Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

IZArc 4.1

2010.04.20. 10:07

Keveset használt, csak a helyet foglaló, ám fontos dokumentumaink, fájljaink archiválására már két alkalmazást is bemutattam (7-Zip és WinUHA), mindkettő főleg hatékonyságával jeleskedett, de mint kiderült, a biztonság nem volt erősségük. A régi jó ZIP tömörítés, annak ellenére, hogy messze nem a leghatékonyabb, mégis a tömörítők között ez a módszer a közös nevező. Más eljárásokkal szemben a működése publikus, ráadásul sok olyan funkciót tud, ami archiváláskor vagy fájlok küldésekor jól jöhet. Ráadásul a formátuma is biztonságosabb, mint más tömörített állományoké, tehát sérülés esetén jó eséllyel vissza lehet belőle nyerni az adatokat. Most egy kevésbé hatékony, ám funkciókban annál gazdagabb tömörítőprogramot mutatok be.

Emrik nevű olvasóm hívta fel a figyelmem a 7-Zip és a WinUHA egy igen kellemes alternatívájára. Az IZArc is a másik két bemutatott programhoz hasonlóan a Windows intézőjének kinézetére próbál hasonlítani, elvégre fájlokat szeretnénk kezelni vele. Az alapvető műveleteket egy gombsoron találjuk, s alatta balra az archívumok és a belső mappaszerkezet, jobbra pedig a tartalom, azaz a mappák és a fájlok kaptak helyet. Nem okoznak nagy fejtörést a fájl menü pontjai, de ismerős lesz a nézet menü is. A műveletek menüben találjuk az aktuális archívum kezelésének funkcióit is, az egyszerűbbektől, mint pl. a hozzáadás, törlés, kibontás, egészen az olyan kellemes extrákig, mint pl. a megjegyzés hozzáfűzése, a vírusellenőrzés, vagy ha a tartalom egy program telepítője, akkor a telepítést kibontás nélkül innen is elvégezhetjük.

Az eszközök menü egy igazi svájcibicska, jópár olyan hasznos funkciót pakoltak be ide, amit az IZArc-nak nem feltétlenül kellene tudnia, mégis roppant jól jön. Tudunk különböző fajtájú tömörített állományt egymásba alakítani, de CD-kép fájlokat is tudunk konvertálni. Titkosíthatjuk vagy dekódolhatjuk illetéktelen hozzáférés ellen az archívumot, bináris (8 bites) fájlt tehetünk szövegessé (7 bitessé) az UU/XX/Mime kódolás segítségével, de a sérült fájlt is itt kísérelhetjük meg helyrehozni. Többkötetes archívumot is itt hozhatunk létre, meglevő köteteket is egyesíthetünk, vagy akár kereshetünk is a tartalmukban. A Műveletek menüben létrehozott önkitömörítő csomagot is itt alakíthatjuk vissza egyszerű archívummá az UnSFX segítségével. A program külsejét és működését szokás szerint a beállításoknál változtathatjuk meg, de ha netán valakinél angol nyelven indult el a program, és szeretné a magyar fordítást bekapcsolni, az is ebben a menüben lehetséges. A tömörítési eljárások közül rengeteget meg tud nyitni, tömöríteni sajnos már csak kevesebbet tud (pl. WinRAR-t is csak olvas) – bár ezért természetesen a pénzbe kerülő tömörítési eljárások hibáztathatók.

A programnak van külön telepítést nem igénylő változata is, az IZArc2Go, mely első látásra telepítőnek tűnik, de nem az! Indításkor rákérdez, hogy hová tömörítse ki a hordozható fájlokat, ez lehet akár egy USB kulcs is. Ezután a program természetesen valóban telepítés nélkül futtatható. Ilyenkor persze le kell mondanunk a Windows helyi menüibe beépülő IZArc tömörítési funkciókról valamint a kiterjesztések IZArc-hoz társításáról. Mellesleg az alkalmazás kinézetét cserélni is lehet, erről bővebb infók a honlapon.

Nem szeretném szaporítani a szót, egy kellemes program, mindent tud, amit kell tudnia, magyarul is tud, egyszerű, mégis okos funkciók vannak benne. A külső tekintetében nem a legdíszesebb, de ezt talán nem is baj, sőt, ugyanakkor azért egy leheletnyit lehetne átgondoltabb a kezelőfelülete. Nem vállal sokat a program, nem akar a legjobb tömörítéssel előrukkolni, csak egy praktikus archívum-kezelő szeretne lenni, és azt maradéktalanul teljesíti is. Mivel nagyon nehezen tudnék belekötni, ezért az értékelés sem lehet rossz.

Értékelés: Kihagyhatatlan! Töltsd le most!

A program honlapja: http://www.izarc.org/

Direkt letöltés: innen vagy innen (telepítés nélkül futtatható változat: IZArc2Go)


 
szerintem: (5/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

2 komment

 

Címkék: izarc

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr311936162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Emrik 2010.04.21. 14:44:17

Látom megtetszett az ajánlásom ;)

Tigris 2010.04.21. 22:50:23

:) Minden jótanácsot megfogadok, és minden tippnek örülök, különösen, ha fel tudom őket használni. A másik két tömörítőt is néztem, a PeaZip-nél a hibajavításban, az UnivExtractor-nál pedig funkcióiban bizonyult jobbnak az IZArc – legalábbis nálam. Persze ez nem jelenti azt, hogy a másik kettő ne lenne jó, de válogatnom is kell. :)
Még egyszer kösz a tippeket, ha belebotlasz valami jóba, csak szólj! A hasznosnak bizonyuló dolgokat fel szoktam használni. :) (És meg szoktam említeni a javaslót is, ez most feledékenységből elmaradt – pótoltam.)
süti beállítások módosítása