Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

Halál az ingyenesre!

2010.03.03. 09:07

avagy egy info-kommunista elmélkedései…

 

ingyen program? mocskos komcsi vagy!A következő írásom nem ismertető, csupán egy kötetlen csacsogás egy hír kapcsán. A dolgot lehet nem komolyan venni, és persze megijedni is lehet. A bölcs megoldás valószínűleg valahol a kettő között van, de hogy pontosan mi lesz, hogy lesz, azt még nem tudni. Majd az idő eldönti. Egy biztos: nem örülök annak, hogy a pénz a világon kezd mindent kikezdeni, a reményt is, hogy valaha lesz más fontosabb is, mint a pénz. S ha a remény egyszer meghal, akkor az nagyon borús világ lesz. Remélem, hogy csak én látom ilyen sötéten a jövőt, hogy csak rámijesztettek. Először a hír, majd némi magyarázat, aztán egy kis elmélkedés.

 

A hír:

Harmincöt ország, köztük Magyarország szerepeltetését is javasolja az International Intellectual Property Alliance (IIPA - Nemzetközi Szellemi Termék Szövetsége) az Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselete által évente összeállított megfigyelési listán. A jelentésben azon országok szerepelnek, amelyek hiányosságokat mutatnak a szellemitulajdon-védelem területén.

Az AGIP News beszámolója szerint összesen 35 ország szerepeltetését javasolja az International Intellectual Property Alliance (IIPA) az Amerikai Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselőjének Hivatala (Office of the US Trade Representative, USTR) által évente összeállított szellemitulajdon-védelmi megfigyelési listán. Az IIPA állásfoglalásában kiemeli, hogy az amerikai kreatív iparágak – üzleti és szórakoztató szoftver, film, televízió, zene, könyv, sajtó – alapvető szereplői az USA gazdaságának, élen járnak a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés területén, mindemellett a szektor vállalkozásai mintegy 126 milliárd dollárnyi bevételt termelnek a termékexportnak köszönhetően. Az Obama-adminisztráció az export arányának növelését, mint a gazdaság talpra állításának és a hosszú távú növekedés nélkülözhetetlen mozgatórugóját nevezte meg, amelynek eléréséhez azonban szükség van az olyan különböző kereskedelmi akadályok, mint a kalózkodás és hamisítás leredukálására. Ennek eléréséhez az IIPA szerint az általa megnevezett országok, illetve régiók esetében a szellemitulajdon-védelmi szabályozás és a jogérvényesítési gyakorlat javítására van szükség.

forrás: HVG

Ki az az IIPA? Az emlegetett IIPA egy amerikai szervezet, mely több jogvédelemmel foglalkozó szervezetet tart számon tagjai között, pl. a szoftverrendőrségnek is nevezett BSA-t (többek közt a Microsoft, a Novell, az Adobe, a Symantec áll a cég mögött), az MP3 kalózkodást tűzzel-vassal, ám mégis kevés sikerrel irtó RIAA-t és a film-másolást hasonlóan üldöző MPAA. Tehát ha úgy vesszük az USA legjelentősebb média- és szoftvercégei állnak a szervezet mögött.

Hogy miért is vagyok felháborodva, és miért írom ezt egy warezolástól mentes blogon? Az ok sajnos egyszerű. Az emlegetett tanulmány nem csak az illegális program- és médiamásolásba köt bele (mellesleg jogosan), hanem nem állít kevesebbet, mint hogy az ingyenes megoldások is, mint pl. az Open Office, a Linux, az Apache/MySQL/PHP, és a hasonló ingyenes, vagy nyílt forráskódú megoldások is kárt okoznak az USA becsületesen dolgozó népének, hiszen amit ingyen megkapsz, azt nem tőlük veszed meg, tehát abból az USA-nak nincsen adóbevétele sem. Nem állít kevesebbet, mint hogy az ilyen ingyenes megoldások anti-kapitalisták, más szóval az ördögtől való csúnya kommunista dolgok, a dicső amerikai nemzet ellenségei, s mint olyan, ezeket minden eszközzel tiltani, irtani kell. Erre példa az is, hogy a fent említett jelentés olyan országokat is gyanúsnak titulál, mint Kanada, Nagy Britannia, Indonézia, Svédország vagy Dánia, akik az utóbbi pár évben tértek át arra, hogy az állami intézmények ingyenes megoldások támogatásával működjenek. Indonézia kapcsán így érvel a dokumentum: "Indonézia kormánya gyengíti a szoftveripart és aláássa a hosszútávú versenyképességet azzal, hogy állami és magáncégeknek nyílt forráskódú/ingyenes szoftvereket ajánl, s ezzel megakadályozza, hogy legális szoftvercégek hozzáférjenek a piachoz." Hát igen, ha egy drága program nem tud olyan szolgáltatásokat felmutatni, amik versenyképessé teszik egy ingyenessel szemben, akkor az igen kellemetlen neki.

Most engedjen meg nekem az olvasó egy pici kitérőt, csupán a tisztánlátás végett. Kérem a jobboldali politikai nézeteket vallókat, hogy a komcsizás helyett picit koncentráljanak ide. Mi is az a kommunizmus, ki is a kommunista? A görög communa szó közösséget jelent. A kommunizmusról a Wikipedia ezt írja: "A kommunizmus olyan társadalmi forma, amelyben minden tulajdont a közösség vagy az állam birtokol és valamennyi polgár egyenlően részesül igényeik szerint. […] le kell mondani a magántulajdonról, minden eszköz a köz tulajdonába kerül. Mindenki a közösségnek él és dolgozik, amely így teljesen önellátó, ezáltal a pénz is fölöslegessé válik, hiszen […] nem lesz rá szükség." Tehát, ha röviden össze szeretném foglalni, akkor egy olyan világ a kommunizmus, amiben mindenki tudása szerint dolgozik mindenki javára, és igényei szerint részesül abból, amit a köz előállít, ráadásul ingyen dolgozik és ingyen részesül, tehát a pénz megszűnik. Ebből is látszik, hogy a kommunizmust, bár sokan komcsiznak, a földön még sehol nem működik. Illetve… ha valaki belegondol, leginkább az internet, a számítógépek világa az, ahol érvényesül az "egy mindenkiért, mindenki egyért - ingyen" elve. Tehát maga a vád, ami az ingyenes programfejlesztést, és az internetes megosztást illeti, tulajdonképpen jogos, ha Marx és Engels élne, megdöbbenve tapasztalná, hogy a "mátrixban" kelt életre az, amit ők megálmodtak.

Tehát akkor összefoglalva, mi is a szerepe ennek a jelentésnek? A világ legnagyobb média- és szoftverkartelljei megpróbálják az egyik világhatalmat meggyőzni arról, hogy mindenki, aki összefog az ellen, hogy ők tovább kaszálhassanak, akár tisztességtelen (kalózkodás), akár tisztességes (ingyenes megoldások) eszközökkel, azok az ördöggel cimborálnak, s mint ilyen, megfigyelés alatt kell őket tartani, sőt, ha kell, gazdasági nyomást kell rájuk gyakorolni. Érdekes, hogy ez a jelentés pont akkor látott napvilágot, amikor a világ gazdasági válságban van, jórészt az amerikaiak túlköltekezése miatt, miközben a két ágazat, melyet nem sújt jelentős bevételkiesés éppen a média és a szoftverek világa. Ráadásul ezek nem ám általános, levegőbe belebeszélt blabla szövegek: többek közt kis hazánkról is van egy irat, melyben konkrét intézkedés-tervezetek vannak, hogy hogyan és mire kellene a magyar államnak nyomást gyakorolnia, hogy ne tűnjünk gonosz, komcsi ellenségnek a jóságos USA szemében: az APEH-BSA párosnak kellene ellenőriznie a jogkövetést, a rendőrségnek egy jelentősen megnövelt csoportjának kellene minden esetben intézkednie, de pl. korlátozni kellene az iskolákban és a közintézményekben szokásos "kereskedelmi mértékű fénymásolást és sokszorosítást".

Őszinte leszek, ez nekem egy kicsit olyan, mint a boszorkányüldözés volt. Vagy mint ahogy Hofi-történetben is, amikor a szerencsétlen nyuszit akkor is megverik a farkasok, ha van rajta sapka, és akkor is ha nincs, mindegy, indok úgyis van. A kalózkodással nem értek egyet, de senki ne terelgessen afelé egy másik embert, hogy fizessen azért, amit pár értelmes, jószándékú ember ingyen is megtesz. És akkor arról ne is szóljak, hogy érdekei, védendő jogai a másik félnek is vannak. Vannak itthon is jó ötletek, amiket a nyugat ellopott (pl. az üvegbeton, melyet hiába jegyzett be magyar feltalálója nemzetközileg is, mégis úgy tűnik, a drága nyugat fog ezzel is kaszálni), és ezekért nem fog kiállni az IIPA, akkor sem, ha a neve erre utal. Örülök, hogy vannak emberek, akik hajlandóak ingyen is jó munkát végezni, és ha már ebből amúgy nem élnek meg, a kenyerük nem ebből lesz, akkor legalább nem kéne büntetni, irtani őket. Nem akarok nagyképű lenni, de a blogból nekem sincsen bevételem, csupán az vezérel, hogy másoknak segítsek, mert nekem sem került semmibe az, amit leírok. Sajnálom, nem fogok senkit azirányba terelni, hogy vegyen meg egy programot, amíg itt a blogon talál egy jó alternatívát, de kikérem magamnak a freeware-ek, nyílt forráskódú programok fejlesztői nevében azt, hogy valami gonosz, ördögi dolgot csinálnának. Persze kérdés az, hogy az ingyenes jószándék, vagy a pénzsóvárság dominál-e majd. Hogy aztán a világ, és a legbefolyásosabb emberei hogyan fognak állást foglalni ebben a kérdésben, azt nem tudom - meg fogjuk látni. A remény még él…

A teljes jelentés letölthető innen, a hazánkra vonatkozó dokumentum innen.

További cikkek:

A Guardian cikke.

A ComputerWorld cikke.

A TechDirt cikke.

 


 

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr721804813

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Obama túl sokat szív és iszik 2010.03.03. 17:00:04

Orvosai szerint Barack Obamának nem csak a dohányzásról kéne leszoknia, hanem az alkoholfogyasztást is mérsékelnie kellene. A választási győzelem után első alkalommal elvégzett, a 48 év felettiek számára kötelezően előírt orvosi vizsgálat alapján úgy t...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xaba99 · http://landf.blog.hu 2010.03.03. 09:56:47

olyan szellemi terméket kellene talán előállítani, amit érdemes megvenni.
és azt olyan áron árulni, amin meg lehet vásárolni.
akkor talán nem lenne ilyen gond.
meg meg kellene szüntetni az összes ilyen "jogvédő" szervezetet, akkor a >20$-os CD-ből nem kéne 10$-t fizetni ezeknek, és a szerzők sem 30-40 centet kapnának...

apacuka11 2010.03.03. 12:22:09

Van egy olyan érzésem, hogy nem fog ez nekik összejönni...
Amíg lesznek a földön rászorulók, meg
adakozók addig ez nem történhet meg...

Tetszik a levezetés Tigri...

Tigris 2010.03.03. 14:14:18

@xaba99: Az alapvető gond ott van, hogy ha a jogvédő szervezetek mindenkinek védenék a jogait, akkor az rendben lenne. Ugyanakkor itt a "minél több pénzed van, annál jobban megvédlek" elve működik. Nézd meg, kis hazánkban mi van a zeneiparral, a filmekkel? Az amcsihoz képest döglődik a magyar szellemi termékek eladása és jogvédelme, s itthon is, kint is a gagyi az, ami eladható, pénzt csinál, ergo védelmet kap.

@apacuka11: Tartok tőle, hogy legalábbis részben összejön nekik. Pár éve fordítottam egy Mancs riportot egy amcsi kortárs komolyzenésszel (Uri Caine). Abban volt egy érdekes történet. Az USA-ban 70 év volt az első Disney filmek és karakterek jogvédelmi időtartama. Ez 1998-ban lejárt. Ez azt jelenti, hogy 70 éven át mindenki, aki Mickey egeret és Donald kacsát akart bárhová rajzoltatni, annak legálisan fizetnie kellett ezért. Mondanom sem kell, hogy ez akármilyen kis pénz, a nagyon-nagyon sokszor kicsi az már nagy pénz, gondolok itt pl. az újra és újra sugárzott rajzfilmekre, játékokra. Ezekből lehetett fenntartani és fejleszteni a Disney-birodalmat. A dolog lejárt, és az arany tojást tojó tyúkot veszély fenyegette. Akkor csak a Disney egymaga, RIAA/MPAA/BSA nélkül sikeresen elérte, hogy a jogvédelmet rendkívüli módon az ő esetükben újabb 20 évre meghosszabbítsák. Ez persze sem Elvis Presley-re, sem Andy Warholra nem vonatkozik, ezt a Disney magának bulizta ki, azzal az indokkal, hogy a Mickey egér és a Donald kacsa az amcsi nemzeti kultúrális örökség része, védeni kell. Hangsúlyozom, a dolgot kibulizták, újabb húsz évig tojik nekik aranytojást a mesebeli tyúkocska. Ha egy Disney képes erre egymaga, akkor tartok attól, hogy egy ilyen összefogás mire lehet képes.
Bővebb infó a "Mickey egér védelmi rendelet"-ről (igen, azóta ez lett a félhivatalos neve...) itt lehet olvasni:
en.wikipedia.org/wiki/Copyright_Term_Extension_Act

Tigris 2010.03.03. 16:32:52

@apacuka11: Amikor locsifecsi tartalomra gondoltál, akkor vmi ilyesmire értetted? Mert ilyen témám is van bőven.

apacuka11 2010.03.03. 18:11:46

Hát,...hogy őszinte legyek,
inkább valami vidámabbra gondoltam,
de hát a tények azok tények maradnak...

Jöhet minden vödörszámra...
Köszi...

zsola2 2010.03.03. 19:53:07

A magyar filmek jogvédelméről annyit, hogy néha láttam magyar torrentoldalakon, hogy " ezt és ezt a filet ne töltsék fel a felhasználók, menjenek el moziba inkább. :)
A kontrol az kifejezetten ilyen volt, ha minden igaz. :)

zsola2 2010.04.16. 09:22:13

No, épp most hallottam a RadioCafén, hogy az amerikai ?bíróság? kimondta, hogy nem igaz, vagy legalábbis nem bizonyítható a BSA és az MPAA "tanulmánya", és egyáltalán nem bizonyítható, hogy a warezkodás ilyen mértékű gazdasági károkat okozna, sőt, bizonyos nem mérhető jótékony hatása is van, amivel Neszta bátyánk teljesen egyetértett. :)
Tig, forrásnak túrj utána, új post szagot érzek!

Ja igen, és még egy kijelentése is elhangzott a vizsgálatokkor, hogy a BSA és az MPAA az adatokat manipulatívan ferdíti és torzítja!

Zs.

Tigris 2010.04.16. 09:28:26

@zsola2: Nocsak… Utánanézek, hátha találok vmi anyagot, bár kétlem, hogy ezt nagyon reklámoznák. Ami pedig az adatok manipulálását illeti… Hát miért nem lepődök meg ezen?
süti beállítások módosítása