Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

Celestia 1.6.0

2009.12.24. 18:22

Celestia ismertetésAkiknek nem volt elég, hogy az előző programban a földről vizsgálhatjuk meg az égitesteket az égbolton, azoknak a következő programmal lehetősége nyílik bejárni azt is, amit eddig csak elképzelni tudott, a naprendszert vagy akár az egész tejútrendszert, de akár a Hubble űrteleszkópot vagy a nemzetközi űrállomást is meglátogathatjuk. Utazhatunk térben is, időben is, hihetetlen távolságokat tehetünk meg pár kattintással, közben akár üstökösökkel is találkozhatunk.

A program kezelését szokni kell, annak ellenére, hogy könnyűnek tűnik: az egér balgombos mozgatásával a kamera látóterét mozgathatjuk, a görgővel zoomolhatunk, a jobb egérgomb nyomvatartásával pedig a kijelölt égitest körül keringhetünk. Igen ám, de itt már nem csak a földön állunk, mint a Stellariumban, hanem itt már sebességünk is lehet, gyorsíthatunk, lassíthatunk (A/Z gombok, Q az irány megfordítása), sőt, előre beállított sebességeket is felvehetünk (F1-F7), és a mozgás iránya is mindig a kiindulási marad, míg az X gombbal be nem állítjuk abba az irányba, amerre a kamera néz. Természetesen az időt is lehet lassítani-gyorsítani (L/K), vagy akár visszafordítani (J).

Persze a világűrben roppant könnyű eltévedni, még akkor is, ha egy akár fénysebességgel utazó virtuális űrhajónk is van. Hogy könnyebben visszataláljunk az általunk érdekesnek tartott helyekhez, ezért a navigációnak sokféle módja segít bennünket az utazásban. Kereshetünk égitesteket név szerint is, de a naprendszer-böngészőben is hamar hazatalálunk. Könyvjelzőket is elhelyezhetünk olyan helyeken, ahová még szeretnénk visszalátogatni. A legérdekesebb látványosságokról, utunkról képernyőmentést vagy videót is készíthetünk.

Értékelés: Egészen jó, de lehetne még jobb.

A program honlapja: http://www.shatters.net/celestia/

Direkt letöltés: innen


 
szerintem: (3/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

Szólj hozzá!

 

Címkék: celestia

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr131617208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása