Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

RocketDock 1.3.5

2010.04.21. 10:12

A számítógép kezelőfelülete amellett, hogy praktikusnak kell lennie, nem árt, ha szép is. A Windows kezdetektől fogva nem kényeztet el minket különösebb látnivalóval, s bár időről időre megújul a felület, az etalon mégis a Mac, és a csillivilli megoldásai. A Start menüben való turkálást a Win 7 kicsit megkönnyítette, de megértem, aki ennél többet akar. Mondjuk a képernyő alján egy szerény, ám egérrel fölé menve mégis megnagyobbodó eszközsort, ikonokkal, funkciókkal és még sok más érdekességgel. A megoldás nagyban hasonlít a már bemutatott Circle Dock-ra, mely a semmiből ugrik elő, ám az előd, a RocketDock ennél hagyományosabb: a monitor egyik széléhez ragad”, hogy mindig látható, kéznél levő legyen.

Közkívánatra írok a RocketDockról, hogy annak, aki még nem ismeri, annak figyelmébe ajánljam, aki pedig már régebb óta használja, annak pedig további ötletbörzésre és frissítésekre adjak lehetőséget. A program volt az elődje a Circle Dock-nak is, és működésében sokban hasonlít a FreeLaunchBarra is. Akiknek esetleg a Circle Dock sosem volt eléggé kéznél, vagy a FreeLaunchBar nem volt elég tetszetős, azok számára eljött az idő, hogy kipróbálják RocketDockot!

Első blikkre ez a program is a Windows Quick Launch Bar-jára, azaz a gyorsindító sávra hasonlít, a gyakran elérni kívánt programok, mappák shortcut-jait, hivatkozásait csak húzzuk a szürke indítópanelre és máris kéznél vannak a legfontosabb dolgaink. De természetesen a tudomány itt nem áll meg: a sávra csinálhatunk órát és szemeteskukát is, de beállíthatjuk, hogy ide kerüljenek le a minimalizált programablakok is, ez utóbbik nem csak ikonnal, hanem előnézeti képpel is megjelenhetnek kicsi állapotukban. Mondanom sem kell, az elemek bármikor átrendezhetők és elválasztó csíkokkal tagolhatók, a csíkból való kihúzásukkal pedig törölhetők.

A csík sok helyet foglalna, ha mindent olvasható, nagy méretben láttatna, ezért lehetőség van rá, hogy csak azokat az elemeket lássuk nagyban, amik felett az egerünk jár. Ha elindítunk a RocketDock-ról egy alkalmazást, vagy mappát, akkor a folyamatot is tudja jelezni az alkalmazás, alapesetben azzal, hogy az ikon elkezd ugrálni. További tagolást hozhatunk létre, ha a fejlesztő oldaláról letöltjük a Stacks Docklet nevű bővítményt (letöltését mindenkinek ajánlom, innen), mellyel a mappákba rakott fájlok nem csak egy új mappaablakban, hanem egy buborékban, vagy legyezőszerűen egy ív mentén jelennek meg. Sok másfajta, különféle funkciót ellátó modul érhető még el, mindenkinek ajánlom, hogy mazsolázzon belőle kedvére – hacsak az nem riasztja el, hogy a modulok többsége szigorúan csak angolul tud. Az alkalmazáshoz felületek, skinek is elérhetőek, amivel a program eleve sem szerény külsejét tovább szépítgethetjük ízlésünk szerint.

Azoknak, akik alap kék háttérrel, és klasszikus külsővel használják még a Win 7-et is, azok valószínűleg nem jönnek lázba a programtól, bár a funkciógazdagsága számukra is érdekessé teheti ezt a remek kis programot. Aki viszont szereti csinosítgatja a nap mint nap eléje táruló látványt, az örömét fogja lelni a RocketDockban. A program használata teljesen logikus és kézenfekvő, aki netán mégis eltévedne benne, azon a magyarra is lefordított kezelőfelület.

Értékelés: Kihagyhatatlan! Töltsd le most!

A program honlapja: http://rocketdock.com/

Direkt letöltés: innen

A Stacks Docklet letöltése: innen


 
szerintem: (5/5)
szerintetek: (5/5)

Szerző: Tigris

3 komment

 

Címkék: rocketdock

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr71938799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

filipo 2010.04.22. 09:06:29

Köszi,hogy írtál erről a programról.Elhelyezés szempontjából kitünő ötlet,hogy nem fix helyre teszi be,hanem lehet módosítani ,hogy mely irányba tolódjon el inkább.Én pl a Firefox title bar -ra tettem,picit balra (jobbra idő,dátum van).Tettszik még,hogy a hátteret teljesen kikapcsolhatjuk így csak az ikonok látszanak.Ha behúztunk egy program ikont ne felejtsük zárolni a tálcát mert különben ha egérrel véletlenül kihuzzuk a tálcára a megnyitni kívánt ikont akkor az törlődik.

lalolib 2010.04.23. 15:57:28

Talán már két éve használom, egy Xp felület átalakító progival jött a gépemre. Azóta használom is. Nem egy nagy durranás, de kézre van és tetszetős.
Nagyon sok kiegészítő modulja van: óra, naptár, mp3 lejátszó, email figyelő...stb.
Kár hogy nem nagyon fejlesztik tovább, mert még számtalan lehetőség rejlene a programban.

Tigris 2010.04.28. 10:05:37

Szerintem az ilyen programok jövője nagyban függ a kiegészítőktől, ami azért ahogy elnézem, akad bőven. Aztán reméljük egyszer valaki leporolja, csinál egy v2.0-t, amihez lehet megint új kiegészítőket csinálni. Bár az igazság az, hogy az alapötlet egyszerű, mint a faék, sok csiszolnivaló nincs rajta.
süti beállítások módosítása