Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

WinUHA 2.0 RC1

2010.03.24. 10:21

A blogon még régebben írtam ismertetőt az egyik legjobb tömörítőprogramról, a 7-Zipről. Akkor megigértem magamnak, hogy egyszer írok a legjobbról is, ami szintén egy ingyenes program. Persze azóta kiderült, nem ezek a legjobbak, hanem mint kiderült, hiszen  a legújabb WinZip egy teljesen új módszert használ (zipx)… amit viszont csak a WinZip tud kitömöríteni, ellentétben a sima zip-pel. Mivel a WinZip kereskedelmi program, megelégszem a majdnem első, azaz a második helyezett bemutatásával.

Először is, védelmére legyen szólva, hogy a program már öt éves, és öt év után csak most jutott el oda a neves WinZip, hogy megelőzze, ugyanakkor a mai napig nagyon sokan az UHA tömörítését, az ALZ-3-at használják, ha a minél kisebb méret az elsődleges szempont.

A programról sokmindent nem tudok elmondani, a kezelőfelülete pofonegyszerű lesz annak, aki már valaha használta a Windows intézőjét, és mint minden rendes fájlokkal foglalkozó program, a fájlok helyi menüjébe is beépül a ki/betömörítés funkciója. Az egyetlen érdekesség, hogy a tartalomtól függően még egy kicsit lehet javítani a tömörítés arányán, hiszen külön be tudjuk állítani, hogy az összecsomagolandó anyagban túlnyomórészt szövegek illetve médiafájlok (zenék, képek, videók) vannak, s erre a két típusra különleges eljárást használ. Amennyiben kevés a szöveg, illetve a multimédiás tartalom a tömörítésre váró anyagban, akkor kapcsoljuk ki ezeket az eljárásokat, ugyanis ezzel is méretcsökkenést érhetünk el. Jelszavas védelemre és önkibontó alkalmazás létrehozására igen, többrészes tömörítésre és ellenőrzőkódra sajnos nincs a programban lehetőség.

Most jöjjön egy kis összehasonlítás a legelterjedtebb tömörítőprogramokról: a teszt során 14 különböző méretű és típusú találomra kiválasztott fájlt tömörítettem össze, ezek között volt programfájl (exe, dll), dokumentum (doc, html, xml, log, pdf), kép (jpg, gif, psd, png, svg), zene (mp3) és tömörített fájl (zip) is. A tömörítések mértéke a következő táblázatban látható (a tömörítés csökkenő arányában rendezve):

Tömörítetlen méret 5.795.716 byte
WinZip 12 normál 4.193.273 byte
WinAce 2.65 normál 4.006.012 byte
WinAce 2.65 legjobb 4.004.192 byte
WinRar 3.9 normál 3.996.661 byte
WinRar 3.9 legjobb 3.942.211 byte
7Zip 9.11 normal 3.941.594 byte
7Zip 9.11 legjobb 3.932.321 byte
WinUHA 2 normál 3.927.787 byte
WinUHA 2 legjobb 3.921.630 byte
WinZip 12 legjobb 3.907.223 byte

 

Tehát a klasszikus, minden tömörítő által ismert, etalon ZIP tömörítésnél mindegyik jobb. Bár a különbségek nem egetrengetőek, mégis érzékelhetőek, a legrosszabb és a legjobb között 2,5% különbség van. A közkedvelt WinAce nem szerepelt túl jól, népszerűségét valószínűleg csupán a barátságos kezelőfelületnek köszönheti, de sem az ára, sem a teljesítménye nem szól mellette. Utána jön a szintén kereskedelmi WinRar, egy régi és izmos versenyző, de úgy tűnik, felette is eljárt az idő. Az ereje neki is az elterjedtségében van, mint a ZIP formátumnak, de amúgy a középmezőnyt képviseli. A 7-Zip nem véletlenül került ismertetésre korábban: jól szerepelt, ingyenes is, és magyarul is tud. A WinUHA viszont még alapbeállításokkal is lazán elpáholja a mezőnyt, két érmes helyezést tudhat magáénak. Első helyen a kétes értékű ZipX áll, mely bár kicsit rávert a WinUHA-ra, mégis az ára és a még el nem terjedt formátuma (ki hallott már a ZipX kiterjesztésről?) levon az aranyérme csillogásából.

Tehát aki nem idegenkedik egy ötéves, kevéssé ismert tömörítőprogramtól, egy kis helyspórolásért cserébe, annak ajánlom a WinUHA használatát. Mellesleg jegyzem meg, a tesztben kifejezetten összevissza válogattam – ezzel szemben egynemű, főleg szöveges vagy multimédiás tartalom esetén tudja igazán megmutatni a tudását a program.

ÉS egy apróság. A program eredetileg angol, német, olasz, japán, lengyel és orosz nyelven volt elérhető. Bosszantott, hogy egy ilyen jó programhoz nincs magyar fordítás, ezért tegnap délután rászántam egy órácskát és lefordítottam. Ez egyben azt is jelenti, hogy lehetnek benne kisebb stilisztikai hibák, illetve előfordulhat, hogy 1-1 panelon a szöveg „kifolyik” a helyéről. Aki ilyet talál, kérem jelezze, hogy javíthassam! Előre is köszönöm!

Értékelés: Már-már tökéletes. Ajánlom.

A program honlapja: http://www.winuha.com/

Direkt letöltés: innen

A magyarítás letöltése: innen (a fájlt a program mappájának Lang almappájába – alapértelmezettként a c:\Program Files\WinUHA\Lang\ mappába kell kitömöríteni)


 
szerintem: (4/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

2 komment

 

Címkék: winuha

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr181864185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Emrik 2010.03.25. 14:35:13

További ismert programok:
-Izarc
www.izarc.org/
-PeaZip
peazip.sourceforge.net/
-Universal Extractor
legroom.net/software/uniextract

Én az Izarc-ot szoktam használni, nincs konkrét indok. Nem tudom melyik tudja a legtöbbet, amire nekem kell bőven elég.

Tigris 2010.03.25. 15:41:53

Köszönöm a javaslatokat, a PeaZipet ismerem, ezen már gondolkodtam is, de megnézem a többit is!
süti beállítások módosítása