Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

A Note 4.2.1

2009.11.17. 09:38

A Note ismertetésMai első ajánlatom ismét egy régi és kicsi program, egy Vista-használónak talán túlzottan puritán megjelenéssel, mégis jól használható funkciókkal. Ki ne felejtett volna el valamit akár otthon akár a munkahelyen, hiába volt egy mondatnál rövidebb a megjegyzendő infó, mondjuk hogy hívjuk vissza Lacit? No ilyenkor jöttek a post-itnek nevezett kezdetben sárga, majd mindenféle rikító színben kapható ragadós hátú cetlik, amikre ezt a párszavas infót feljegyezhettük, majd szinte bárhová felragaszthattuk, ahol szem előtt van. Bármennyire is hasznos dologról van szó, a Windowsból mind a mai napig kihagyták, holott a számítógépes munka közben is bármikor szükségünk lehet rá, hogy innen-onnan kimásolt-feljegyzett dolgokat emlékeztető cetli formájában a "monitor belső oldalára" ragasszunk.

Hogy miért pont az A Note? Szinte tucatjával lehet találni az ehhez hasonló programokat, ingyenes változatban is, ám ezekkel két bajom volt. Az egyik, hogy valami érthetetlen módon azt a pár funkciót, ami egy ilyen pici programban van, nem voltak képesek magyarra lefordítani a legtöbb változatban. A másik pedig, hogy láttam olyan okos post-it programot, ami annyi mindent tudott, amennyit sosem használnánk ki belőle. Persze, ha legalább az egyik megfőzné a reggeli kávénkat... de erre bezzeg nem volt megoldás.

Hogy az A Note mit tud? Kulturáltan beül a tálcára, az óra mellé, ahonnan bármikor "téphetünk" lapot dupla kattintással. Az újonan megjelent lapot átméretezhetjük, rakosgathatjuk, címet adhatunk neki, és ami a természetes dolga, teleírhatjuk mindenfélével. A szokásos szerkesztési műveleteket használhatjuk, állíthatunk a cetli színén, a betűtípuson, időzített emlékeztetőt rendelhetünk hozzá (hasznos!), de akár el is küldhetjük a tartalmát e-mailen, vagy ki is nyomtathatjuk. Érdekesség, hogy a fejlécen levő szokásos ablak-záró/minimalizáló (ez utóbbi csíkká zsugorítja a cetlit) gombok mellett ott van egy függőleges vonalt tartalmazó gomb is, amivel a képernyő jobb (illetve beállíthatóan bal) oldalára viszi a cetlit, úgy hogy csak a fejléc látszik belőle fülként. Szerintem ez egy praktikus ötlet. Beállíthatóan csicsázhatjuk a cetli gombsorát is szövegformázó gombokkal, illetve balra fülező gombbal is.

A tálcán a program ikonjára kattintva az összes jegyzetre vonatkozó funkciókat érjük el a kicsinyítéstől a mentés/betöltésen át a láthatóságig, és természetesen itt érhetőek el a kuka, a beállítások és a súgó is. Okos gondolat, hogy törölt cetlik először csak a kukába kerülnek. Amint már írtam, a cetlikezelő tud magyarul, ám talán 5 éves kora miatt nem teljes a magyarsága, a cetlik címének nálam hosszú ő-t, ű-t nem akart elfogadni, de ez azt hiszem kibírható, mivel a tartalommal már nincs ilyen gond.

Értékelés: Amíg nincs jobb, megteszi ez is.

A program honlapja: http://a-note.sourceforge.net/index.html

Direkt letöltés: innen

A program legutolsó frissítését itt találod (4.2.2) >


 
szerintem: (1/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

3 komment

 

Címkék: anote

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr861530943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsola2 2009.11.17. 22:27:13

Saztán olyant tude-, hoyg "mindig felül"?
Munka köszben, ha jegyzeteltem rá, majd a jegyzetelt adatot kell feldolgozni, hasznos, ha van rajta "always on top" funkció, még akkor is, ha két monitorral dolgozik az ember...

Tigris 2009.11.18. 00:18:15

Ugyan csak minden cetlire vonatkozóan, de igen, tud olyat, hogy mindig felül. :)

zsola2 2009.11.18. 09:06:29

No, akkor most megyek a rendszergazda felé, és kérem meg, pakolja fel... :)
süti beállítások módosítása