Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

Trackmania Nations Forever

2009.11.08. 13:05

Trackmania Nations Forever ismertetésRemélem mindenki túlvan a vasárnapi ebéden, hétvégén nem dolgozunk a gép előtt, helyett most egy játékot ajánlok. Méghozzá nem is akármilyet, hanem egy eleve nagyon sikeres játék kicsit továbbfejlesztett, tovább csinosított változatát, mely igaz, hogy egy még szebb, még jobb verziónak a "beetetője", de panaszkodjon az, aki telepítés után fél órán belül fel tud állni a játék mellől. No persze feltéve, hogy nincs ellenére egy jó kis autóverseny. Hogy miért is lett akkora siker a játék? Részben azért, mert se nem túl könnyű, se nem túl nehéz, se nem túl rövid, ráadásul ha az alapjátékot meguntuk egyedül, és már nem kihívás a kanyarvadászat az óra ellen, akkor a versengést saját ismerőseink, ismeretlen magyarok, külföldiek ellen... és aki a versengés helyett egy kis szemlélődéssel akarja tölteni a közösségi játék idejét, az közben beszélgethet is társaival, "beszólhat" az éppen kormányt rángatóknak.

My Free Weather 2.30

2009.11.06. 15:35

My Free Weather ismertetésKözeleg a hétvége, ideje végre kiszabadulni a természetbe, élvezni a napsütést, a friss levegőt! ...mondanám, ha nem néznék ki az ablakon és látnám milyen kellemetlen novemberi idő van. Ilyenkor még hazasétálni sincs kedve az embernek, és akkor még ki tudja milyen idő lesz a hétvégén. Lehet-e valami jóra számítani, vagy esetleg a vasárnap reggeli program már a hólánc felszerelése lesz? Egyáltalán? Fúj a szél? Hideg van most odakint? Köd van? Mire számíthatok hazafelé? Meg egyáltalán, mikor nyugszik a nap, sötétben kerülök már haza? Ilyen, és ehhez hasonló mindennapi kérdésekre ad választ a következő bemutatandó ingyenes programom.

szerintem: (4/5)
szerintetek: (0/5)

Skype 4.1.0.179

2009.11.06. 09:53

Skype ismertetésMai bemutatóm tárgya is történelmet írt. Egy csevegőprogramról van szó, mely kitört a csevegőprogramok közül, és lehetőséget adott, hogy jól használható telefonként használhassuk a PC mikrofonját és hangszóróját. Az igazi szenzáció az az volt, hogy a készítők elsőként tették tömegesen lehetővé, hogy az internetről lehessen földi, kábeles vagy mobil számokat hívni, illetve a neten földi hívásokat fogadni. Persze ez utóbbi már fizetős szolgáltatás volt, mégis megfizethető árban volt és a mai napig van is, nem véletlen hogy sok cég telefonos alközpont helyett a Skype-ot használja hívásainak lebonyolításaira.

szerintem: (5/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

Szólj hozzá!

 

Címkék: skype

Exifer 2.1.5

2009.11.05. 09:57

Ismét egy őskövületet szeretnék bemutatni, amit egy német úriember 2002-ben olyan jól megcsinált, hogy azóta se kellett hozzányúlni, de ingyenes változatban jobbat sem találtam azóta.

Exifer ismertetésAkinek digitális fényképezőgépe van, már felfedezhette, hogy az elkészített képekben nem csak maga a kép, hanem - a gép komolyságától függően - több-kevesebb infó, úgynevezett EXIF és IPTC adat található a kép elkészültének körülményeiről is, technikai adatok a fényképezőgépről, a használt beállításokról. Pl. könnyedén lebuktathatunk valakit, aki azt állította, hogy mondjuk ő várt ránk a randin, le is fotózta az órát 4-kor, és te nem voltál sehol, aztán az elküldött képben levő infóról kiderül, hogy a kis csibész másnap 4-kor ment vissza alibit fotózni magának, s a fotóban található dátum elárulja a turpisságot. De az egyszeri fotósok is sokat tanulhatnak belőle, hiszen utólag bármikor visszaidézhető, milyen beállításokat alkalmaztak, és mitől lett olyan a kép, amilyen.

szerintem: (4/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

1 komment

 

Címkék: exifer

Paint.NET 3.36

2009.11.04. 15:32

Paint.NET ismertetésEddigi lelkes áradozásaim után most egy kicsit fanyarabb ajánló. Sokáig kerestem egy olyan képszerkesztő programot, amivel a fotóretusálást olyanokkal is meg lehet szerettetni, akiknek a Photoshop már túl bonyolult, és/vagy nem biztos, hogy egy fél vagyont szánnának rá. Persze volt a Gimp, amit sokan istenítenek, de nekem a mai napig kicsit programozó-gondolkodású program, művészembert nem találtam, aki intuitív módon tudná kezelni. Volt a PhotoFiltre, ami kedves-aranyos, de ordít róla, hogy a fizetős nagytestvér öcsikéje, tulajdonképpen egy beetetés, hogy vedd meg a drágábbat. Aztán itt van a Microsoft Paint.NET-je, ami nevében is utal arra, hogy az MS szeretné a Windowsban ragadt, mára már tudásában szinte semmire sem alkalmas Paint emlékét "kiretusálni" egy jobbfajta képszerkesztővel. Bár nem mondhatom erre az alkalmazásra, hogy tetszik, de azért egy tisztességes próbálkozás, s ha valaki nem olyan Photoshop-függő mint én, akkor még tán szerelmes is lehet belé... Mert azért nem rossz program, éshát mégis ingyenes. A leírásomat itt-ott átszövi a panasz, a fanyalgás, mely részben tény, részben pedig elfogultságomat jelzi, de azért nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek a Paint.NET-et.

szerintem: (4/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

Szólj hozzá!

 

Címkék: paint net

Frissítés 11. 4.

2009.11.04. 14:46

XnView 1.97.1

A már ismertetett XnView újabb változata beta státuszba került (1.97 beta 1), az újdonságokat és a javításokat fel sem próbálom sorolni, tengernyi. Akit érdekel, nézzen körül itt:
http://www.filehippo.com/download_xnview/changelog/.

Ugrás az ismertetőre >

A program honlapja: http://www.xnview.com/

Direkt letöltés: innen


 

Szerző: Tigris

Szólj hozzá!

 

Címkék: xnview

HostsMan 3.2.71 Beta 7

2009.11.04. 10:19

HostsMan ismertetésMost egy apró, sőt, hétköznapi használatban láthatatlanul megbújó programot ajánlok, melynek főleg mobilnetesek, illetve azok fognak örülni, akik az internet-forgalom után díjat fizetnek. De akik nem szeretik a reklámokat, vagy akik nem akarnak veszélyes oldalakra keveredni a weben, azoknak is hasznos a következő program.

 
szerintem: (4/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

Szólj hozzá!

 

Címkék: hostsman

CDBurnerXP 4.2.6.1748

2009.11.03. 15:42

CDBurnerXP ismertetésHa azt mondom, CD- vagy DVD-írás, mindenki rávágja, hogy Nero. Én is sokáig használtam, már csak azért is, mert a CD/DVD-írókhoz legtöbbször ezt adták ingyen. Mára már nem az amúgy sem túl alacsony ára, hanem a brutálisan nagy mérete az elsőszámú indok, amiért egyre többen fordulnak el ettől a szebb napokat is megért alkalmazástól. Nem fogom felsorolni, mi minden van már a Nero mellé árukapcsolva - hosszú lenne a lista -, de már azon se csodálkoznék, ha passziánsz is lenne benne. Aki még nem tette volna meg, annak ideje kicsi, megbízható, és ha lehet, ingyenes alternatívát keresni a CD-k és a DVD-k írására.

szerintem: (4/5)
szerintetek: (0/5)

Revo Uninstall 1.83

2009.11.03. 09:32

Revo Uninstall ismertetésAmióta megjelentek az első telepítőcsomagok, mindig szidják a programokat, hogy eltávolítás után felesleges szemetet hagynak maguk után, amik nem csak a helyet foglalják, de esetenként a gépet is lassíthatják, annak ellenére, hogy az eltávolítást hibátlanul elvégeztük. Persze ezek egy része praktikus okokat szolgál, pl. hogy egy esetleges újratelepítés után ne kelljen megint mindent beállítanunk, vagy hogy a gépet ne kelljen a használathoz újraindítani, de azért a korrekt mégis az lenne, ha a telepítő erről kikérné a véleményünket... persze nem szokta.

szerintem: (5/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

Szólj hozzá!

 

Címkék: revo uninstall

VLC Media Player 1.0.3

2009.11.02. 16:02

VLC Media Player ismertetésMár volt szó zenék lejátszásáról, joggal merül fel a kérdés, hogy oké, de mivel nézzünk videókat. Ma egy filmnéző programnak már azon túl, hogy mindenféle filmhordozóval (ún. konténerrel) meg kell birkóznia, mint pl. az AVI, az MPG, az FLV, a 3GP, vagy a DVD-lemezek, ráadásnak itt van a sok kódolásfajta, mint égen a csillag: DivX, XviD, a H264, MPeG variánsok, sorolhatnám. A legtöbb gondot általában az okozza, hogy kedvenc filmjeink sokféle codec-kel lettek kódolva, és egy frissen telepített gépen a beépített Windows Media Player ezen codec-ek hiányában csak bután széttárja karjait, jobbik esetben az internetről próbálja ebbéli hiányosságait pótolni, miközben ki tudja milyen infókat szolgáltat ki a gépünkről. Vagy egy másik megoldás, hogy felelepítjük ezeket a codeceket, egyenként, vagy csomagban, feltéve, hogy tudjuk, mit és honnan szedjünk, pláne úgy, hogy közben még ne is költsünk rá. Ez utóbbira azért még később vissza fogok térni, és ajánlani fogok ingyenes csomagot, de most egy egyszerű és kézenfekvő megoldást ajánlanék.

szerintem: (4/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

Szólj hozzá!

 

Címkék: vlc

OpenOffice 3.11

2009.11.02. 09:47

OpenOffice ismertetésA világon legtöbbek által használt szoftverek az operációs rendszereken kívül az irodai programcsomagok, amiben általában szövegszerkesztő, táblázatkezelő, ritkábban adatbáziskezelő, prezentációkészítő, képlet- és rajzszerkesztő szokott szerepelni. Bár statisztikáim nincsenek, egészen biztos vagyok benne, hogy a vezető szerepet a Microsoft Office tölti be, de én most egy ingyenes és mellesleg közel egyenértékű alternatívát ajánlok, ez az OpenOffice. A története az internet publikussá válásának korába nyúl vissza, a Java nyelvről és gépeiről híres Sun cég StarOffice irodai programcsomagjának publikussá tett forráskódjára épül.

szerintem: (4/5)
szerintetek: (4/5)

Szerző: Tigris

Szólj hozzá!

 

Címkék: openoffice

süti beállítások módosítása