Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

Portal

2010.05.14. 10:02

Kicsit előrehozom a hétvégét és kivételesen egy játékot ismertetek. A sietség oka az, hogy a Valve, a híres Half Life 1-2, a Team Fortress és más legendás játékok szerzője május 24-ig ingyenessé tette egy nagyszerű játékát, a Portal-t. Volt szerencsém korábban végigjátszani a programot, a nagyszerű alapötlet, a tökéletes megvalósítás és a fergeteges humor a játékot klasszikussá tette, és most már ingyen is elérhető. Most, hogy ismertetőt írok róla, én is letöltöttem, és elkezdtem játszani vele, s bár gyorsabban haladok, mint régen, újra lebilincsel a játékélmény, szerintem újra végig fogom nyomni, mert nem tudom megállni. Tessék gyorsan letölteni, amíg lehet!

Kezdeném a két negatívummal. A program természetesen angol nyelvű, szóval a teljes játékélmény azoknak kedvez, akik legalább közepes szinten értik a nyelvet. A másik, hogy kicsit körülményes a letöltése, ugyanis egy tényleg komoly játékról van szó, amiből illegális másolás útján a mai napig lehetne pénzt csinálni. Aki nem fordult sarkon, esetleg még gondolkodik, hogy mit tegyen, annak egy kis csábító ismertetés következik, a játék menetéről.

Ez egy teljesen vértelen, háromdimenziós ügyességi játék, melynek során egy kísérletben veszünk részt, szobákon, szinteken kell végigküzdenünk magunkat, fejtörőket megoldva. De hogy a dolog ne legyen egyszerű – és a program is innen kapta a címét –, időről időre találunk a falakon „lyukakat”, portálokat, amiken átlépve egy teljesen más helyen találjuk magunkat. Egy későbbi szinten kapunk egy pisztolyt, majd még egyet, amivel ilyen portálokat hozhatunk létre. Mondanom sem kell, ezeknek a portáloknak az okos használatával lehet csak előbbre jutni. Egy rövid videó, hogy hogy is van ez az egész:

Amikor azt hinnéd, mindjárt végigcsinálod a játékot, mert elfogynak a szintek, kiderül, hogy még csak most kezdődik a java… de a poént nem árulom el. A játék azok számára is élvezhető, akik csak a játékokhoz szokásos minimális angoltudással rendelkeznek, de aki jól tudja a nyelvet, az garantáltan jól fog szórakozni. Ugyanis az ügyesség-próbánkat végigkommentálja egy női számítógép-hang: GlaDOS, ami az elején segít, aztán kiderül róla, hogy sokszor a segítsége mögött beugratás és gyilkos humor lapul. Persze mi sem leszünk restek, a túlélésünkkel egyre jobban borsot törünk a számítógép orra alá, sőt, lehet, hogy a későbbiekben a mellesleg erző szívét is összetörjük. Addig is sok mókás és elgondolkodtató pillanatunk lesz a játék során.

Aki szeretné kipróbálni ezt a remek játékot, az a következő módon vághat bele a letöltésbe:
Irány a http://store.steampowered.com/app/400 oldal, ahol kattintsunk a zöld install game gombra! Attól függően, hogy rendelkezünk-e Steam fiókkal, kattintsunk a Sign in (ha igen), vagy a Create (ha nincs még fiókunk) gombra! Ha van fiókunk, akkor csak be kell lépnünk a megfelelő név és jelszó beírásával, ha nincs, akkor egy regisztrációs űrlap fogad minket, amin nevet kell választanunk magunknak, meg kell adnunk az e-mail címünket, a szokásos captcha szöveget be kell írnunk, illetve egy általunk választott személyes kérdésre is meg kell adnunk a választ. Ha sikerült regisztrálnunk, utána a Steam kliensprogramja után érdeklődik az oldal. Amennyiben rendelkezünk vele, mondjuk pl. azért, mert már játszottunk a Valve egy játékával, akkor a következő lépés átugorható. Ha nem, akkor a No, I do not have Steam gombra kattintással töltsük le és telepítsük a Steam kliensét! Arra vigyázzunk, hogy a Portal-nak legalább 5G hely fog kelleni, tehát olyan meghajtóra telepítsük, amin van ennyi hely! Amennyiben ezzel is megvagyunk, indítsuk el a meglevő, illetve a frissen telepített Steam klienst és lépjünk be nevünkkel, jelszavunkkal! Címnek itt is írjuk be a http://store.steampowered.com/app/400 címet, s keressük meg itt is a zöld install game gombot! Most nem kell az előző lépéseket újrakezdenünk, most már a játék letöltése következik, a szokásos Next, majd Finish gombok nyomogatása után. Most pedig nyugodtan menjünk el, végezzük a dolgunkat, hiszen 5Gb adat fog lecsordogálni az internetről. Ha lejött, nincs más hátra, mint hogy elindítsuk a játékot!

S hogy azok se maradjanak hoppon, akiknek nincs 5Gb szabad hely a gépükön, vagy mondjuk nem akarnak órákra, esetleg napokra a gép elé ragadni és játszani, azok itt megtalálhatják a program rövid, kétdimenziós flash verzióját. Mondanom sem kell, ez nyomában nincs az igazi Portal-nak, de ezért el lehet vele szórakozni. Aztán ha valaki mégis kedvet kap a Valve sikerjátékához, még mindig meggondolhatja magát.

Értékelés: Kihagyhatatlan! Töltsd le most!

A program honlapja: http://www.valvesoftware.com/games/portal.html


 
szerintem: (5/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

4 komment

 

Címkék: portal

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr252000599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Atee 2010.05.14. 12:26:39

Hello!
Köszi, Isten vagy. :)
A játék nagyon jó, és ez nagyon jó dolog, hogy ingyenessé teszik, és miattad tudok is róla. :)
Mégegyszer köszi!

Tigris 2010.05.14. 13:20:32

Egyik kedvencem volt, én is nagyon megörültem neki, az első gondolatom az volt, hogy közzé teszem, minél többen tudjunk róla, és játszhassunk vele! :)
Nagyon szívesen, bár az érdem elsősorban a Valve-ot illeti. :)

numlockholmes 2010.06.05. 01:11:11

Én is megköszönöm - a poszt írása óta eltelt idő alatt sikerült végigvinni :D

Találtam egy nagyon poénos képet a játékkal kapcsolatban, gondoltam megosztom veletek:
kul.hu/2vac

Tigris 2010.06.05. 02:35:44

@baυxit: No, örülök, hogy sikerült kellemes kikapcsolódásra módot adnom, és remélem a játék végkifejletén is jól szórakoztál. Én személy szerint szétröhögtem magam. Ha netán neked is szívedhez nőtt volna GlaDOS és elhallgatnád még párszor a dacos énekét, akkor itt megtalálod: www.youtube.com/watch?v=Y6ljFaKRTrI
A képet köszönöm, lehet, ha ezzel ajánlom korábban a játékot, még többen letöltik… :D
süti beállítások módosítása