Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

AxCrypt 1.6.4.4

2010.04.08. 14:53

Két szőke nő beszélget:
– Neked mi a PIN kódod?
– Négy csillag. És neked?
– De furiiiiii! Nekem is…

Bizalmas adatok küldésekor, tárolásakor sokan jelszóval védik a becsomagolt fájljaikat. Ez hasznos lehet akkor, ha sok fájlról van szó, s ha nem akarunk sokszor hozzáférni a bennük levő tartalomhoz. Viszont lehet, hogy van egy dokumentumunk, amihez akár naponta többször is hozzányúlunk, de még véletlenül sem szeretnénk ideiglenes helyre kicsomagolni és védelem nélkül hagyni a fájlt. Tehát szükségünk van egy gyorsan használható jelszavas védelemre, ami a védelmet leszámítva könnyen kezelhetőnek tartja meg a dokumentumot, viszont az a jelszavas védelem legyen nagyon nehezen törhető. (Sajnos megtörhetetlen védelem nincs, minden jelszó megfejthető, a kérdés csak az, hogy tíz perc vagy tízmillió év kell-e hozzá.)

Rég foglalkoztam biztonsági szoftverekkel, talán ideje, hogy egy rövid program erejéig írjak róluk, jelen esetben az AxCrypt titkosító programról. A telepítése egyszerű, a magyarrá tétellel adódhatnak gondok, de ez könnyen áthidalható probléma, lásd lejjebb.

Az install után a program szinte láthatatlan; bár a programfájlok között találhatunk néhány futtatható állományt, javarészt nem mint önálló program fogunk vele találkozni. Az alkalmazás beépül a Windows-ba, minden fájl helyi menüjében (jobb egérgombos kattintás) megjelenik egy AxCrypt menüpont, melyben a titkosítási funkciók mellett találunk egy megsemmisítés funkciót is, mely többszörös átírással törli a merevlemezről a fájlt – ez a megoldás megnehezíti a későbbi, esetlegesen rosszindulatú visszaállítást.

A titkosítás folyamata nagyon egyszerű, csupán a jelszót kell megadnunk (ezt a program kulcsmondatnak hívja – nem véletlenül, hiszen minél hosszabb a szöveg, annál biztonságosabb a titkosítás), vagy pedig egy előre létrehozott kulcsfájlt, mely nagyobb biztonságot nyújt, de fejben nem tudjuk tartani, minimum pendrive-on, vagy e-mailben át kell küldenünk annak, aki hozzá akar férni a tartalomhoz. Titkosítás után kétféle eredményt kaphatunk: vagy egy speciális, AxCrypt által megnyitható .axx kiterjesztésű titkosított fájlt, vagy pedig egy önvisszafejtő .exe végrehajtható programfájlt, ami azokon a gépeken is működik, ahol nincs telepítve az AxCrypt.

A visszafejtés is hasonlóan egyszerű, akár önvisszafejtő .exe-t, akár titkosított .axx fájlt nyitunk meg, a megnyitáshoz a program rákérdez a jelszóra, ezek után használhatjuk az elkódolt tartalmat.

A program fájljai között találunk egy-egy intéző-kinézetű titkosító alkalmazást, egy visszafejtő alkalmazást, és egy frissítés-figyelőt, és ahogy már említettem, a helyi menüben tudunk fájlokat biztonságosan törölni is, illetve itt van lehetőség véletlenszerű jelszót tartalmazó kulcsfájl létrehozására is.

A program kezelése pofonegyszerű, a biztonságról a 128 bit hosszúságú kulccsal dolgozó AES eljárás gondoskodik. A működés teljesen korrekt, bár egy kicsit lehetne informatívabb is. Ha valakit nem zavar a program szűkszavúsága, akkor kellemesnek fogja találni. A magyarítás jó, bár beállítása kicsit nehézkes angol gépeken: töltsük le az alábbi linkről a tömörített állományt, majd kicsomagolás után futtassuk a benne található .reg állományt. Ez hozzáférést fog kérni a rendszerleíró adatbázishoz (a registry-hez), ugyanis itt tárolja a program a nyelvi beállítást. Ha ez megvan, akkor az AxCrypt magyarul fog kommunikálni velünk. Ha szeretnénk visszatérni az angol nyelvhez, akkor egy hasonló .reg fájlt kell megnyitnunk, amit a "c:\Program Files\Axon Data\AxCrypt\etc\" mappában találunk, AxCrypt-English néven.

Értékelés: Már-már tökéletes. Ajánlom.

A program honlapja: http://www.axantum.com/AxCrypt/Default.html

Direkt letöltés: innen

A magyar nyelvet beállító fájl letöltése: innen

A program legutolsó frissítését itt találod (AxCrypt 1.7.2126.0) >


 
szerintem: (4/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

Szólj hozzá!

 

Címkék: axcrypt

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr271904656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása