Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

Foglalkoztam DTP-vel, azaz számítógépes kiadványszerkesztéssel-tördeléssel, ennek kapcsán megtanultam, hogy sajnos „eltűnt” néhány írásjel az elektronikus írásmódból. Utánaolvastam, hogy mitől lesz igényes egy igényesebb kiadvány és szembesültem azzal, hogy ezeket az írásjeleket illik használni, annak ellenére hogy jelentős részüknek egy átlagos billentyűzeten már helyet sem kap. Ezeket mindig vagy nagyon körülményes billentyű-kombinációkkal lehetett elérni, vagy menük almenüjének almenüjében egy ablakból kikeresve. Aztán a freeware-kutakodásaim során rábukkantam a megoldásra: egy szűk rétegnek hasznos, ám nekik nélkülözhetetlen programot is be tudok mutatni a cikk kapcsán. Azoknak pedig, akiknek felkeltettem az érdeklődését az igényesebb írásmód iránt, de nem akarnak bíbelődni a beállításokkal, azoknak pedig mellékelek egy általam készített telepítőt, amivel könnyedén átállíthatják a billentyűzetüket egy kifinomultabbra.

Ha nem sikerült valakinek elvennem a kedvét a továbbolvasástól a kacifántos bevezetővel, az megnyugodhat, most minden titokról fellebbentem a fátylat. Három dologról fogok írni:

  • Az eltűnt, s most megkerült írásjelekről.
  • A megoldást adó billentyűzet-kiosztás telepítőjéről.
  • Végül a programot, amivel a megoldást létre tudtam hozni.

 

Írásjelek a Bermuda-háromszögben


Van, akinek macerás lesz két különböző billentyűt és jelet használni az eddigi egy helyet, és nem óhajtanak ezzel bajlódni az igényesség kedvéért sem. Megértem őket is, a cikk nem nekik szól. Aki pedig belevág a nagy kalandba, annak egy táblázatban foglalom össze az újdonságokat. Az első oszlopban mindig a hibás jel vagy jelsorozat lesz, a másodikban a helyes, a harmadikban pedig a jel leírása.

(x betű) × (AltGr-ú)
 
szorzásjel
Ez a hagyományos magyar billentyűzeten szerepel, de alig használják… pedig szorzáskor ezt illene!
(kötőjel)  (AltGr-h)

gondolatjel (előtte/utána szóköz)

  • elkülönülő gondolatsorok elválasztására
  • közbevetés jelölésére
  • emberek vagy közmondások idézésekor
  • párbeszédek egymást követő soraiban
  • lazábban kapcsolódó gondolatok elválasztásánál

nagykötőjel (szóköz nélkül)

  • népek, nyelvek összekapcsolásakor
  • tulajdonnevek összekapcsolásakor
  • teljes tulajdonnevek összekapcsolásakor kis spáciummal (szóközzel)
  • valamettől valameddig terjedő viszony jelölésére
  • géptípusok számjelzése mellett

Sokan a felsorolt esetekben is az egyszerű, főleg elválasztásra szolgáló kötőjelet használják… hibásan!

... (három db. pont)  (AltGr-0)
 
három pont, befejezetlen gondolatoknál, a hiány jelzésére
  † ‡ (AltGr-o/p)
 
keresztjelek, megjegyzések vagy más jelölések hozzáfűzéséhez
(álló dupla
macskaköröm,
coll-jel)
 (AltGr-r)
 
ez a helyes magyar kezdő idézőjel!
 (AltGr-t)
 
ez a helyes magyar záró idézőjel!
 (AltGr-z) ez a helyes amerikai kezdő, illetve német záró idézőjel

 

A lista természetesen sok olyan írásjelet nem tartalmaz, amit illene használni, de a hagyományos magyar billentyűzet-kiosztást nem akartam jobban megbolygatni. További érdekességekhez tessék megnézni a cikk végén a Wikipédiás linkeket!

 

Segíts magadon!


Elkészítettem egy kicsi telepítőt, mely a szabványos magyar kiosztáshoz ad pár új jobb-Alt gombos kiegészítőt (a táblázatban már közöltem a használt helyüket) úgy, hogy üres, definiálatlan billentyűnek ad funkciót. Figyelem, a telepítés előtt ideiglenesen el kell távolítani az eredeti magyar billentyűzetkiosztást, s az angollal használni a gépet a telepítés idejéig. A telepítés után, amikor ismét felvesszük a magyar kiosztást, akkor az új, kibővített verzió „Hungarian - Extended” néven lesz megtalálható, a régi, „Hungarian” alatt. Annak, aki nem akar élni az új lehetőségekkel, annak az új kiosztás semmi hátrányt nem jelent, az régi funkcióiból nem veszített. Aki viszont szeretne élni az új lehetőségekkel, azok a táblázatban megtalálják az új billentyűzet-kombinációkat.

 

Billentyűzetgyár


És most pár szó arról a programról, amivel az új, kibővített billentyűzetet készítettem. A Microsoft Keyboard Layout Creator kizárólag angolul tud, s használatát kezdőknek nem ajánlom (ez az a két ok, amiért nem írtam leírást róla), viszont ingyenesen letölthető a Microsoft-tól. A használatáról nem szeretnék írni, aki egy kicsit jártasabb a Windows lelki világában, és a jelekben, kódolásokban, annak nem lesz nehéz megbarátkozni a programmal. Aki pedig kevésbé ismerős ezen a terepen, annak nem igazán javaslom a kísérletezgetést. Ettől függetlenül, ha kommentben bárki kérdez, szívesen válaszolok a programmal kapcsolatban. Én a programot különleges írásjelek billentyűzetre varázslására használtam a programot, de természetesen nem csak ezeket a jeleket, hanem bármilyen más, Windows által értelmezhető jelet lehet bármilyen billentyűzet-kombinációhoz hozzárendelni, ezáltal teljesen egyedi billentyű-kiosztásokat lehet készíteni.

 

A Microsoft Keyboard Layout Creator 1.4 honlapja:
http://msdn.microsoft.com/en-us/goglobal/bb964665.aspx

Letöltése: innen vagy innen

A kibővített magyar billentyűzet-kiosztás telepítője letölthető innen

A Wikipédia magyar nyelvű írásai
az idézőjelek, a kötőjelek, a három pont és a kereszt jel használatáról.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr981926335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása