Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

Stickies 7.0b

2010.01.08. 11:37

Stickies ismertetésRégebben írtam egy sárgacetlis, cimkézős programról, az A Note-ról. Azóta találtam egy jobbat, amihez akkor nem találtam magyar nyelvi támogatást. A magyarítás nem automatikus, egy picit bíbelődni kell vele, de úgy érzem, megéri, mert a Stickies kicsit szebb, kicsit jobb, kicsit többet tud... szóval ajánlott kategória. Talán Zsola barátom is jobban meg lesz elégedve vele.

 

A program kb. annyit tud, amennyit egy ilyen jegyzet-programnak tudnia kell, szépen beül ez is az óra mellé, duplakattintásra új jegyzetet dob az asztalra, amit aztán megírhatunk, szerkeszthetjük a cimkéjét, kidobhatjuk, becsukhatjuk, szokásos dolgok.

Kellemes, hogy mindenféle szövegformázási eszköz a rendelkezésünkre áll, betűtipus, méret, dőlt, félkövér, aláhúzott, áthúzott, kiemelt (általunk választható színnel), tetszőleges kisbetű-nagybetűsítéssel, igazítással, bajússzal (aki nem tudná, ez a felsorolásban a pötty neve), számozással. A formázási funkciókat jobb egérkattintással érjük el.

Minden jegyzet 'felgördíthető', ez azt jelenti, hogy csak a fejléce látszik, mindig láthatóvá tehető és zárolható is, ilyenkor már tudjuk a tartalmát szerkeszteni. Altatni is lehet, ez azt jelenti, hogy adott ideig eltűnik a jegyzet majd ismét megjelenik a beállított idő elteltével. Ezzel összekapcsolható a riasztás is, ami azt jelenti, hogy adott idő elteltével, vagy bizonyos időpontban jelez a jegyzet, s ha addig altatjuk, akkor addig láthatatlan is marad. Ismétlődést is megadhatunk egy jegyzetnek, ez már-már PIM-es tulajdonságot ad a programnak. Érdekes lehetőség, hogy egy megnyitott program-ablakot is csatolhatunk hozzá, ez azt jelenti, hogy a jegyzet csak akkor jelenik meg, ha a hozzárendelt ablak nyitva van. Tehát pl. csak akkor fog megjelenni az a jegyzet, melyben látjuk, kinek kell e-mailt írnunk, amikor elindítjuk a levelezőprogramot. Természetesen a jegyzet színét és átlátszóságát is beállíthatjuk, de alapfunkció a nyomtathatóság is. A jegyzetek között kereshetünk is, de a tartalmukat importálni és exportálni is tudjuk (CSV listafájlban). Érdekes és kedves lehetőség, hogy a jegyzetek tudnak egymáshoz illeszkedni, tehát ha az egyikkel a másik széléhez közel megyünk, akkor hozzátapad, és pont élével illeszkedni fog a másikhoz.

Jópofa dolog, hogy a vágólapról is létrehozhatunk jegyzetet, ha formázott szöveg volt a vágólapon, akkor az kerül a tartalmába, ha mondjuk link, akkor kattintható link lesz a jegyzetben, de ha pl. kép, akkor egy alap funkciókkal szerkeszthető (itt is a jobb egérkattintás hozza elő a lehetőségeket) grafikus tartalom jelenik meg.

A program felülete is változtatható, a honlapról egész csinos skineket le lehet tölteni, de vigyázzunk, mindegyik skinnek mások a funkciói, van ami nem gördíthető fel, és van, aminél a formázási funkciókat egy eszköztárban elérhetővé tették. Ezeket a felületeket egyszerre is használhatjuk, csak különböző stílusokat kell hozzájuk rendelni.

A csapatmunkát és a hordozhatóságot ellátó funkciókat sem hagyták ki a programból. A jegyzetek PDA-val is szinkronizálhatók, akár Windows Mobile-os PPC-nk van, akár Palm-unk. Megadhatunk ismerősöket, barátokat is, névvel, e-mail címmel, akiknek átküldhetjük cetlijeinket. Ha náluk is fut a Stickies, akkor a jegyzeteikhez át tudják tenni a kapott cetlit az e-mailből.

Azt hiszem, a leírás terjedelméből is látszik, hogy egy rendkívül okos programról van szó, a funkciói alapján sikerült megkedvelnem, és gyanítom, ezzel nem leszek egyedül.

A magyarítás nem automatikus, de nem is bonyolult dolog: az alábbi linkről le kell tölteni a nyelvi csomagot, melyből a 'language70.dll' fájlt a program mappájába (alapesetben a 'c:\Program Files\stickies\' mappába) tömörítsünk ki, majd indítsuk újra a programot. Ezután a Stickies már magyarul fog kommunikálni velünk.

Értékelés: Már-már tökéletes. Ajánlom.

A program honlapja: http://www.zhornsoftware.co.uk/stickies/index.html

Direkt letöltés: innen

A magyar nyelvi csomag letöltése: innen


 
szerintem: (4/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

Szólj hozzá!

 

Címkék: stickies

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr981656444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása