Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

PDF-XChange Viewer 2.046

2010.02.08. 13:40

Írtam már PDF-olvasóról korábban, de gipszfej nevű olvasóm felhívta a figyelmem, hogy nézzek körül a kicsit több funkcióval ellátott alkalmazások között. Bár ezek sebességben nem tudják felvenni a versenyt a már ismertetett Sumatra-val, ugyanakkor tudásban jelentősen többet tudnak nyújtani. Ebben a kategóriában indul gipszfej kedvence, a Foxit Reader és a Perfect PDF 6 Reader is, mégis a PDF XChange Viewer-re esett a választásom, mert tudása és magyar nyelvű felülete mellett van 1-2 kellemes figyelmesség benne, ami kezelhetőbbé teszi a többinél.

Ami első indításkor szembetűnő, az a funkciók tarka özöne: kapásból három sornyi eszköztárat kapunk, amiben mindent megtalálunk, ami a dokumentum szerkesztéséhez és olvasásához kellhet. Ez a tobzódás tetten érhető a menükben is, de a figyelmes szemlélődő itt már kezd gyanakodni. A szédítő forgatag egy jó része csak beetetés, a próbaidőszak lejártával ezek tiltásra kerülnek; használatukhoz meg kell vennünk a fizetős változatot. Ezeket a funkciókat a program kicsi PRO felirattal is jelzi. Kedves figyelmesség a program készítőitől, hogy ezeket a funkciókat el lehet tenni szem elől (a Szerkesztés/Beállítások/Regisztráció oldalon), hogy ne bosszankodjunk miattuk. Ezt a beállítást azért is ajánlom, mert ha a próbaidőszak alatt egy dokumentumban Pro funkciót használunk, és elmentjük, akkor mentéskor egy eltávolíthatatlan vízjel kerül az oldalba, ami zavaró lehet. Ha ezeket az extra funkciókat letiltottuk, szerencsére akkor sem csökken jelentősen a program tudása.

Ahhoz képest, hogy ez a program tulajdonképpen csak egy PDF-olvasó nagyon sokféle jelzéssel elláthatunk egy Acrobat dokumentumot, ráadásul el is menthetjük, ami roppant kellemes. Természetesen a meglevő tartalmat, a tördelt szöveget és képeket nem változtathatjuk meg, ez már egy PDF-szerkesztő dolga. De hogy milyen jelzésekről beszélek? Lehet a dokumentumhoz megjegyzéseket fűzni buborékban, vagy egyszerű szövegben, kiemelhetünk egy szövegrészt filccel, áthúzással, aláhúzással, síkidomokat, nyilakat, felhőcskéket rajzolhatunk, fájlt tűzhetünk a PDF-hez, de különböző (sajnos angol nyelvű) pecsételők is rendelkezésünkre állnak.

Természetesen, mint minden rendes PDF-olvasóban, itt is megtaláljuk a nézetkezeléshez szükséges eszközöket, nagyítót, mozgató kezet, lehet az oldalakat forgatni, könyvjelzővel ellátni, és persze az oldalképet, -képeket is sokféleképp lehet az ablakban elrendezni. A szövegből itt is kimásolhatunk tartalmat, amennyiben ezt a PDF biztonsági beállításai megengedik és persze keresni is tudunk a szövegben.

Ugyan a program nem olyan villámgyors, mint a Sumatra, a szerényebb sebességéért kárpótol a tudása. Szerencsére a program tud magyarul is, bár sajnos foltokban vannak lefordítatlan szövegrészek, ez rontja az amúgy jó összképet, kár érte. Ugyan a program nem titkoltan és sajnos érezhetően is egy fizetős alkalmazás korlátozott verziója, a készítők szerintem mégis javítottak az összképen azzal, hogy le lehet tiltani a bosszantó beetető funkciókat, ez mindenképpen nemes húzás.

Értékelés: Már-már tökéletes. Ajánlom.

