Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

Soluto

2010.06.24. 14:04

Megvettük a gépünket, és csodák csodája, két perc alatt elindul, villámgyors, azonnal munkára foghatjuk. Aztán telik-múlik az idő, telepítünk rá néhány programot, s a gépünket lassacskán egy csiga is lehajrázza, amikor bekapcsoljuk. Sokak ilyenkor élnek az üresjárattal, és magukba táplálják reggeli fél liter életfunkciókat beindító kávéjukat, hiszen dolgozni nem tudnak még a gépen. Mire végeznek vele, addigra tán még a PC is elindul. Ismerős a kép? Esetleg jó lenne változtatni az áldatlan helyzeten? Akkor tessék kipróbálni a Soluto-t!

Rendszerindításkor rengeteg program elindul, természetesen ez mind a háttértárat, mind a processzort lefoglalja egy időre. Minél többet tud, minél okosabb a gépünk, annál több időt fog a folyamat, a reggeli ébredés elvenni a hasznos gép mellett töltött időből. Szerencsére már van olyan ingyenes program is, ami javít a helyzeten.

A telepítéskor a programnak látszólag hatalmas a helyigénye (500M!!!), de ha rendelkezünk a gépen a .Net keretrendszerrel, akkor csak a telepítés idejére kell ennyi helyet csinálni a gépen, a program maga csak 14M. Telepítés után felajánlja, hogy rögtön nekiáll rendet tenni, ha újraindítjuk a gépet (Reboot PC now), de persze ez nem kötelező (No thanks…). Persze akinek kellően lassan indul a gépe, aki egy bögre kávé megivásával várja végig a PC működőképessé válását, az valószínűleg most rá fog vetődni az újraindítás kék gombjára.

Indulás után nem a monitorunk sarka lazult meg és pödörödött fel, hanem már a programot láthatjuk a bal alsó sarokban, amint rendszerrel elinduló programokat naplózza, méri indulásuk idejét. Ha végzett és a sarokra kattintunk, megnézhetjük, mi is történik azokban a lassú percekben, amikor arra várunk, hogy a gép magához térjen. Három sávot fogunk látni, az utolsó, szürke sáv azokat a programokat mutatja, lapozhatóan, amiket nem lehet vagy nem érdemes kiiktatni vagy késleltetni, mert a rendszer részei. Ha egy sávban egy programot fellapozunk, akkor megnézhetjük melyik program mennyi idő alatt indul el, s ha létezik hozzá angol leírás, hogy mi is ez, akkor ezt is elolvashatjuk. Ez előtt és felette egy narancssárga csík jelzi azokat a programokat, amiknek automatikus indítását késleltethetjük, ideiglenesen felfüggeszthetjük, vagy akár ki is vehetjük az automatikusan indulók közül, de ezek még mindig az ajánlottak, esetleg késleltetve indítandók közé tartoznak. A legelöl és legfelül levő zöld sáv azokat a programokat sorolja fel, melyekre szinte bizonyosan nincs szükségünk közvetlenül indulás után, tehát érdemes megfontolni a késleltetett indításukat, vagy akár a letiltásukat és kézi indításukat is. Ha úgy döntünk, beavatkozunk a gép ébredezésének folyamatába, akkor menjünk egy késleltetendő vagy tiltandó program lapjának aljára, ahol egy pause (felfüggesztés) és egy delay (késleltetés) gombot találunk. Ha úgy gondoljuk, hogy egy adott programra szinte biztos, hogy nincs szükségünk, függesszük fel (Pause)! Ha ismerős a program, de ki tudjuk várni, amíg a gép szusszan egyet ébredés után, és nem azonnal szeretnénk használni, akkor pedig késleltetssük azt (Delay)! Mindkét esetben a program az előző három csík alá, egy kék sávba kerül át. A késleltetés azt jelenti, hogy a gép csak akkor fogja a késleltetett programokat és szolgáltatásokat elindítani, ha a gép olyan stádiumba került, hogy éppen nem csinál semmit. Persze kézzel is el lehet ezeket indítani, az óra mellett a program ikonján jobb egérgombbal kattintva: Launch My Delayed/Paused Apps, azaz a késleltetett/felfüggesztett programok elindítása ponttal.

Ha elvégeztük a gyomlálást, akkor az újbóli újraindítás után saját szemünkkel is leellenőrizhetjük, amit a program ablakának tetején is láthatunk: hogy hány perccel kurtítjuk a békés kávézgatás idejét. Persze csodára senki ne számítson, én közepes jártassággal, angoltudással  a 6 és fél perces rendszerindítást kevesebb mint négy és félre tudtam visszaszorítani, de szerintem ez akkor is érezhető változás. Ellenőrzésképpen a ritkítás után újraindítottam a gépet, és valóban több mint két percet spóroltam. Persze ennek az lett az ára, hogy a gép a használat első perceiben egy leheletnyit lassabb volt (a késleltetve indított cuccok miatt), de ez nem annyira kellemetlen, mint több mint két és fél perc tétlenség.

A rendszerrel induló programokat az alkalmazás egy PC Genome nevű szolgáltatáson keresztül ismeri fel, s a leírást is innen szerzi. Ezt vállalkozóbb kedvű felhasználók a saját infóikkal bővíthetik is, ha a program cimkéjére ráírják saját tapasztalataikat, ismereteiket a programmal kapcsolatban. A History funkcióval megnézhetjük, hogy alakultak a közelmúltban a rendszerindítási idők, az újonan telepített programok függvényében. Ebből következtethetünk arra, hogy mely program telepítésével lassult be a gép.

A program angol, kizárólagosan. Ez nem teszi felhőtlenné az örömöm, annak ellenére hogy egy nagyon jól használható, hatékonyan működő alkalmazásról van szó. Ugyanakkor csak ezt az egy hibáját tudom neki felróni az érezhető javító hatásával szemben. Összességében egy remek kis programról van szó.

Értékelés: Már-már tökéletes. Ajánlom.

A program honlapja: http://soluto.com/

Direkt letöltés: innen


 
szerintem: (4/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

28 komment

 

Címkék: soluto

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr322106487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsola2 2010.06.24. 15:24:59

No, ezt megnézem magamnak. :)
Eddig mindig msconfig volt, és úgy bogarásztam. :)

apacuka11 2010.06.26. 07:20:05

Siirály....
No kiskakas megint kikapirgáltál egy
gyémánt félkreuzert...
A progi naon jó, de azt nem értem, mit
dolgozik a háttérben az indulás után
egy órával is,
Soloto exe 4.5%
Soluto consol exe 5.31%
Soluto service exe 4.75% procizaba?

filipo 2010.06.26. 08:44:08

Sajna előbb kilőttem -45 perc után-majd itt olvasom,hogy hosszan dolgozik.Marad a 2. esély.

filipo 2010.06.26. 19:22:57

Valaki adjon tanácsot mert nálam Pc boot is in progress van állandóan.Sőt mintha a gépem is lassabb lenne. Köszönöm.

Tigris 2010.06.26. 19:59:12

@filipo: Ha jól értelmezem, arról van szó, hogy a program induláskor használ, menet közben meg befogja a gépet. Az utóbbi azért van, mert folyamatosan monitorozza a PC-t, hogy mikor kerül valami olyan a gépre, ami az indulást lassítja, illetve mikor távolítasz el ilyen programot. Ha indulás után leállítod a programot (jobb katt az ikonon, exit) akkor a csak a soluto service fut tovább, ugyanis ez nem egy program, hanem egy háttérben futó szolgáltatás (service), amit egy kicsit másképp kell leállítani.
A 45 perces futás nagyon sok, ott valami összeakad a programmal. Sajnos így látatlanban nem könnyű okosat mondani, első körben egy teljes eltávolítást (Revo Uninstaller-rel! a tegnapi frissítésben benne volt) javaslok, aztán egy újratelepítést, ha a probléma továbbra is fennáll, akkor ott valami komolyabb gond van.

apacuka11 2010.06.26. 20:17:05

2.15-ről, 1.07 percre indul a gépem,
úgyhogy ha a betöltés után ki is kapcsolom
"Soluto mestert"
nem zabál semmit sem.
Az meg ahogy betölt, valami fenomenális.
Te tigri, ami képeket mellékelsz egy egy
cikkhez nem megoldható, hogy nagyíthatóak legyenek?
Tudod a kor, meg az évek....

Tigris 2010.06.26. 20:22:19

@apacuka11: Tudom, unod az ígérgetést, de az új oldalon 3 méretben lesznek képek, nagy, közepes meg picike. Tehát ott ez nem lesz gond. Itt nem tervezek ilyesmit… De!
Ha Firefoxod, Operád vagy valamilyen Chrome-od van, akkor mondok egy trükköt: nyomd le CTRL-t és a számbillentyűzeten (tudod, jobboldalt) levő + -t. Az oldalt tudod vele nagyítani. A - -ra kicsinyíted, a 0-ra eredeti méretre áll vissza.

apacuka11 2010.06.26. 20:34:25

Érdekes, az rrs hírköv. comments-nél
hamarabb lejön a válaszod....
Ja a trükköt ismertem, de a felbontás
sajna nem segített...
Amikor a pc-det fényképezted (mint a Soluto
-nál) kiváncsi ember belenézett volna az
időeloszlásaidba....

Tigris 2010.06.26. 20:39:47

Hja kérem… Azért a kicsi képnek vannak adatvédelmi előnyei is… :)
A kíváncsi ember hamar megöregszik és rossz lesz a szeme. :D

apacuka11 2010.06.28. 05:43:01

Na ez a soluto mester nálam fenn marad,
hosszú távon jelez, ha tömeges invázió
szeretne beboot-olni...
Én még mindíg az Aimp, és a rádiócsatornák hatása alatt vagyok, azért az valami nagy dobás volt...
Te Tigri, ha a táp 450W-os,az az áramfogyasztással arányos?
Vagyis, hogyan tudnám kiszámolni
mennyit is fogyaszt a számítógép
monitorostul, alaphelyzetben, vagy
videózás közben?
Más...
Valahol leírtad,hogy a zenei fájlokat
tör.mentesítsem írás előtt.
Ez a divx, videókra is ajánlatos?

Tigris 2010.06.28. 06:17:09

Aimp+rádiók. Az egyik legkellemesebb új szerzemény azon ingyenes programok közül, amiket a blog írása előtt nem ismertem, tehát ebben egyetértek. A rádióadók kigyűjtésével volt egy csepp munkám, és még nem teljes a kollekció, meg aztán van olyan adó, ami azóta is megváltozott, de majd egyszer rászánok egy újabb délutánt… Mindenesetre örülök, hogy a Solutoval egyetemben bejött neked.

A táp áramfogyasztása a trafó teljesítményével arányos, igen. A legtutibb módszer a mérésre, ha veszel egy fogyasztásmérőt (pl. a C*nradban lehet kapni, 4-5 ezer körül) és leméred, minden más csak találgatás. Amúgy igen, baromi sokat fogyaszt egy asztali gép, egy laptop viszont vacakabb… Nem akarok pletykálni, de egy éve költöztem haza, a ház fogyasztása a géphasználatom miatt erősen megnőtt, ez az éves összesítő számlán meg is látszott. Csak saccolni tudok én is, de úgy kb. 3000Ft havonta csak a gép árama. Ne kommentáld, én sem szeretek utánaszámolni. Ideje szélkereket, esőhajtotta duzzasztógátat, optimistábbaknak napelemeket telepíteni a ház köré.

Minden nagyobb anyagot érdemes töredezettségmentesíteni, ha lassú vincsid, régi CD/DVD-íród van, különösképp, ha az író nem támogat valami olyan technikát, amivel meg lehet előzni a bajt. Ugye itt arról van szó, hogy az író a lézerfejjel egyenletes tempóban tud lemezt írni, tehát a kiírandó adatokat szépen egyenletesen kell tudni adagolni neki, nem lassabban, mint ahogy ír az író. Ha lassabban adagolod, akkor még mindig megmenthet egy ún. pufferelés nevű technológia, ami azt csinálja, hogy az írás előtt egy jó adag cuccot felránt memóriába (amit gyorsabb olvasni, mint a vincsiről az adatot), és ha a vincsiről olvasás belassul, akkor ez a vésztartalék, ahonnan írandó cuccot vesz, amíg a vincsiről nem tud anyagot olvasni. Mellesleg internetes videózásnál is találkozol pl. youtube-nál a dologgal, ott is picit mindig előrébb tart a videó letöltése, mint a lejátszás, ha mégsem, akkor akad a lejátszás. Régebbi íróknál egy ilyen megakadás azt jelentette, hogy elbuktad a CD/DVD-t, újabb írók már tudják folytatni ilyen helyzetből. Hogy ezt az akadozást megelőzd, ezért érdemes töredezettségmentesíteni a cuccokat, ugyanis a vincsiről olvasást (pontosabban az olvasandó anyagok összeszedését) gyorsítja ez a „rendrakás”.
A zenékre ez igaz, ezek is lehetnek nagyobbacskák, de nagyobb telepítőfájlokra, videókra hatványozottan igaz a dolog.
Mondom, manapság ez már egy áthidalt probléma, de természetesen jobb félni, mint megijedni.
Hogy az íród támogatja-e a megszakadt írás folytatását, azt egyszerűen meg tudod nézni: CDBurnerXP (meg ne kérdezd, honnan tudod letölteni, mert leharapom a fejed! természetesen innen…), valamilyen írást módot elindítasz, majd az Író menüben, az Eszközinformációk panelen keresel olyat, hogy Támogatott írási jellemzők: Támogat puffertúlcsordulás elleni védelmet. Ha igen, akkor az óvatosság hasznos, de nem kötelező dolog, ha nem, akkor lehet, hogy elbaltázott CD/DVD-ket fogsz spórolni a töredezettségmentesítéssel. Továbbá nem árt, ha ilyenkor ha lehet mást nem nagyon csinálsz, mert más programok is nekiállhatnak írni-olvasni a vincsit, és az megint kockáztatja a lemez jó megírását. Ha támogatja a továbbírást, akkor egy ilyen gikszer annyit fog eredményezni, hogy egy picit kevesebb adat fog tudni felmenni a CD-re.
Ja és még egy tipp! A legtöbb programban, így a CDBurnerXP-ben is be lehet állítani írás után az ellenőrzést. Melegen ajánlott rászokni a használatára, még akkor is, ha időbe kerül.
CDBurnerXP:
freeware.blog.hu/2010/06/14/frissites_2010_06_14 (friss verzió)
freeware.blog.hu/2009/11/03/cdburnerxp_1 (a mese habbal)

apacuka11 2010.06.28. 16:03:22

Tömör voltál mint a vasbeton...
Írd a többihöz!
Itt a hó vége, én fizetem a cehhet...
Amugy kösz szépen!

apacuka11 2010.06.28. 18:36:24

Te Tigri azt nem aszontad a cikkben, hogy kell 512 ram!?
A másik gépemmel (meg a 392Mb Ram-jával)
elküldöt a Soluto mester a kóchengeres
pecsába....
Nem gond, csak kellemetlen, no meg
a mai eszmefuttatásoddal kielégítettél, mint Csiccsolínát a tűzcsap...

apacuka11 2010.06.28. 19:00:30

"Ideje szélkereket, esőhajtotta duzzasztógátat, optimistábbaknak napelemeket telepíteni a ház köré."
No az esőhöz majd én ajánlok software-t neked...

Tigris 2010.06.28. 20:15:31

@apacuka11: Hm-hm. A fél giga RAM felett valóban elsiklottam, sajnálom. Néha én is hibázhatok, sajnálom a dolgot. :(
Amúgy az erőmű-építésnél nem véletlenül írtam így, gondoltam valami hasznot kéne húznunk már a kedvenc időjárás-előrejelző programunkból…

xaba99 · http://landf.blog.hu 2010.07.29. 18:30:42

azt a 4 pontot húzd már fel 5-re ;)

nem csak azért, mert jelentősen gyorsabban lehet indítani a gépet, hanem az is kiderül, hogy egyes programok mi minded sz.rt felraknak még maguk mellé...

apacuka11 2010.07.29. 18:36:21

@xaba99: Ja , igaza van a xabának...

Tigris 2010.07.29. 18:37:00

@xaba99: :) Jogos a kérés, de…
Van egy olyan elvem, hogy egy programnak csak akkor adok egy programnak ötöst, ha magyarul is tud. Enélkül a max. érdemjegy a négyes. Ez nem egy rossz jegy, viszont ha abból indulok ki, hogy nem mindenki tud angolul, akkor nem megy feljebb a mérce. :)
(Hozzá kell tennem, hogy a jövőben kicsit csúszni fog a programok megoszlása a magyarul nem tudó, de jó programok felé. Az ok egyszerű: arányaiban ebből jobb a felhozatal.)
Ettől függetlenül teljesen igazat adok neked, hiánypótló, remekbe szabott cuccról van szó!

Tigris 2010.07.29. 18:39:03

programnak… szóismétlés, bocs!

xaba99 · http://landf.blog.hu 2010.08.09. 18:26:23

lehet, hogy vissza kell vonnom minden jót, amit írtam...
újabban előfordult, hogy néhány program nem indult el magától, pedig a soluto-val ezeket nem is bántottam.
többször próbáltam, hogy újból beállítom a programot, hogy induljon, ez két-három újraindításig működött is.
mióta leszedtem a soluto-t, megint nincs ilyen problémám.
más nem tapasztalt hasonlót?

apacuka11 2010.08.10. 07:57:40

@xaba99:
Nálam a megjelenés óta fenn van, nagyon jól
működik, sőt... meg kell, hogy állapítsam
kitűnően.
Így hosszú távon le tudtam vonni a konzekvenciát, hogy ez a progi nagyon jó.
Főleg, hogy a diagrammon vissza tudom nézni, mikor milyen progit raktam fel,
mi késlelteti a boot időt.
Nálam 1,5 perc körül indul stabilan,
előtte 2 perc felett volt.
Igaz, hogy az indítás után monitoroz egy kicsit,de instabilitást még nem okozott...

Tigris 2010.08.10. 14:49:17

@xaba99: Valószínűleg nem neked szólva, de elmondom, hogy azok a programok, amiket valaki késleltetett indításúnak jelöl valaki, azok csak akkor indulnak el, amikor a gép teljesen „lenyugszik”, tehát amikor a gép nem csinál semmit. Ez azért érdekes, mert a régi gépemen ilyen szinte soha nem volt, ergo a késleltetett programok úgy tűnt, mintha sosem indulnának el, csak ha én kézzel el nem indítottam őket. Lévén hogy te annál gyakorlottabbnak tűnsz, mint hogy egy ilyen kézenfekvő problémán elakadj, ezért valószínű, hogy nem ez volt a probléma nálad. De hogy mi, azt bevallom, én sem tudom. Nálam minden jól elindult, nem tapasztaltam olyat, amiről írsz, de persze hiszek neked, és roppant kellemetlen ilyenbe botlani. Csak tippelni tudok… Nemrég tértem át Win7-re, az egyetlen bosszantó újdonság az a felhasználói jogok kérdése. Elég valamit a rossz mappába tennem, vagy rendszergazdai jogok nélkül telepítenem, és már rögtön felugró ablakok, kérdések, esetleg el sem indul vmi. Csak tippelni tudok, szerintem a jogosultságok környékén nézz körül, „paraszti” logikával nekem ez az egy jut eszembe.

@apacuka11: Örülök, hogy nálad viszont ilyen jól bevált a dolog! :)

apacuka11 2010.08.11. 15:36:57

No,... rátettem a soluto mestert, egy 900MHz-es celeron vezérlésű MS 6323 alaplapra, 512Mb rammal, vga128,...
eddig jó.....
2:28 indulást, 16 perc monitorozással levitt 1:16-ra.
2.-3. indítás után stabilan fut minden,
semmi kecmec, a monitorozás lement max 0.5 percre..., az, meg hogy látom melyik progit kell a yowindow sorsára juttatnom, csak rajtam múlik...
Egy hónapig rajta hagyom(szerintem tovább is...) , már csak kíváncsiságból...

apacuka11 2010.08.11. 15:41:41

Te Tigri, ez a soluto szerintem optimalizál is....
Ha nem rakok semmit hátrébb, úgy is csökkenti a boot időt.,..

apacuka11 2010.09.10. 12:33:54

Te Tigri, úgy látom a Solutó mestert frissítették, bétáról, bétara...,
csak még nem lehet használni a funksont...
Ha ráérsz, rápislantasz?

apacuka11 2010.09.10. 12:36:54

Azt írja: it might take a few hours (or days) to enable to actions on this applications

Lehet, hogy csak néhány órát (vagy napot), hogy az intézkedések ezen alkalmazások

Tigris 2010.09.10. 12:56:37

Amióta Win7-em meg új gépem van, nem használtam a Solutot, de igen, ránézek!
Egyenlőre, a dumáról, és a soluto oldalán a hírekből semmi ilyennek az okáról nem derült ki semmi, de felrakom és megnézem!
Köszi, hogy szóltál, és hogy az üzenetet is beírtad, mert ha nem tudom reprodukálni a hibát, akkor is tudok mit írni a fejlesztőknek.

apacuka11 2010.09.10. 17:53:43

@Tigris:
Na, mostmár műkszik...
Csak egy telefonodba került?
süti beállítások módosítása