Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

PSPad 4.5.4

2010.03.01. 16:03

Ha szövegszerkesztésről van szó, az emberek és a feladatok két csoportra oszthatók. Ha a szöveg nyomtatásra kerül, tehát a külsejének kialakítására több időt fogunk szánni, mint a tartalom szerkesztésére, akkor az Office-jellegű szövegszerkesztőket fogjuk használni, mint pl. az OpenOffice Writer-ét.

Viszont ha a a külalak másodrangú, viszont szeretnénk sok praktikus, tartalmat helyettünk megíró, vagy legalábbis az írást segítő funkciót használni, akkor van szükségünk az úgynevezett texteditokra. Aki eddig nem, vagy keveset hallott róluk, azoknak valószínűleg nincs is nagy szükségük rá. Viszont sok programozó, webszerkesztő és hasonló "kockafejű" legjobb barátja egy teljesen a keze alá dolgozó, okos és gyors texteditor.

Azt hittem, a Notepad++-ban megtaláltam a legjobb texteditort, de be kell hogy lássam, találtam egy programot, mely kb. ugyanannyira jobb, mint rosszabb annál, de van néhány olyan okos funkció benne, ami alapján mindenképpen használni fogom. Szépen kiegészítik egymást a Norepad++-szal: a PSPad nem olyan robosztus (egy három mega hosszú szöveg beillesztésével pl. sikerült gyorsan kétvállra fektetnem :) ), viszont villámgyors, könnyen bővíthető és jónéhány Notepad++-ból hiányzó funkciót valósítottak meg benne nagyon használhatóan

Mint a bevezetőmben írtam, ennek a programnak főleg programozók és webesek fognak nagyon örülni, én is egy webes fejlesztőeszköz kapcsán figyeltem fel rá. Szívesen elmondanám a konkrét esetet, de mivel inkább szeretnék egy bemutató videót csinálni róla, ezért egyenlőre csak annyit mondhatok: ha valaki komolyabban foglalkozott webes fejlesztéssel, és még nem hallott a technikáról, annak garantáltan leesik az álla tőle. Ez a technika létezik a PSPad-re is, segítségével a látványszerkesztők (WYSIWYG editorok) sebességével fogunk tudni nagyon tiszta HTML kódot generálni, miközben a szerkesztést teljesen kézben tartjuk.

Amit most is elmondhatok, az az, hogy alapból jópár eszközzel (DOM-térkép, HTML Tidy, színválasztó - pipetta is! -, Lorem Ipsum generátor, HTML előnézet - Apache támogatással! -, HTML-formázás, sima/HTML szöveg oda-vissza alakítása, FTP-s fájlhozzáférés kezelése és még sorolhatnám) próbál a webesek kedvében járni a program, amellett, hogy egy rakás külső modul tölthető le a programhoz, mely mind a weboldal-gyártást könnyíti meg.

Ugyanakkor a programozóknak is tartogat sok-sok hasznos okosságot ez a kis alkalmazás: dokumentum-sablonokat hozhatunk létre, külsö compilerek használatával kezes IDE lesz az egyszerű texteditorból, összehasonlíthatunk kód-változatokat, s a fájlokat nem csak szövegesen, hanem ún. hexeditorban is megnyithatjuk, tehát a bináris fájlok szerkesztése is gyerekjáték vele.

Nem tudom, hogy vajon a "kockáknak" ajánljam-e a programot, vagy a sebessége és a kezelhetősége miatt azoknak, akiknek a Notepad++ túl komoly volt, mivel mindkét tábort tisztességgel kiszolgálja ez a kis ügyes program. Nem akartam untatni az olvasót azzal, hogy végigmegyek minden funkción, de mivel a program magyartudásával sincs gond, tessék bátran játszogatni vele, próbálgatni mindent, nem harap! Különösen ajánlom, hogy aki tud angolul, nézzen körül a honlapján a bővítményeknél (PSPad extensions), mert nagyon ötletes, hasznos dolgokat lehet lelni.

Értékelés: Kihagyhatatlan! Töltsd le most!

A program honlapja: http://www.pspad.com/

Direkt letöltés: innen

A program legutolsó frissítését itt találod (PSPad Editor 4.5.5.2386) >


 
szerintem: (5/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

Szólj hozzá!

 

Címkék: pspad

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr11800007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása