybe ütköző dolog, léteznek olyan védelmi módszerek, amik a másolt tartalmat használhatatlanná teszik.

A Mount'n'Drive egy egyszerű, de praktikus felület a képfájlok kezelésére és használatára. Az ablak felső részében látjuk az eddig használt képfájlokat, lent pedig a virtuális meghajtóinkat. A felső listába képfájlt felvenni, abból törölni az első két gombbal lehet, azokat a virtuális meghajtóba tenni, mount-olni a harmadik, kék nyíllal tudjuk, leválasztásukra pedig a negyedik, CD-kiadás-jelre hasonlító lefelé mutató kéknyilas gomb való. A következő két gombbal magát a tartalmat, tehát mondjuk a CD-n levő zene, vagy a DVD-n levő film lejátszását tudjuk elindítani, vagy megállítani. A fogaskerekes gombra kattintva beállíthatjuk a virtuális meghajtónk paramétereit, az utolsó, írás gomb sajnos csak akkor működik, ha a fejlesztő cég (fizetős) AstroBurn nevű íróprogramja telepítve van, ilyenkor a kiválasztott képfájlt kiírhatjuk CD/DVD-re. Mivel erre a feladatra már van egy sokkal jobb ingyenes programunk, a CDBurnerXP, ezért ez a funkció számunkra felesleges.

Az alkalmazás tud magyarul, ezért részletesebb leírásba nem megyek bele, viszont tudom, hogy sokan még nem rutinosak mount-olásban, ezért nekik írtam a fenti hosszabb mesét. Ugyanakkor akinek igénye van, az még találhat finomságokat a beállítások között is, illetve a nyelvet is itt lehet átállítani.

Kicsit hezitáltam az ismertető előtt, mert ez a program egy "lebutított változat", erre utal a Lite elnevezés is. Ugyanakkor egyszerűen nem találtam sem jobbat, sem magyar nyelvűben hasonló programot, hiába kerestem-kutattam. Viszont ez a verzió is jól használható arra, amire kell, magyarul is tud, és sem időkorlátozás, sem bosszantó reklámok nincsenek benne, tehát bárkinek szívesen ajánlom.

Értékelés: Egészen jó, de lehetne még jobb.

A program honlapja: http://www.daemon-tools.cc/eng/home

Direkt letöltés: innen a (download linkre kell kattintani)

A program legutolsó frissítését itt találod (Daemon Tools Lite 4.35.6) >


 
szerintem: (3/5)
szerintetek: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr351653222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása