Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

FileZilla Client 3.3.2

2010.03.17. 10:17

Az FTP, a File Transfer Protocol, magyar nevén a fájlátviteli protokoll az egyik legrégebbi kommunikációs forma az interneten. A web, a böngészhető képes-linkes oldalak hálózata még nem is létezett, amikor emberek fájlokat küldözgettek egymásnak a világhálón, vagy néztek körül publikus fájltárakban, érdekességek után kutatva. Ezek főleg egyetemi gépek voltak, egyik-másik kutató, tanár vagy közösség osztotta meg eredményeit, kedvenc képeit vagy szövegeit a kíváncsi látogatóval. Volt szerencsém már akkor is a hálót böngészni, pl. a garbo.uwasa.fi a finn Vaasa Egyetem azon publikus gépe volt, melyet egy Greta Garbo-rajongó tartott fenn, és többek közt a filmsztárról lehetett képeket letölteni. Talán akkor kezdődött az internetes gyűjtőszenvedélyem is, amikor a Doom első shareware verzióját töltöttem le egy nyilvános FTP-szerverről. Manapság már főleg programok letöltésénél találkozunk az FTP-vel, illetve ha pl. a honlapunkat akarjuk a jövendőbeli helyére feltölteni.

A minap egy kedves ismerős keresett meg a honlap-gondjaival; szerette volna az elképzeléseit böngészhető formában, a már lefoglalt, kifizetett tárhelyen látni. Az illető is látogatója a blogomnak, és kicsit szégyenkeztem, amikor kiderült, a honlap-biznisznek épp ezen fázisához nincsen ajánlatomban egyetlen program sem. Persze a dolgot megoldottuk máshogy, a honlap már működik, de akkor megigértem magamnak, hogy pótlom ezen hiányosságomat.

A program a kiválóan bevált kétpaneles fájlkezelő-megoldást alkalmazza, mint az Unreal Commander, vagy a fizetős Total Commander, persze egy kicsit kibővített módban. Az alkalmazás két-két középső részében a saját gépen és a távoli gépen levő egy-egy helyet böngészhetünk ki: balra a helyi, jobbra a távoli mappákat és fájlokat találjuk. Felül a kommunikációról készült naplót, alul pedig a még átvételre váró, az át nem küldött, valamint a sikeresen átküldött fájlok listáját láthatjuk.

A kapcsolatot alkalmilag is létrehozhatjuk, ha a napló feletti sorba beírjuk az FTP-kiszolgáló címét, a belépési nevet, jelszót, és ha különleges portot használ a kiszolgáló, akkor ennek számát (az üres mező az alapértelmezett 21-es értéket helyettesíti) kell megadnunk, majd a csatlakozás gombra nyomnunk. Persze nem kell mindig megadnunk ezeket az adatokat, ha egy kapcsolatot többször is szeretnénk használni: a Fájl/Kedvenc helyek ablakban a kapcsolatnak minden paraméterét megadhatjuk, és elmenthetjük. Ez egyben azt is jelenti, hogy különleges beállítások esetén is érdemes ezt a módszert választani, hiszen ez az ablak minden lehetőséget felajánl a kapcsolat módosítására. Ha létrehoztunk ilyen kapcsolatot, akkor ezt rögtön a menük alatti első gomb alatt is könnyedén el fogjuk érni.

A másolás mindkét irányban egérrel huzkodással, teljesen kényelmesen működik, s az átvitelt késleltetni is tudjuk, ha a várólistára helyezzük. Ilyenkor az átvitel menüben indíthatjuk el a várólistán levő transzfereket. A távoli gépen is lehet keresni, de hasznos funkció a szinkronizált böngészés is, ami azt jelenti, hogy hasonló mappa-hierarchia esetén a jobb- és a baloldali paneleken navigálva a másik panel is megpróbálja követni a mappaváltásokat, amennyiben ezt a mappastruktúra engedi.

A program egy puritán, ám nagyon kellemesen használható alkalmazás, pontosan azt és úgy tudja, amit tudnia kell, felesleges sallangok nélkül, de kiválóan és gyorsan elvégzi a rábízott feladatot. Annak is ajánlom a használatát, aki megszokta, hogy a kétpaneles fájlkezelőjéből szokta az FTP-s dolgait intézni, mivel ellentétben azokkal, a FileZilla még nem fagyott bele egy kapcsolatba sem nálam. Szerencsére a magyar fordítás jó, ezért a használatot ez is megkönnyíti.

Végezetül egy apró tipp, pontosabban illemszabály a publikus FTP-szerverek (Anonymous FTP Archive néven tessék keresni a google-ban) újdonsült felfedezőinek. A publikus helyekre a bejáráskor névnek az "Anonymous"-t kell megadni, a jelszó pedig az e-mail-címünknek illik lennie. Mivel ilyen szerverekről semmi illegálisat nem tudunk letölteni, ugyanakkor a címünket sem fogják semmi rosszra felhasználni, illő korrekt címet megadni: ez egy olyan minimális kedvesség, mintha az ingyenes hozzáférésért küldenénk a fenntartóknak egy barátságos képeslapot innan, ahol mi élünk. Cserébe rengeteg "retro" dolgot bányászhatunk ilyen helyeken, képeket, midi-zenéket, DOS-os programocskákat, demókat, érdekes szövegeket.

Értékelés: Kihagyhatatlan! Töltsd le most!

A program honlapja: http://filezilla-project.org/

Direkt letöltés: innen vagy innen (telepítés nélkül futtatható változat)

A program legutolsó frissítését itt találod (FileZilla Client 3.3.2.1) >


 
szerintem: (5/5)
szerintetek: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr411846005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása