Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

Az előző részből megtudtad, hogy bár veszélyben vagy, félelemre nincs ok, csak óvatosságra. Azt is megtudtad, hogy sokféle veszélyforrás van, és kellően kába lett a fejed a sok elmélettől. Ezért ideje, hogy belekezdjünk a gyakorlatba, hogy mit is kell tenned, hogy elkerüld a gépedre leselkedő veszélyeket.

Lássuk tehát, mik a lehetőségek a védelemre:

1Használj megbízható alapokat! Alapvetően a számítógépes rendszereket úgy építik meg, hogy bizonyos fokig ellenálljanak az alapvető veszélyeknek: ne adjanak teljeskörű jogokat minden programnak, és mindenkinek, aki a géphez, mondjuk az interneten keresztül hozzáférhet. Meg aztán megpróbál minden a rendszer működéséhez szükséges elemet védeni, sérülés vagy támadás esetén a hibákat kijavítani. Sajnos az emberi rossz-szándék vagy tudatlan hiba ellen már kevésbé tud intelligensen fellépni, de ez az alap, és azért ez is sokszor jól jön. Szerencsére a Windows XP-Vista-Win 7 operációs rendszerek elég megbízhatóak, hogy amíg a megfelelő védelmet kiépíted, addig önmagukban is elégséges védelmet adnak. (Mivel ez egy windows-os blog, kérek minden linux/mac/chromeOS/stb rajongót, hogy ebből ne nyissunk vitát!)

2Használj megfelelő aktív hármas védelmet: tűzfal, vírusirtó, kémprogramirtó! Az utóbbi kettő olyan programocskákat kap el és gátol meg a működésükben, amik idegenként érkeznek a gépedre, e-mailen, weboldalakon, USB-kulcson, floppyn, vagy más furmányos módon. Ezek olyan programok, amik igyekeznek rejtve működni, minél több dologhoz hozzáférni és jogosultságot szerezni, megvédeni magukat és ha lehet, más gépekre is továbbterjeszteni magukat. Sokszor kapni olyan körlevelet, hogy új vírus van elterjedőben, ami… Ezek sajnos mindig kamu levelek, ugyanis nap mint nap több száz, vagy akár ezer vírus is elterjed, amik ellen a levélben írt módszerekkel soha nem érdemes védekezni. A valódi megoldás egy vírusirtó, ami heti 1-2x frissíti az általa felismert vírusok listáját, és igen, képes követni ezt a vírusdömpinget. Általában a vírusirtók egy alrendszere foglalkozik a levelezéssel, hiszen a leveleket úgyis ellenőrizni kell, hiszen vírus érkezhet ott is, de akkor már a kéretlen reklámleveleket is fülön csípi. Külön is vannak ún. spam-irtók, de mivel ezek veszélyt nem, csak bosszúságot okoznak, ezért most nem írnék róla bővebben. E-mail mellékletet és internetről frissen letöltött programot mindig csak bekapcsolt vírusvédelemmel nyisd meg! Ismeretlen címről érkező levél mellékletét inkább meg se nyisd, ahogy benne levő linkre se kattints!

A másik védelmi vonal a tűzfal. Ez egy védvonal, ami a hálózati (az internet felé és mondjuk a cégnél, vagy otthon a tiéddel összekötött gépek felé irányuló) forgalmat figyeli, és próbál minden olyan indokolatlan és gyanús forgalmat kiszűrni és megállítani, amit valószínűleg nem akarnál. Ez lehet befelé jövő is (pl. egy weboldalon egy olyan programocska van, ami kihasználja a Windows-od hibáit, biztonsági réseit és bele akar túrni a gépedbe) és kifelé menő is (pl. a gépedre került egy olyan program, ami reklámokkal bombáz, amit természetesen az internetről tölt le – esetlegesen az internetes számlád terhére, ha az forgalomfüggő). Egy tűzfal elve az, hogy senki nem megy sehová, hacsak nem eleve ismerős a forgalom típusa (pl. a böngésző lekér egy oldalt), vagy te külön meg nem engeded neki.

Mind a tűzfalad beállításakor, mind a két irtó használatakor feltételezd a legrosszabbat, és csak ha tudod, mi mit csinál, akkor engedélyezd! Mivel ezen a blogon csak olyan program van, amit személyesen ellenőrzök, és nincs bennük kártevő, ezért ezeknél nem fogsz vírusriasztást kapni, és az internetkapcsolatot is nyugodtan engedélyezheted a tűzfalon.

Sajnos igazán hatékony tűzfalat és vírusirtót, amit nyugodt szívvel tudnék ajánlani, és ingyen is van, még nem találtam. A Microsoft vírusirtóját tesztelem, az Eset NOD32 és a Kaspersky kereskedelmi, tehát pénzes vírusirtóját és tűzfalát ajánlom, és nem árt tudni, hogy mindkét cég rendelkezik kombinált tűzfal/vírusirtó termékkel is, ami egy kényelmesebb és hatékonyabb megoldás. Ami a kémprogramokat és hasonlókat illeti, sokéves jó tapasztalat fűz a Spybot S&D-hoz, ingyenes és remekül ellátja a feladatot. Egy jól működő tűzfal eredményességét egészíthetjük ki a HostsMan nevű alkalmazással, ami automatikusan blokkol gyanús hálózati helyeket, s a róluk érkező tartalmakat, pl. weboldalakat, s így onnan biztosan nem érkezik támadás.

3Mentsd ami menthető! Archiváld a fontosabb dokumentumokat, amíg nem vesztek el! Vannak teljes rendszert archiváló, és szelektíven, bizonyos dokumentumokat archiváló programok, sajnos ezekkel a blogon még kevésbé foglalkoztam. Mivel a teljes rendszer lementése idő- és hardvereszköz-igényes művelet (pl. a teljes rendszer mentése egy új, üres merevlemezt igényel), ezért csak a részleges adatmentéssel foglalkozom. Ez azt jelenti, hogy dokumentumainkat tömörítsd össze egy csomagba, hogy könnyen tárolható legyen (erre alkalmas programok pl. a 7-Zip, a WinUHA és az IZArc), majd írd ki CD/DVD-re a CDBurnerXP-vel, vagy tárold az interneten, a Dropbox segítségével. 

4Tartsd a rendszeredet, főleg a biztonsági alrendszereit napra készen! Tehát a vírusirtót legalább heti rendszerességgel frissítsd (vagy ellenőrizd, hogy frissíti-e magát), és hasonlóan járj el a tűzfaladdal, kémprogram-irtóddal is! De ne felejtsd el a Windowst sem, kapcsold be az automatikus frissítést (és hagyd is, hogy ezt megtegye!), vagy legalább időről időre töltsd le és telepítsd az ingyenes javításokat a Windows Update Downloaderrel! Ha olyan programot használsz, ami szeretné magát frissíteni (pl. CCleaner, Recuva, Defraggler, ChromePlus, JDownloader, Spybot S&D, stb. sokáig sorolhatnám), akkor engedd meg neki! A hibajavítások és az új funkciók mellett biztonsági fejlesztéseket is szokott tartalmazni egy-egy frissítés. Sok vírus az elavult rendszerek hibáit, gyengeségeit használja ki, a frissítésekkel ennek elejét veheted! Nem véletlen, hogy hangsúlyt fektetek a blogomon a frissítések közlésére.

5Csak tiszta forrásból! Csak megbízható, ellenőrzött helyről tölts le programot, méghozzá olyat, amiről már hallottál, mondjuk kockafejű számítógépes ismerőstől, szaklapból, vagy még jobb, ha közvetlenül a fejlesztőtől szerzed be. A blogomon én is így járok el, minden esetben vagy a fejlesztő oldalára, vagy az általa javasolt oldalra mutat a letöltés. Ha bizonytalan forrásból szerzel be valamit, feltételezd a legrosszabbat! Bizonytalan forrásnak számíthat az is, ha valaki saját honlapján, vagy általa üzemeltetett tárhelyen teszi letölthetővé mások programjait, esetleg szerkezetében átírva; tehát ezekkel is óvatosan kell bánnod!

6Használj titkosító rendszereket! Használj több jelszót, ne ugyanazt mindenhová, de hogy ne felejtsd el, ezért nem árt tárolni is ezeket. De ne egy sima szöveges dokumentumban, mert onnan még egy buta program is képes kiolvasni; használj helyette jelszó-széfeket, mint pl. a KeePass! Ha olyan fájlod dokumentumod van, amit nem szeretnél, hogy mindenki lássa az interneten, azt tárold titkosítva! Erre kiválóan alkalmas az AxCrypt nevű titkosító alkalmazás. Ha valamit törölsz, és szeretnéd, hogy a tartalma biztosan megsemmisüljön, hogy ne lehessen könnyedén visszahozni a halálból, akkor használj többszörösen törlő és átíró módszereket, megsemmisítőt, mint pl. ami a Spybot S&D-ban, az eszközök között, vagy a Revo Uninstaller-ben van! A titkosításhoz és a radikális törléshez a Glary Utilities-ben is találsz eszközöket.

7Használj olyan programokat, amik kevésbé sérülékenyek a kártékony programokkal szemben. Levelezésre a Thunderbird-öt, böngészésre a ChromePlus-t és az Opera-t ajánlom, PDF-olvasásra pedig a Sumatra PDF-t. Az irodai alkalmazások közül pedig az OxygenOffice-t javaslom, mely kezeli a Microsoft Word, Excel és PowerPoint formátumait. A blogon közölt többi programot is igyekeztem úgy összeválogatni, hogy minél kevesebb veszély forrásai legyenek.

8Ne hagyd magad átverni! Ha böngészel, e-mailben, vagy üzenetküldőn egy weboldal címére irányítanak, mindig nézd meg az oldal címét! Csak akkor adj meg bizalmas adatokat, ha az oldal hitelessége biztos! Tehát pl. az OTP Bank csak a saját honlapjáról fog kártyainfót kérni, más egyéb címről csak akkor, ha erre felhívja a figyelmed, és hitelesíti magát. Sajnos nagyon sok oldal álcázza magát bank, vagy más kereskedelmi cég honlapjának, hogy az álarc mögül titkos infókat árulj el neki, jóhiszeműen. Mindig bizonyosodj meg arról, hogy azon az oldalon vagy, amin szeretnél lenni. Ne add meg a közösségi oldalakhoz (IWIW, MyVip, Facebook, Twitter, stb.), üzenetküldő programokhoz (MSN Messenger, Yahoo, AIM, Skype, stb) és e-mail címeinkhez tartozó jelszavainkat, kivéve a szolgáltatás saját oldalán. Tehát Skype jelszót csak a Skype oldala kérhet a skype.com-on, hasonlóan az IWIW-es jelszavadat is csak az iwiw.hu-n add meg! Jelszót megadni az interneten olyan, mint egy börtönben egy rabra bízni a pénztárcánkat vagy az igazolványunkat!

9Legyen világosság! Végül, de nem utolsó sorban, két jótanács. Mindíg légy óvatos, mert minél bonyolultabb a technika, annál nagyobb az emberi tényező, az emberi hiba jelentősége. Ne hagyd magad átverni! A másik pedig, hogy a veszély sokszor a tudatlanságból ered. Ha valami kétséged van, tájékozódj, s ha hirtelen nincs jobb ötleted, gyere és kérdezz bátran! Naponta több száz ember olvassa ezeket az oldalakat, plusz egy, aki írja, közülünk valaki biztosan tudja a választ. De ha mégsem, hát tudja, kit kell kérdezni. :) A veszélyeket csak a tudással lehet legyőzni, osszuk meg tudásunkat egymással!

 

< Az előzményeket itt találod


 

Szerző: Tigris

22 komment

 

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr721958318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Emrik 2010.04.28. 13:45:50

6-os hoz: Én a jelszavaimat LastPass-on tárolom, vagyis internetes felhőben. Van a szolgáltatáshoz Firefox/Chrome/IE/Safari plugin is és mobil operációs rendszerekhez is elérhető, így könnyen beléphetek az általam ritkán látogatott oldalakra is.

Tigris 2010.04.28. 14:02:08

@Emrik: Jó javallat! Viszont mondok mást: aki szeretné a jelszavait mindig magánál tartani, ugyanakkor még mindig biztonságban, tehát titkosított formában, annak a KeePass mellé még egy érv. Az eddig is tiszta ügy volt, hogy a program létezik hordozható formában is, tehát a PC-s verziót magunknál hordhatjuk egy USB-kulcson, pendrive-on is. De rémlett, hogy más eszközökre is létezik, most pontosan utánanéztem. A következő eszközökre létezik a KeePass:

* PocketPC/Windows Mobile
* J2ME, tehát Java-t futtató mobiltelefonok (KeePassMobile és KeePassJ2ME)
* iPhone (iKeePass, MyKeePass)
* BlackBerry
* PalmOS
* Linux/Mac OS X
* PortableApps Suite™ (közvetlenül pendrive-ról futtatható változat)
* KeePass 1.15/2.x for U3 (közvetlenül pendrive-ról futtatható változat)
* KeePass for Preinstalled Environments (PE)
* Android (KeePassDroid)

forrás:
keepass.info/download.html

A program jelen állapotában merülőforralóra, vasalóra, porszívóra és mikrohullámú sütőre nem létezik! Még… :)
Szerintem most jött el a pillanat, hogy a Nokiámra meg a PDA-mra feltegyem…

Emrik 2010.04.30. 13:10:59

Hmmm ezt a java-s megoldást igencsak megnézem magamnak. Köszi.

apacuka11 2010.05.06. 17:30:23

Én elősször fölhúzok egy cottont,
csak azután kapcsolom be a pc-t...
AIDS vírus letudva....
Ezt még a nod, meg az avast se tudja...

apacuka11 2010.05.06. 17:40:11

Ja...Tigri már régóta meg akartam kérdezni,(ha nem titok) bár már sok mindent kiszivárogtattál,
a te PC-d hogy néz ki(belülről), ha lehetne tudni róla valamit...
Hát, mert ha hardverismertetésben is ilyen korrekt vagy, mint szoftverben,....
hát megnyalom a tíz újjadat...

Tigris 2010.05.06. 17:53:02

Hm. Először is porosan. Rettentő porosan. Igazából először kéne vennem finom, minőségi szilikonpasztát, hogy a nagytakarítást (pontosabban a procihűtő levételét-visszarakását) meg tudjam ejteni, de ez nyár elejéig mindenképpen meg kell hogy legyen.
No, lássuk mi van a gépben (a SIW szerint):
ASUS P4S800 alaplap
Intel Celeron 2.80MHz (lehet elborzadni…), 1Gb mem
ATI Radeon X800 videokártya, 256Mb RAM
Samsung SyncMaster 959NF monitor
Realtek RTL8139 hálókártya
Creative SB Audigy hangkártya
AxTech 2.1-es hangszórók
1Tb (WD) + 256Gb (Samsung) HDD
DVD/CD író, LG
DVD olvasó/CD író Pioneer
+ egy régi ki-be-összeszáradt patronos HP nyomtató
+ amit kihagytam aprószentek :)
fotót mindjárt mellékelek

Tigris 2010.05.06. 18:01:57

@apacuka11: A tíz ujjam megnyalásától tisztelettel eltekintek, de a leltár ellenében szívesen megnézném, mondjuk egy fotón, amikor épp felhúztad a kotont, és leülsz a gép elé… Vizuális típus vagyok. :D
Cserébe az igért kép: freeware.blog.hu/media/image/mypc.jpg
(mellesleg a gépen, a sárga lámpa mögött látsz egy kupac kazettát, na ők már le vannak selejtezve, ők már a padlásra készülnek, a többiek még beírásra, meghallgatásra várnak)

apacuka11 2010.05.06. 18:07:11

Hát én most úgy elborzadtam a 600MHz
procimmal eggyütt, hogy csak na...

Esküszöm éreztem, hogy nem egy csillagrombolóval csinálod ezt a profi munkát...

Köszönöm a jótanácsaidat, meg , hogy mindíg válaszolsz...

A fiam mist likvidált egy 256-os videokartyát, csak nem passzol a 12 éves alaplapba...
No arra még várnom kell.
Monitor 763 syncMaster
160gb winchester (ezt is a gyerek likvidálta, de ez belement)
úgyhogy van már viszonyítási mértékem.
Köszönöm szépen!
Egyébként tavaly november óta foglalkozok "komolyabban" eme dolgokkal,
a fiam első éves informatikus, oszt próbálkozunk ketten....

apacuka11 2010.05.06. 18:13:16

@Tigris: Szerencséd, hogy a digifényképezőnk besz-art,
mert küldenék én neked olyan képet
ebből kifolyólag, hogy elsápadnál, mint Maci Laci egy havi éhezés után...

Tigris 2010.05.06. 18:19:06

@apacuka11: :D valóban nem csillagrombolóval, de legalább Paksot sem kell közelebb húzni az áramellátás miatt. Bár kétségtelen, hogy télen jó lett volna, ha valami bikább processzor fűti a szobámat. :D
A jó kérdésekre, ha tudok, igyekszem jó tanácsokat adni, de ahhoz először jó kérdés kell, azt meg magatoknak köszönd! :) A válaszra is csak ezt tudom mondani, értelmes, normális hangvételű jó kérdésre szerintem így helyes… Meg aztán itt próbálok építeni valamit, és ti is csak akkor szálltok be a kommentárjaitokkal, ha ezt úgy csinálom, hogy legyen kedvetek hozzá. Ez így jó buli. :)
Azért a gépért nem irigyellek, vigasztaljon a tudat, hogy apám egy náladnál némiképp gyengébb, szintén megörökölt gépen nyomja. Küzd is vele keményen. :) Viszont ha már szó esik róla, ha valami olyan dologba futnék bele, ami szép is, jó is, de a te géped már nem bírja, és keressek valami kíméletesebbet, akkor bátran szólj rám, és nézek valamit! Komolyan mondom! Meg aztán úgy általában, ha bármiben tudok a segítségetekre lenni, akkor tudassátok! :)

Tigris 2010.05.06. 18:27:18

@apacuka11: :) Na látom, beindult a csacsogás! Még jönne pár csini cicababa a kommentezők közé, és olyan élet lenne itt, hallod! Nem baj, az új helyen (nem illik megkérdezni, hogy mikor…) lesz fórum, na ott aztán lehet garázdálkodni majd, minten szinten! :)
De ha már gépmúzeum… úgy 1996 magasságában vezettem a helyi számtech szakkört. Indult négy géppel, 12 gyerekkel. A gépek paramétereire nem emlékszem pontosan, csak arra, hogy 3 286-os, fekete-fehér (nem szürkeárnyalatos!) monitorral, egy 386-os szürke VGA monitorral. A 3.1-es Windows sem indult el rajta, nesze nekem, tanítsak valamit. DOS-t nem akartam, játszani szintén nem, komoly alkalmazás nem futott rajta, ezért nekiálltunk programozni. Nem szövegesen, mert attól a gyerekek fejreálltak volna, hanem primitív Commodore-szinten, grafikusan. Nem akarom magam minősíteni, csak annyit mondok, hogy másfél év után, amikor minden gép lerohadt és anyagi támogatás híján le kellett fújni az egészet, akkor 150 gyerek járt a szakkörbe. Azok a gépek szerintem még Noé bárkáján voltak hálózatba kötve… Szóval nehéz elsápasztanod… de azért próbálkozz csak! :P

apacuka11 2010.05.06. 18:32:48

@Tigris: Megmondom őszintén, nem panaszképpen mondtam azt a 600MHz-et,
műkszik, oszt jó napot...
Van még mellette egy pentium 3-as gépem
is 4GB winch.,32Mb video, 190Mb ram (Mini xp-vel),és még
egy Pacard Bell (1997) 630Mb winch., 4Mb
video, 20Mb ram-al is....
Úgyhogy nem panaszkodom...Mindegyik műkszik, felváltva használom őket....

apacuka11 2010.05.06. 18:37:30

@Tigris: '996-7-8-ban csk demó cd-ket, meg cd újságokat vettem, játék, szoftver, stb
céljából. Naon is megfeleltek...
Az autocad 13 -n próbáltam profiskodni, úgy ahogy....

Tigris 2010.05.06. 18:38:33

@apacuka11: Ez a lényeg! :) Én sem panaszkodom, csak akkor van gond, ha a fejem meg a kezem gyorsabb, mint a gép. :) Előfordul néha.

Tigris 2010.05.06. 18:45:18

@apacuka11: Ne is mondd… Pár évvel ezelőttig a főbb számtech újságok minden száma megvan, lassan kiszorítanak a házból. :D Az AutoCAD-ből én a 10-11-et kóstolgattam anno, de pl. a photoshopos cikk megírására is az volt az egyik apropó, hogy a második PC-s verzió (3.0) óta ismerem. Én ezen mérem az időt. :)

apacuka11 2010.05.06. 19:52:45

@Tigris:
photoshop 3-4-ben micsoda képeket szkenneltem be a haverokról,
a milán, vagy az inter csoportképbe, de előfordult kérésre xxx-es kép is ,
a megadott menyasszonyjelöltel, szigoruan titkosan...
Disznó dolog volt, igy utólag belátom,
de anno annyi embernek örömet okozott....
Na vigyáztunk is egy se került a menyasszonyjelöltek kezébe...

apacuka11 2010.05.06. 20:05:07

No így búcsúzóul elárulom a nagy titkot,
ha valakinek valami a PC-jén nem jönne össze ezt a trükköt használja:

Eeedj...,Káttttooo...,Haarrom...,Múúkodj...

Tigris 2010.05.06. 20:13:15

@apacuka11: Na, látom a srácod még kezdő info-tanonc, mert nem tudja a tuti titkot. Szóval számtech berkekben ahhoz, hogy valami működjön, egy dolog szükségeltetik (szükséges, de nem mindig elégséges feltétel): hajnalban a fekete kakas áldozatának bemutatása. Majd rendszergazda korában megtanulja az ifjú is! :)

Tigris 2010.05.06. 20:18:22

@apacuka11: a menyasszonyjelölt előtt pedig mást khm. retusáltatok, mi? :) Cindy Crawfordról a bikinit, meg minden? :D

kisatibp 2010.06.19. 20:52:04

szia Tigrincs!
Látom,Te is 959NF monitorral küzdesz..
Nem tudnál segíteni,hogy szerettessem meg a win 7-tel ezt a monitor típust?:)
kisül a szemem 60 Hz-en..Driver meg ohne,vagyis különböző pénzösszegekért látok..Lehet azokban bízni?
Köszi

Tigris 2010.06.21. 14:59:34

@kisatibp: Szió! Valóban 959NF, jól látod, bár sajnos XP-m van, ergo nem tudok csípőből válaszolni, de vágom a problémát, mindjárt utánanézek!

Tigris 2010.06.21. 15:56:27

A helyzet nem túl rózsás, ezeket találtam:
Itt panaszkodnak a Vista driverek hiányáról, tanács: nézz körül más, szinkronfrekvenciákkal foglalkozó fórumokban… hátha…
www.sevenforums.com/drivers/30309-driver-samsung-syncmaster-959nf.html

Ez egy bemutató, hogy hogyan szeded le a drivert és hogyan állítasz be PnP-nek egy Samsung monitort.
www.samsung.com/us/support/howtoguide/supportHowToGuidePopup.do?howto_guide_seq=3183&prd_ia_cd=05020000&map_seq=16078®Dt=2009-12-14%2009:27:34.0&page_gb=D&model_name=2333SW&type_ia_cd=05020000&subtype_ia_cd=05024500&row_index=4

Ezek állítólag Vista driverek, de a fene tudja. Egy próbát megér.
www.driversdrivers.com/active1518281.html
Hasonló…
www.zdnet.co.uk/downloads/drivers/2001/08/08/syncmaster-959nf900nf909nfmagicsyncmaster-cn199ap-2001-08-08-39490692/
Hasonló…
www.driverfiles.net/Other/Samsung/SyncMaster-959NF/900NF/909NF,MagicSyncMaster.../download/page,sh,20663,746,3,.html
Hasonló…
members.driverguide.com/driver/detail.php?driverid=609931

Továbbá az MS Vista kompatibilitási központjában is panaszkodtam a dologra. Nincs a hardverlistájukon, se támogatott, se nem támogatottnak jelezve, ezért kértem, hogy foglaljanak állást a dologgal kapcsolatban, hogy írjanak valami megoldást a problémára. Az MS tech supportjától függ, hogy mikor és hogyan válaszolnak, de ha kapok infót, akkor azt itt meg fogom írni!
süti beállítások módosítása