Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

KompoZer 0.8b1

2009.12.09. 10:19

KompoZer ismertetés18 éve, egy májusi napon, a CERN (Európai Részecskekutató Intézet) egyik gépén született meg az első weboldal, mely a WWW, az oldalakból, s rajtuk szövegekből, képekből, és megannyi más megjeleníthető dologból álló dokumentumok hálózatának első, úttörő darabja lett. Azóta kb. 8-9 milliárd oldalra teszik ennek a világméretű dokumentumtárnak a méretét, ha ezt megszorozzuk az általuk hordozott szövegek, képek, videók, zenék mennyiségével, akkor talán belátható, hogy jelenleg még a sugárzott és a nyomtatott médiát is túlszárnyalja információ-mennyiségben a WWW, a világméretű hálózat. A kezdetekben nem hogy eszközök, de még szabványok sem nagyon voltak arra, hogy hogy készítsünk weboldalt, de azóta már egy egész szakmacsoport alakult a téma köré. De mára már nem kell gurunak lenni, hogy valakinek saját honlapja legyen, az eszközök itt vannak, kéznél.

És természetesen ingyen és magyarul. Mivel nekem egy kicsit szakmám is, és hivatásom is a weboldalak készítése, ezért kérek mindenkit, hogy fontolja meg: weboldalt készíteni manapság már könnyű, de szép, igényes, ízléses és szakmailag korrekt oldalt már egyáltalán nem könnyű. A most ismertetett program sem bolondbiztos, lehet vele mind látványában, mind szerkezetében csúnya oldalt csinálni, ha valaki mindenféle tudás és utánajárás nélkül esik neki a dolognak. Tehát ajánlom mindenkinek, hogy a program használata mellett olvasson utána a weboldal-készítés mikéntjének oktató jellegű oldalakon is!

A KompoZer egy igen korszerű és könnyen kezelhető alkalmazás, mindennek jól eltalált helye van, és úgy tud sokmindent, hogy közben nem kell azt éreznünk, hogy tíz kattintás után már pilótavizsgát kell tennünk. Ugyanolyan könnyedén lehet vele egyedülálló oldalakat szerkeszeni, mint teljes webhelyet, amit aztán FTP-vel pár kattintással fel is tölthetünk a helyére. A látványszerkesztő és a kódszerkesztő békésen él egymás mellett, akár a teljes szerkesztési területet elfoglalva, akár osztozva egymással. Ha a kódba szerkesztünk bele, akkor a látványszerkesztőbe kattintva azonnal látszik az eredmény. Fordított esetben már nem ilyen egyszerű a helyzet, a látványban történt javításokat Alt-Enterrel jóvá kell hagyni, de ez nem olyan nagyon macerás. A látványszerkesztőben kaphatunk előnézeti képet az oldalról, de HTML tag-ekkel is felcimkéztethetjük az oldalképet.

Az oldal szerkezeti térképét is kéznél tarthatjuk úgy, hogy közben a stíluslap is vele együtt párhuzamosan látható és szerkeszthető. A szerkesztőeszközök is teljesen ésszerűen vannak elhelyezve, egy csoportban a HTML-specifikus funkciók, két másikban pedig a szövegszerkesztésből is már ismert eszközök. A CSS-szerkesztője pedig egészen jóra sikeredett. Nagyon kellemes, hogy a súgó egy teljesértékű magyar nyelvű kézikönyv a programhoz, amiből egy kezdő is elég jól megtanulhatja a honlapkészítés mikéntjét.

Persze elvetemült hivatásosként tudok benne hibákat találni, de nem szeretném senkinek a kedvét venni attól, hogy ha eddig nem tette volna meg, végre nekiálljon egy saját honlap fabrikálásának, mert egy igen helyes kis programnak tartom a Kompozert.

Értékelés: Egészen jó, de lehetne még jobb.

A program honlapja: http://www.kompozer.net/

Direkt letöltés: innen (magyar) vagy innen (angol)

A program legutolsó frissítését itt találod (KompoZer 0.8b3) >


 
szerintem: (3/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

Szólj hozzá!

 

Címkék: kompozer

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr931585153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása