Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

FreeFileSync 3.5

2010.03.29. 11:15

Egy átlagos számítógéphasználó a mindennapok során sok helyen kerülhet a gép elé: munkahelyen, a netkávézóban, fénymásolásra/nyomtatásra szakosodott helyen, és persze otthon. Hogy egy adott fájl, mondjuk egy kinyomtatandó szöveg, vagy táblázat, esetleg egy program mindig kéznél legyen, ezeket gyakran hordozzuk magunkkal pendrive-on vagy ritkább esetben memóriakártyán. Ezekre az adathordozókra ma már rengeteg anyag ráfér, aki szokta hozni-vinni a dolgait USB-kulcson, az tudja, hogy egy idő után könnyű belezavarodni, hogy mondjuk egy dokumentumnak melyik változata a legfrissebb, melyiknek a szerkesztését folytassuk: azt ami a munkahelyi gépen maradt, csak nem másoltuk a kulcsra, ami otthon van, vagy szerencsés esetben az, amit magunkkal hordozunk. Hogy ezeken a problémákon segítsek, egy ilyen fájl-szinkronizáló programot fogok bemutatni.

Régebben xaba99 kérésére utánanéztem a fájlszinkronizálás lehetőségeinek, akkor a Dropbox kapcsán a netes szinkronizációt mutattam be. Most – ahogy a bevezetőben is írtam – az adathordozós szinkronizálásról szeretnék írni, és a FreeFileSync nevű praktikus programról. A telepítés alatt megkérdezi a program, hogy normális telepítést szeretnénk végezni, vagy az adathordozóra szeretnénk egy hordozható, ún. portable változatot készíteni az alkalmazásból.

Mivel maga az egyeztetés folyamata nem egy komplikált és soklépéses művelet, ezért a telepítés után egy egyszerű kezelőfelület fogad minket, ami leginkább az Unreal Commander, és a többi commander-jellegű kétpaneles fájlkezelőhöz hasonlít. A két oldalon beállíthatjuk a két egyeztetni kívánt mappát, mondjuk a Dokumentumok mappát a gépen, ahol ülünk, és az USB-kulcs dokumentumainkat tároló mappáját, ezután a tényleges összehasonlítás az azonos feliratú gombra történik meg. Az összehasonlítás módját a kék fogaskerékre kattintással adhatjuk meg, összehasonlíthatjuk fájljainkat egyszerűen fájlnév és dátum/idő alapján és tartalmuk alapján is.

A két panel közti sávon kapjuk meg az eredményt, egyenlőség jelzi a megegyező fájlokat, a nyilak utalnak arra, hogy a fájl a másik oldalon nem létezik, illetve narancssárga villám-ábra jelzi, ha a fájl mindkét oldalon létezik, de eltérőek. A program törekszik a teljes szinkronra, tehát a csak egyik oldalon létező fájloknál a nyíl arra is utal, hogy a szinkronizálásnál az alkalmazás a másik oldalra másolatot fog készíteni a meglevőből. Tehát a középső sáv egyben arra is utal, hogy a szinkronizáció során a program hogy fog viselkedni, ezt minden fájlra egyenként is, és csoportosan kijelölve is meghatározhatjuk. Egyenként elég a sávon középre, vagy egyik-másik szélére kattintani, annak megfelelően, hogy másolni/felülírni szeretnénk (nyíl), kihagyni az aktuális fájlt (szürke körben egyenlőségjel), vagy esetleg törölni (kuka és minuszjel). Csoportos kijelölésnél a jobb egérgombos helyi menüben lehet ugyanezt beállítani. Mód van arra, hogy az aktuális beállításokat, tehát a két mappát és a műveleteket elmentsük, ez kifejezetten praktikus, ha gyakran végezzük el ugyanazt a szinkronizálást ugyanazon mappák között. Az összehasonlítás-listában szereplő elemeket a középső sáv alatt levő műveletekre utaló gombokkal szűkíthetjük.

A szinkronizálás gombbal elindíthatjuk a tényleges egyeztetést az elemzés után beállítottak szerint. Alapesetben ez kétirányú, de a zöld fogaskerekes beállítások alatt egyirányú frissítést és tükrözést is megadhatunk, pár egyéb paraméter mellett. Csak mellesleg jegyzem meg, hogy a szinkronizálás ilyen módja remekül együttműködik a Dropbox-féle szinkronizálással, tehát beállíthatunk egy általános szinkronizálást a gépeinken, ami a dropbox mappája és a szinkronizálandó dokumentumok között végzi el az egyeztetést érkezésünkkor és indulásunkkor, ha ezt elmentjük, akkor csak pár kattintással mindent kizavarhatunk a Dropbox-on át a netre, és a másik helyen is ezzel az egyszerű művelettel átszinkronizálhatunk.

Bevallom, a programmal kapcsolatban az egyik szemem sír, a másik nevet. Alapvetően kicsi, jól végzi a dolgát, gyors, okos, jól kezelhető, de... Mindig elkezdek örülni valaminek, és rögtön beleszaladok egy bosszantó apró hibának. Aztán kezdek megbékélni, hogy mégis jó, aztán megint arcul csap valami. Kicsit ügyetlennek tartom a kezelőfelületet, rövid és felesleges menü, nagy gombok, a két panel arányát nem lehet megváltoztatni. Le van fordítva magyarra, de találtam félrefordítást és le nem fordított szöveget is. Meg aztán jó lenne, ha konfliktus, tehát eltérő fájlok esetén beléjük lehetne nézni, össze lehetne hasonlítani őket, vagy legalább lehetne egy szabályt felállítani, hogy mondjuk konfliktus esetén mindig az újabbat vegye érvényesnek (erre egy jó kísérlet a frissítés nevű beállítás a szinkronizálásnál, de miért egyirányú?). Alapvetően egy kellemes, hasznos és könnyen, hatékonyan kezelhető, magyarított programról van szó, de nyugodt szívvel csak egy négyest tudok neki adni.

Értékelés: Már-már tökéletes. Ajánlom.

A program honlapja: http://freefilesync.sourceforge.net/

Direkt letöltés: innen

A program legutolsó frissítését itt találod (FreeFileSync 3.6) >


 
szerintem: (4/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

Szólj hozzá!

 

Címkék: freefilesync

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr531876446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása