Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

Frissítés 2010. 06. 25.

2010.06.25. 15:28

Ma sem lehet okunk panaszra, szép mennyiség érkezett a frissítésekből, egy híján egy egy tucat új verzió várja, hogy letöltsék. A szívemnek talán a legkedvesebb a ChromePlus 1.4-es verziója, mely már külső letöltőprogramokat is támogat, a Google Chrome-ról való áttérést a beállítások könnyű átemelésével egyszerűbbé tették, s a magyar helyesírás-ellenőrző, amivel kisebb gondok voltak, visszakerült a böngészőbe. De sok újdonságot tartogat a 3.1-es Thunderbird és az új 1.1-es VLC is. Ezek mellett is jópár program kapott apróbb kiegészítéseket, hibajavításokat, s a szokásos heti Spybot S&D frissítés is megérkezett. Az új Sweet Home 3D bár jelentős újdonságokat nem tartalmaz (na jó, talán egyet: már a Google SketchUp-ból is importálhatunk tervrajzokat!), a hibajavítások és a funkciók gyorsításai miatt érdemes letölteni.

Ma két programot ajánlok az olvasó figyelmébe, az egyik a VLC médialejátszó, ami filmekkel és zenékkel egyaránt elboldogul, sőt, ezt külső segítség, kodekek nélkül, önállóan. A friss verzió legjelentősebb újdonságai a házimozizás körül forognak. A legújabb HD-kodekek kerültek a programba, ráadásul a programnak mind a képi, mind a hangteljesítményén is optimalizáltak, többek között a videokártyák GPU-teljesítményének kihasználásával. A program előnye a többi lejátszóval még mindig ugyanaz: teljesen kompakt, kicsi, gyors, és bármilyen rendszerben gyorsan fut, akár telepítés nélkül is. Kodekeket nem igényel: minden, amire szükség lehet akár zene, akár film lejátszásához, az benne foglaltatik a csomagban. A kezelőfelülete még mindig egy kicsit puritán a hasonló programokhoz képest, de ha úgy vesszük, akkor a sallangmentesség miatt is tud a többinél gyorsabb, kisebb erőforrásigényű lenni. Akinek már volt problémája filmekkel, hogy egy gépen nem tudott lejátszani valamit, ami a másik gépen ment, vagy esetleg a szokásos video-lejátszó programja csak akadozva küzd meg egy-egy filmmel, annak melegen ajánlom ezt az okos médialejátszót.

A másik ajánlott program egy egyre kellemesebbé, használhatóbbá váló levelezőprogram, a Thunderbird. A Microsoft Outlookja a mai napig a legnépszerűbb levelezőprogram, köszönhetően a nagyon jó kezelőfelületnek, és persze annak is, hogy része annak az Office programcsomagnak, melybe az elterjedt Word és Excel is található. Sok e-mail kliens próbálta megszorongatni az Outlook uralmát, de a mai napig nem sok sikerrel. Az egyik legjobb ingyenes alternatíva a Thunderbird, mely lassan kezdi kinőni a gyerekbetegségeit, és kezd szép lassan egyre pofásabb és kezelhetőbbé válni. Az új, 3.1-es változat főleg a kezelhetőségben próbál újat és hatékonyabbat alkotni, no meg az egyszerű áttéréssel és üzembe helyezéssel próbálja elcsábítani a többi levelezőprogramtól a felhasználókat. Az utóbbi azt jelenti, hogy ha új e-mail fiókot szeretnénk a programmal kezelni, akkor már nem feltétlenül kell tudnunk a különféle technikai adatokat, szerverek címeit, portszámát, elég csak megadnunk a nevünket, a címünket és a jelszavunkat. Természetesen ez akkor működik igazán, ha olyan szolgáltatónál jött létre a címünk, amit a Thunderbird ismer, de szerencsére ez rengeteg embernek így is megkönnyíti a dolgát. Ha már eleve használunk egy e-mail klienst, az arról áttérés is könyebb, legyen az a Thunderbird egy régebbi (akár 3.0 is) verziója, akár egy teljesen más program: a „költözést” egy importáló segédprogram kísérli meg automatikusan elvégezni. A külsőt már rengeteg beépülő modul, plugin segít testre szabni, akár naptárat is illeszthetünk a programba, de aki megszokta a lapokra, fülekre osztott dokumentum-kezelést, vagy böngészést, az örülni fog a Thunderbird újításának: az egyes levelek, keresések mind egymás mellett, új füleken jelennek meg úgy, hogy köztük kényelmesen tudunk váltogatni. A levelek szűrése és a köztük való keresés is egyszerűbb és hatékonyabb lett. Jelenleg – minden hibája és hiányossága ellenére – a Thunderbird a legjobb ingyenes levelezőprogram. Aki ingyenes programot keres, vagy meglevő kliensét szeretné leváltani, az próbálja ki a Thunderbird-öt!

És akkor lássuk, mi került a pénteki frissítés-kosárba!

  • CCleaner 2.33.1184
  • ChromePlus 1.4.0.0
  • Defraggler 1.20.201
  • Google Toolbar 6.5.621.1538 Internet Explorerhez
  • Mozilla Thunderbird 3.1
  • NetWorX 5.1.2
  • Nokia PC Suite 7.1.51.0
  • Revo Uninstaller 1.89
  • Spybot S&D updates 2010-06-23
  • Sweet Home 3D 2.5
  • VLC Media Player 1.1.0

Soluto

2010.06.24. 14:04

Megvettük a gépünket, és csodák csodája, két perc alatt elindul, villámgyors, azonnal munkára foghatjuk. Aztán telik-múlik az idő, telepítünk rá néhány programot, s a gépünket lassacskán egy csiga is lehajrázza, amikor bekapcsoljuk. Sokak ilyenkor élnek az üresjárattal, és magukba táplálják reggeli fél liter életfunkciókat beindító kávéjukat, hiszen dolgozni nem tudnak még a gépen. Mire végeznek vele, addigra tán még a PC is elindul. Ismerős a kép? Esetleg jó lenne változtatni az áldatlan helyzeten? Akkor tessék kipróbálni a Soluto-t!

szerintem: (4/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

28 komment

 

Címkék: soluto

Frissítés 2010. 06. 21.

2010.06.21. 14:52

Remélem mindenki múzeumokat látogatott a hétvégén, és kialudta a lumpolást. A mai frissítés átlagosnak mondható, forradalmi újdonságokat nélkülöz, leszámítva az UFO: AI játékprogramot, amit mindenkinek ajánlok, akinek van ideje, kedve, energiája egy stratégiai játékhoz. Sajnos hírt kell adnom arról is, hogy egy programot megfosztottak az információ-forrásától is, a hétvégétől a zzEPG TV-műsor tartalom nélkül maradt.

Az első ajánlott program miatt úgy hiszem, jópáran csúnyán fognak rám nézni, hiszen épp túlvagyunk a hétvégén. A frissítés híre jobban jött volna a hétvége előtt, dehát így alakult… Egy régi legenda újraélesztése, az UFO: Alien Invasion című játék egy nagy fejlesztésen van túl, főleg a program grafikáját, az ellenség hozzánk alkalmazkodó taktikáját, intelligenciáját javították, de már módunk van ellenséges bázisok ostromára is, és természetesen minden nagyobb, jobb, több, szebb és kezelhetőbb lett. A frissített jellemzők teljes listája itt található. A letöltéssel kapcsolatban mindenkinek előre szólok, hogy a program hatalmas, több mint 500M, de ez egyben a program minőségét, szépségét-jóságát is jellemzi. Aki régen sokat játszott a Laser Squad-dal, vagy az UFO: Enemy Unknown című játékokkal, az ne hagyja ki ezt az elődökhöz méltó folytatást!

A másik program, amire szeretném felhívni a figyelmet, az a zzEPG, sajnos ezúttal egy szomorú esemény kapcsán. Idézet a zzEPG honlapjáról:

„A mai nappal (2010. június 17.) sajnos megszakadt a kapcsolat a Telehold és a zzEPG között, az együttműködésünk nem él tovább. Ez azt jelenti, hogy a zzEPG egyelőre műsor nélkül marad, a frissítés a programból eredménytelen lesz. Remélem, hogy mindenkinek sok kellemes percet szerzett a program, és kipróbálhattátok, hogy milyen is egy eredeti, okos tévéújság.”

Aki használta a programot, és aki szeretne továbbra is hozzájutni kedvenc műsorújságjához, az kérem látogasson el a program honlapjára, iratkozzon fel a hírlevélre, és támogassa az ügyet! A linkeket a lista végén találjátok a teljes cikkben.

Most pedig következzen a teljes mai frissítés-lista:

  • 7-Zip 9.15 Beta
  • Calibre 0.7.4
  • FreeFileSync 3.8
  • Mozilla Thunderbird 3.0.5
  • Opera 10.54
  • System Information for Windows 2010 build 0616
  • UFO: Alien Invasion 2.3
  • Unreal Commander 0.96 build 780
  • zzEPG
süti beállítások módosítása