Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

DNS Jumper 1.0.3

2010.02.05. 12:54

Egy korábbi cikkemben volt már szó arról, hogy a internet-kapcsolatunk sokszor nem a szolgáltató, a rossz hardver vagy a böngészőnk hibájából lassú, hanem azért, mert az internetes címek "lefordításáért" és a forgalom irányításáért felelős DNS-beállításunk nem épp a legmegfelelőbb. A NameBench analizálja a hálózati kapcsolatunkat, s ajánl egy jobb megoldást. Igen ám, de a program nem éppen a legegyszerűbb, ráadásul a kezelőfelülete angol, tehát sokan eleve nem szívesen használják, nehogy baj legyen belőle. Nekik találtam egy egyszerűbb, de legalább olyan hatékony programot.

szerintem: (5/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

27 komment

 

Címkék: dns jumper

Dia 0.97.1

2010.02.05. 10:17

Sokszor egy bonyolultabb rendszer akkorára nő, hogy kezd átláthatatlanná válni. Ilyenkor veszi elő mindenki a papírt-ceruzát, hogy felfirkálja legalább nagyjából az összefüggéseket, de ez nem mindig célravezető. Részint mert nem lesz túl szép a szabadkezi rajz, részben pedig mert kihagyunk valamit, vagy rájövünk, hogy ezt oda kellett volna rajzolni, nem ide, és egyébként is, a feliratok sem férnek ki oda, ahová írni kéne őket. Ilyenkor érdemes elővenni egy diagramszerkesztőt, legyen szó számítógépes hálózatokról, vállalati felépítésről, közművekről, áramkörökről, vagy akár izometrikus térképvázlatról.

szerintem: (4/5)
szerintetek: (0/5)

Néhány éve, amikor még a digitális fényképezőgépek nem terjedtek el, s a celluloid filmet be kellett adni előhívatni, akkor terjedt el az a szokás, hogy a kidolgozott papírképeink mellé kaptunk egy indexképet is, ami segített eligazodni, ha valakinek sok fotója volt. Elég volt csak ránézni az indexképre, melyen a tekercs képei voltak kicsiben, s máris tudtuk, hogy ebben az adagban találjuk-e meg a keresett fotót. A digitális fényképezőgépek sajnos nem gyártanak ilyen összegző gyűjteményt, vagy ha mégis, akkor csak magán a gépen lehet megnézni, ami nem sokat segít pl. archiváláskor. De segítsünk magunkon a már bemutatott XnView segítségével.

szerintem: (4/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

Szólj hozzá!

 

Címkék: xnview

Frissítés 2010. 02. 04.

2010.02.04. 09:51

Végre két program is kikerült a tesztelési fázisból: a DVDStyler nevű DVD-szerkesztő és a neves torrent-kliens a uTorrent. Ez utóbbi, bár látványos megújulásokon nem ment keresztül, ennek ellenére a "motorháztető alatt" sok változáson ment keresztül a program a publikált 21(!) tesztverzió után, hogy stabilabb, gyorsabb és könnyebben használható legyen. De ezen kívül még pár program lépett kicsit előbbre, a következők:

  • Calibre 0.6.37
  • DVDStyler 1.8.0
  • EssentialPIM 3.23
  • Google Toolbar 6.4.1321.1732 (IE)
  • Spybot-Search & Destroy updates 2010-02-03
  • uTorrent 2.0.17920

IrfanView 4.25

2010.02.03. 13:39

Gipszfej emlékeztetett rá, hogy amikor a képnézegetőket teszteltem, kihagyhattam az egyik, ha nem a legjobb képnézegetőt, ami az XnView-hoz hasonóan ingyenes, tud magyarul és tökéletes darab. Persze nem hagytam ki akkor sem, csupán valahogy nekem az XnView jobban feküdt. Ugyanakkor elismerem, hogy nem mehetek el szótlanul az IrfanView mellett, hiszen annyira jó, hogy írnom kell róla. Mostanában rég volt szó képnézegetőkről, tehát itt az idő, hogy foglalkozzam ezzel a remek kis programmal.

szerintem: (5/5)
szerintetek: (4,5/5)

Szerző: Tigris

4 komment

 

Címkék: irfanview

Xaba nevű olvasóm felvetette a kérdést, hogy hogyan lehet több gép között, pl. munkahelyi és otthoni gép között az azonos működéshez szükséges adatokat szinkronizálni. Nem mindenki akarja hazavinni a munkát, hogy otthon is dolgozzon, ám mindenkinek praktikus, ha megszokott, "kézre álló" weboldalait mindig, mindenhonnan elérheti. A következő trükkel mindenhonnan el fogjuk érni könyvjelzőinket, ahol csak internet van. Ha netán Chrome-alapú böngészőt használnánk, mint pl. a ChromePlus, akkor pedig automatikusan fognak a programba épülni a könyvjelzők. Hogy az unalmas szöveges bemutatóim helyett valami látványosabbat, könnyebben megérthetőt kapjon az olvasóm, ezúttal videón mutatom be a trükköt.

szerintem: (4/5)
szerintetek: (1/5)

Szerző: Tigris

5 komment

 

Címkék: chromeplus

SpeedyFox 1.4

2010.02.02. 13:17

Bár nem tartom a legjobb böngészőnek (tessék kipróbálni a ChromePlus-t és figyelni a sebességet!), kétségtelenül a jelenlegi vezető az ingyenes Mozilla Firefox. Alapvetően nagyon jó böngésző, de sajnos kezd egyre nagyobb és nehézkesebb lenni, és sajnos a benne használt kicsit korszerűtlen motor sem tudja csúcsra járatni. Egyre többen panaszkodnak arra, hogy a Firefox huzamosabb használat után az eredeti sebességének harmadára-negyedére is képes lassulni. Indításkor is lassan tér magához, de böngészés közben is pár évvel régebbinek tűnik a gép, amit használunk. Erre szolgálok most orvossággal.

szerintem: (4/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

3 komment

 

Címkék: speedyfox

Dropbox 0.7.97

2010.02.02. 10:19

Aki több helyen is számítógép előtt ül, pl. tipikusan a munkában és otthon, az már biztosan találkozott a problémával, hogy szüksége lenne valamire a másik gépről. Vagy szeretné a dokumentumait, kedvenc hordozható alkalmazásait, képeit, zenéit kéznél tartani, több helyen is elérhetően. Vagy netán utazás közben az iPhone-ján dolgozik, de mindenféle küldözgetés vagy kábelezés nélkül szeretné a munkája eredményét rögtön a munkahelyi gépén látni, ahogy bekapcsolja. Persze a kézenfekvő megoldás az USB kulcs, másnéven a pendrive lehetne, de azt el lehet hagyni, az megsérülhet, arról nem is szólva, hogy ha elvész, és valaki megtalálja, lehet, hogy magánjellegű adatok, dokumentumok, képek birtokába jut - ami nem kellemes. Most egy jobb megoldást mutatok: felhőutazásra invitálom kedves olvasóimat.

szerintem: (4/5)
szerintetek: (4,5/5)

Szerző: Tigris

9 komment

 

Címkék: dropbox

POP Peeper 3.6

2010.02.01. 13:53

Kicsit elkeserít, hogy a már ismertetett e-mail-ellenőrző kisalkalmazás, a PopTray fejlesztése leálltnak tűnik, pedig a Google Wave és a közösségi weboldalak mentén ismét fellendülni látszik az üzenetküldés, mint kommunikációs forma. Ezért kerestem egy olyan alkalmazást, ami a mai napig fejlesztés alatt áll, folyamatosan modulokkal bővül, tehát vannak tartalékai, amellett, hogy eleve egy rátermett program a feladatra. A választásom erre a kis "leselkedőre" esett, mivel képességei túlmutatnak a PopTray lehetőségein. Lássuk, miben jobb a program az elődjénél!

szerintem: (5/5)
szerintetek: (2/5)

Szerző: Tigris

7 komment

 

Címkék: pop peeper

Frissítés 2010. 02. 01.

2010.02.01. 11:26

Frissítés 2010. 02. 01.Ismét hétfő, ismét frissítések... Jelenleg talán a Jalbumot érintette a legnagyobb változás, sok hibajavítást, és néhány apróbb fejlesztést tettek a mostani, 8.6-os verzióba. A szokásos, honlapellenőrző körutam során viszont több helyen találkoztam olyan hírekkel, hogy több programmal kapcsolatban is jelentősebb változások várhatóak. Ilyen pl. a VLC médialejátszó, melynek hamarosan kiadásra kerül az 1.1-es változata. ChromePlus háza táján is sok újdonság várható, hiszen egyfelől a kissé félresikerült 1.3.6-os változat hibáit is hamarosan orvosolni fogják, másfelől pedig a program alapjául szolgáló Google Chrome verziója a 4-esről az 5-ösre lépett. Ez sajnos még nem kiforrott újdonságokat, hanem a fejlesztés új útjait jelzi: a készítők ezúttal a letöltés-kezelést és a tartalom viselkedésének beállításait fogják finomítani (pl. képek/JS/Java/Flash letiltása, cookie-kezelés részletesebb beállítása), a Win 7-támogatást veszik célba, és a Javascript-futtatásért felelős V8 modul 2.0-s verziója tovább fogja gyorsítani ezt az amúgy is gyors böngészőt. De most lássuk a hét eleji frissítéseket:

  • ATI Catalyst 10.1
  • CCleaner 2.28.1091
  • CDBurnerXP 4.2.7.1878
  • JAlbum 8.6
  • NVIDIA Forceware 196.21
  • Stellarium 0.10.3
  • VirtualBox 3.1.4 Beta 1 build 57050
  • VLC Media Mlayer 1.0.5
  • xVideoServiceThief 2.3.3

Calibre 0.6.36

2010.02.01. 10:19

Még biztosan sokan lesznek, akik jobban fogják szeretni a bőrbe kötött könyv illatát, tapintását, és a papírra nyomtatott betűk olvasását. Ugyanakkor már nagyon sok könyv elektronikus formátumban is elérhető, de sok tananyagot is inkább így publikának a diákoknak, költségeket csökkentendő. Nem utolsó szempont az sem, hogy így egy könyv kiadására nem kell fák tucatjait kivágni. Igen ám, de míg a könyvespolcon szép átlátható rendben tarthatjuk könyveinket, mi legyen az e-bookokkal, melyek a legkülönbözőbb formátumban a gépünkön szanaszét szórva lelhetők fel?

szerintem: (4/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

Szólj hozzá!

 

Címkék: calibre

süti beállítások módosítása