A program honlapja:
http://www.docu-track.com/product/pdf-xchange-viewer/feature_list

Direkt letöltés: innen (Először válasszuk ki a letölteni kívánt változatot, ami lehet: ZIP telepítő, EXE telepítő, telepítést nem igénylő ZIP, 32 bites MSI telepítő és 64 bites MSI telepítő, majd kattintsunk a kék Download Now gombra!)

A program legutolsó frissítését itt találod (PDF-XChange Viewer 2.0.50) >


 
szerintem: (4/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

3 komment

 

Címkék: pdfxchange

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr661738209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.03.04. 21:40:11

Nem rossz program, de nem is dőltem hanyatt tőle. Amit próbáltam, azok közül ennek volt a legfinomabb a görgetése, viszont kegyetlen sok RAM-ot eszik (pedigáltalában nem szokott érdekelni egy program memóriafogyasztása).

Foxitot én is használtam, használom, de mostanában egyre kevésbé szimpatikusa. Lassú lettés nehézkes (pl. a görgetés).

Sumatra meg egyszerű, mint a faék, ugyanakkor korábban nem volt gyorsabb, mint a Foxit. Nem szeretem azt sem, ha görgetéskor (görgetősávon) nem rendereli le azonnal a képet, hanem bevillantja ezt a "betöltés folyamatban" szöveget. A másik bajom vele, hogy látszik, hogy "egyemberes". Nekem minden pdf-et azonos méretben nyit, és ugyanott, nem jegyzi meg, ha megnövelem. Meg a könyvjelző oldalsávot sem tudom átméretezni valamiért, alapértelmezésben meg elég keskeny.

A vicc az, hogy a korábban ezerszer elátkozott Adobe Reader nagyon jól néz ki, igen szépen jeleníti meg az oldalakat, és egész gyors is. még az indulási idő is elfogadható, csak feleslegesen nagy méretű. Lassan oda jutok, hogy mégis ezzel nézem a PDF-eket...

Tigris 2010.03.04. 22:02:24

Csak mellesleg jegyzem meg, hogy a "feleslegesen nagy méretből" tapasztalataim szerint egy száz megát le lehet faragni, ha az ember nem hagyja, hogy az Adobe Reader frissítse magát, és a Program files/Common Files-ból a telepítőjét (a pontos útvonalra már sajnos nem emlékszem - lévén hogy töröltem :), de megköszönném, ha vki venné a fáradságot, hogy utánatúrjon) törli.
A Sumatra oldalsávjának átméretezésével nekem nem volt bajom, a nagyítást is megjegyzi, ha a beállításoknál az eltérő nézet-beállítások megjegyzését bejelölöd. Ha nem működik, akkor nézz körül a c:\Documents and Settings\<felhasználó>\Application Data\SumatraPDF\sumatrapdfprefs.dat jogosultságai között, hátha azt nem tudja írni a program, vagy végső esetben töröld a fájlt, hátha...

Ami a különböző PDF-olvasókat illeti... Az Adobe Readert nem igazán tudom jó szívvel ajánlani, mert nagy, nehézkes, és az utóbbi időben sok biztonsági hibája derült ki. Ugyanakkor nálam is dekkol egy Reader, ha vmi. olyan funkció kell, amit a Sumatra nem tud. A Sumatrához van rendelve a PDF kiterjesztés, a sebessége miatt, a "betöltés folyamatban" valóban nem elegáns, de megszokható. És persze ha valakinek a funkciók, a kezelhetőség és a méret egyszerre szempont, akkor régebben volt a Foxit, most pedig inkább a PDF-XChange, ami ezeket az igényeket kielégíti. Persze ízlések és pofonok.

Tigris 2010.03.11. 19:52:40

Az Adobe Readerhez még hozzá kell tennem, hogy az F-Secure biztonsági cég statisztikái szerint tavaly ez volt a legjobban támadott program. Ez természetesen sem a Sumatrát, sem az XChange-t nem érinti, azt bátran használhatja mindenki.
süti beállítások módosítása