Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

Defraggler 1.15.163

2009.11.18. 10:28

Defraggler ismertetésIsmét egy olyan jelenségről lesz szó, ami bosszantóan lelassítja az amúgy gyors számítógépünket. Egy HDD-n található fájl tartalma ideális esetben egy fizikai blokkban van tárolva, ilyenkor a gép elektronikája nagyon gyorsan be tud olvasni sok adatot. Viszont sokszor előfordul, hogy a gépen már alig van szabad hely, s ez is szétszórva fizikailag a HDD lemezeinek különböző területeire. Ha ilyen állapotban mentünk egy fájlt, akkor ezekre a szétszórt helyekre kerül a fájl, méghozzá a szabad területeken szanaszét elszórva. Egy ilyen fájl megnyitása sokkal több időt vesz igénybe, hiszen ilyenkor a fizikailag egymástól messze eső darabokat "össze kell szednie" a gépnek. Ezt hívják a fájlok töredezettségének, fragmentációjának. Egy kevéssé karbantartott PC-n sokszor sok időt kell várni, a HDD piros lámpáját figyelve és a folyamatos olvasás kerregő hangját hallgatva, hogy végre történjen valami. De ennek nem kell mindig így lennie, egy kis karbantartással a várakozásnak véget vethetünk.

A fájlok közt fizikai rendet tevő programokat töredezettségmentesítőnek, defragmentálónak hívják, a Defraggler is erre a célra készült. A használat előtt elmondanám, hogy a karbantartás akkor érezhetően hatékony, ha a HDD-n legalább 5% szabad hely van, ellenkező esetben a fájlok "pakolgatása" a helyszűke miatt nehézkes lesz. Tehát vegyük elő mondjuk a szintén a Piriform által íródott, és már bemutatott CCleanert és csináljunk helyet! Töröljük a HDD-ről a felesleges szemetet, megkönnyíti a rendrakást.

A program főablakában kiválaszthatjuk a gyorsítani kívánt meghajtót, és eldönthetjük mit szeretnénk tenni. A meghajtó vizsgálata statisztikát készít az eszköz állapotáról, míg a gyors illetve a teljes töredezettségmentesítéssel elkezdhetjük a rendrakást. Érdekességként két dologra felhívnám a figyelmet. Az egyik, hogy a művelet nem csak HDD/SSD-kre működik, hanem pendrive-okra, memóriakártyákra is, tehát minden olyan eszközre, ami írható és windows által kezelhető fájlrendszert használ. A másik, hogy nem csak egy meghajtót tudunk rendbetenni, hanem egyedi fájlokat, mappákat, sőt a szabad területet is. Tehát ha valakinek nincs ideje kivárni egy masszív, több órás töredezettségmentesítést, viszont szüksége lenne arra, hogy bizonyos fájlok elérése nagyon gyors legyen, akkor örülni fog ennek a funkciónak. Említek egy példát is... Ha valaki rögzített már videót külső bemenetről, az tudja, hogy ilyenkor nagyon sok adat kerül HDD-re írásra. Ha ilyenkor a HDD-nek keresnie kell az üresen levő területeket, akkor a keresés alatt esetleg nem tudja felírni az aktuális bejövő adatokat, ami azt jelentheti, hogy a video felvétel akadozni fog, részek hiányozni fognak a kész anyagból. Ilyenkor általában a teljes felvételt kezdhetjük előről - már ha egyáltalán meg tudjuk ismételni.

Mint minden kulturált, hosszabb, automatikus műveletet végző programnál, itt is be tudjuk állítani az alkalmazás prioritását, illetve hogy a munka végeztével a gép magától kikapcsoljon, de a beállításoknál a műveletet időzíteni is tudjuk, mondjuk egy használaton kívüli időpontra.Igényes program lévén a telepítéstől fogva akár magyarul is beszél hozzánk.

Értékelés: Már-már tökéletes. Ajánlom.

A program honlapja: http://www.piriform.com/defraggler

Direkt letöltés: innen

A program legutolsó frissítését itt találod (Defraggler 1.18.185) >


 
szerintem: (4/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

Szólj hozzá!

 

Címkék: defraggler

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr171533519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása