Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

VirtualBox 3.1.2.56127

2010.01.14. 13:26

VirtualBox ismertetésVolt már úgy, hogy ki akartuk volna próbálni a Linuxot, mert sok számítástechnikai újság azt mondja, hogy jó és ingyenes? Vagy szükségünk lett volna egy régi programra, ami Windows 95-ön futott, de a mi XP-nkre nem akar települni? Ez már újratelepítés, partícionálás, bootmenü-barkácsolás nélkül is megoldható, különösebb nehézség nélkül, méghozzá úgy, hogy közben a számítógépen mást is tudunk csinálni, tehát pl. levelezhetünk, miközben a háttérben a Linux települ.

Volt már szó virtuális meghajtókróla Daemon Tools kapcsán, a játékok egy része a virtuális valóságban játszódik (a lövöldözős játékok esetében szerencsére...), most itt az idő, hogy megismerjük a virtuális számítógép fogalmát. Ez nem más, mint egy ablakban futó, interaktív utánzata egy számítógép szoftveres és hardveres működésének, mely természetesen lassabb, mint az igazi gép, de cserébe "világ a világon belül", bármikor megszakíthatjuk a működését, vagy törölhetjük, ha netán valami nekünk nem tetsző történne. Ez igaz vírusokra is, de hardveres sérülést is nehéz egy virtuális gépnek okozni.

Volt szó a Sandboxie-ról, ezt a történetet még nem sikerült úgy lezárnom, hogy az mindenkinek jó legyen. A VirtualBox egy nagyságrenddel komolyabb és biztonságosabb megoldás, sajnos a gép erőforrásait is jobban leterheli, tehát nem a Sandboxie-val egy kategória. Ugyanakkor ingyenes és magyar, tehát a használata is egy kicsit gördülékenyebb. De miről is van szó pontosan.

A program első indításkor még "üres", tulajdonképpen csak egy keretrendszer, amit mi tölthetünk fel virtuális számítógépekkel. Ha új virtuális gépet készítünk, először meg kell adnunk egy nevet, illetve nagy vonalakban, hogy milyen operációs rendszer lesz azon a gépen, Windows, Linux, vagy más, illetve annak melyik verziója. Lehet listán nem levő rendszert is telepíteni, pl. a legutóbb a Chrome OS-t próbáltam ki, ekkor a legközelebbi kategóriát érdemes kikeresni. Ezután meg kell adnunk a rendszer alapmemóriájának a méretét, illetve létre kell hoznunk egy merevlemez-képet (ez hasonló a CD-képhez, csak nevéhez méltóan ez HDD-ként fog viselkedni, pl. írható, bootolható) vagy már meglevőt kiválasztanunk. Ha újat csinálunk, ennek is meg kell adnunk a paramétereit: fix, vagy változó méretű HDD-képet kérünk, fixnél, hogy mekkorát, illetve hogy a valódi merevlemezeinken hová, milyen fájlba szeretnénk tenni. Ha minden jól ment, a hardveres résszel el is készültünk, indítsuk el az új virtuális gépünket!

Az első indításkor meg kell adni, honnan induljon a gép, hasonlóan az igazi számítógéphez, amit vagy telepítő-, vagy live CD-ről, USB-ről vagy floppiról indítunk. Ez a média lehet valódi meghajtó is, de mondjuk egy CDBurnerXP-ben létrehozott bootolható CD-kép is. Ha a média nem kipróbálható, élő op.rendszer, ún. "live", hanem egy telepítő, akkor ezek után a virtuális gépre új operációs rendszert telepíthetünk, amit a telepítés után ugyanúgy használhatunk, mint egy igazi gépet.

A használatkor egy kis ablakban bootol egy számítógép, bootképernyővel, az OS indulóképével, stb., ha belekattintunk, vagy ha lenyomunk egy billentyűt az aktív ablakban, akkor azt tapasztaljuk, hogy a virtuális gép "túszul ejtette" a billentyűzetet és az egeret, tehát az Alt-Tabbal nem tudunk másik ablakra váltani, az egér pedig "beszorult" a virtuális gép ablakába. Ezen könnyen segíthetünk ha megnyomjuk a "Host"-billentyűt, ami alapesetben a jobboldali Crtl gomb, ilyenkor "kiszabadul a billentyűzet és az egér is, ablakot válthatunk, de hozzáférünk a virtuális gép menüjéhez is.

A gépet ezekből a menükből resetelhetjük, újraindíthatjuk, megállíthatjuk, teljes képernyőre vehetjük, vagy elmenthetjük az állapotát egy pillanatfelvételbe is. Ez akkor jó, ha ehhez az állapothoz szeretnénk visszatérni néha, mondjuk mert még "üres" a gép, mert vírusmentes, vagy mert pont úgy van minden beállítva, ahogyan nekünk kell. Az eszközök menüből kezelhetjük a virtuális géphez kapcsolt hardvereszközöket, amiknek működéséről az ablak jobb alsó sarkában is visszajelzést kapunk. Egy tipp: mindenkinek ajánlom a Guest Addons telepítését (ez nem minden op.rendszernél elérhető), mert a virtuális gép kezelését kicsit könnyebbé teszi. A valódi és a virtuális gép között "átjárót", megosztott mappát is létrehozhatunk az Eszközök/Megosztott mappák menüpontban.

Az alkalmazás eléggé erőforrásigényes, de az egyik legjobb virtuális gépet működtető program ami létezik. Egyszerűbb célokra kicsit "ágyúval verébre" megoldás, de akinek elbírja a gépe és teljsen biztonságos megoldást keres, vagy szeretne egzotikus op.rendszereket használni, annak remek program, erre a fejlesztő Sun cég hírneve is garancia. Csak érdekességképp említem meg, hogy a fenti kicsi képen egyszerre fut, párhuzamos ablakokban egy Windows XP, egy Chrome OS és egy MS DOS 6.0 és éppen indul egy negyedik virtuális gép, de lehetne még itt Vista, MacOS X, vagy Linux is.

Értékelés: Kihagyhatatlan! Töltsd le most!

A program honlapja: http://www.sun.com/software/products/virtualbox/index.jsp

Direkt letöltés: innen

A program legutolsó frissítését itt találod (VirtualBox 3.1.6.59338) >


 
szerintem: (5/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

13 komment

 

Címkék: virtualbox

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr321671843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xaba99 · http://landf.blog.hu 2010.01.14. 15:56:04

szia,

ez miben jobb, mint a Microsoft Virtual PC?

Tigris 2010.01.14. 16:11:26

Hali!
1, Ismeri a MS VPC által használt VHD formátumot (HD-kép).
2, A Linux-támogatása jelentősen jobb hardverkezelésben: az MS VPC-nek az egérkezeléssel is gondjai akadnak (pl. nem kezeli az egérgörgőt), illetve nincs Linux alatt addon-támogatása.
3, 50%-kal gyorsabb, mint az MS VPC (forrás: www.itwriting.com/blog/660-virtualbox-is-amazing-50-faster-than-virtual-pc-on-my-pc.html)
4, Megosztott mappák kezelése az OS-eken keresztül.
5, Kisebb, a telepítése gyorsabb és gördülékenyebb.

Tigris 2010.01.14. 16:12:01

Remélem kimerítő voltam.

xaba99 · http://landf.blog.hu 2010.01.14. 16:50:26

@Tigris: igen köszi :)
akkor kipróbálom.

Tigris 2010.01.14. 17:21:26

Nagyon szívesen, örülök, hogy segíthettem!
Amúgy hangsúlyozom, hogy érdemes a Guest Addons-t telepíteni, mert sok kellemes kiegészítés van benne.
A megosztásokat a Win alapú hoston a vboxsvr megosztásaiként éred el, a Linux pedig a 'mount -t vboxsf [-o OPTIONS] sharename mountpoint'-tal tudod a helyére mountolni.

filipo 2010.01.14. 23:40:44

A Sandboxie programba telepítettem (vagy ott nyitottam meg) egy trial verziós programot amit 8 nap után töröltem (teljes törléssel mindent).Azt írták a program nem tud kiszabadulni,mégis mikor másodszor telepítettem emlékezett rá és irta:már csak 9 napod van.Nagyon meglepődtem.

Tigris 2010.01.15. 08:49:13

Ugyan pontosan nem ismerem, hogy a program hogyan "védi" magát, de a Sandboxie-t is ki lehet játszani. (Hogy hogyan, azt nem tudom, és igazából nem is nagyon akarom tudni... :) ) Sokan nekilátnak trial-ból mondjuk Thininstallal portable-t csinálni, mivel ez is egy védett környezetben, ún. sandboxban (=homokozó) fut, de ebben az esetben is sokszor megmarad az időkorlát. Nem akarok senkit semmi rosszra buzdítani, de a VirtualBox tényleg teljesen elszigetelt rendszer, ebben ha lejár a trial időszak, akkor a virtuális gép törlése/újratelepítése után minden újra használható lesz. Ezért utaltam rá a cikkben is, hogy a VB egy nagyságrenddel komolyabb, mint a Sandboxie.

filipo 2010.01.15. 09:56:30

Köszönöm válaszod.Sajnos alapgépem van és a hozzáértésem se tökéletes,de tájékozódom és lehet megpróbálom ezt a Virtualbox-ot.

Tigris 2010.01.15. 10:13:18

Szégyen vagy nem szégyen, sajnos nekem is eléggé régi a "vasam", nálam sem éppen a sebességéről híres a VirtualBox, viszont az általad említett szempontból tökéletes. A VB használata nem ördöngősség, leginkább türelem és telepítőlemez kérdése csak a használat. Ja igen! Ha sikerült telepíteni a rendszert, ami ha jól értem, esetedben valamilyen Windows, akkor érdemes a program főablakában, leállított állapotban a létrehozott virtuális gép konfigurációjában minden lehetséges hardveres gyorsítást beállítani (elrontani nem tudod, azt a beállítást, amit nem lehet bekapcsolni, azt helyetted kikapcsolja a program), illetve a Guest Addons telepítése is javít a helyzeten, nem véletlenül írom ennyiszer. :) Bocs, ha már unod.
No, sok türelmet és sikert a használathoz! Ha összejött valami, vagy segítség kell, írj bátran!

filipo 2010.01.15. 20:16:24

Talán még az is gond lehet,hogy 2 részre van osztva a lemezem.C:22GB(szabad terület13GB) E:52GB Nekem arra kellene inkább,hogy szeretek programokat kipróbálni amik meg irkálnak a regisztribe,szóval szemetelnek rendesen.A VB hiján használok portable progikat és a Sandboxie-t.

Tigris 2010.01.15. 21:16:38

Persze, érthető... Nálam is több meghajtó van, de ez nem lenne gond.

filipo 2010.01.16. 11:50:05

Itt leírja a telepítést.www.geeks.hu/tippektrukkok/080618_virtualis_gep_letrehozasa_virtualboxszal?page=0,1 Mindjárt az első problémám,hogy a gépemen 512 RAM van.Tavasszal bővítem.Érdemes így nekiálnom?

Tigris 2010.01.16. 13:02:57

Mondjuk a leírás cseppet régi, a mostanira telepítésre már nem igazán hasonlít.
Fél giga. Nekem egy gigám van, azzal nincs gondja (igaz, ebből negyedet levesz a videokártya), de szerintem inkább a CPU amin inkább múlik a történet. Szerintem érdemes egy új felhasználót vagy hardverprofilt csinálnod, aminél eleve nem indul el sokminden a Windows-zal, ezzel javíthatod az esélyeidet. Amúgy szerintem érdemes.
süti beállítások módosítása