Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

Lego Digital Designer 3.0.11

2009.12.24. 18:28

Lego Digital Designer ismertetésAz építőjátékok fejedelme a Lego. Én is ezen nőttem fel, igaz, akkor még nem volt olyan sokféle építőelem, de egy egyszerű tégla alakú elem is sokmindenné tudott válni a fantázia segítségével. Építettem űrhajót, autót, működő gépezeteket, vasutat, mindent amit egy kissrác csak akarhat, de a lányok is pillanatok alatt készíthettek vele Barbie-házat, természetesen lakókkal, és mindenféle kiegészítőt is kaptak hozzá. Igaz, öltöztetni nem lehetett egyszerű, de volt olyan ovistársam, aki ezt is megoldotta. Aztán felnőttem, várom, hogy gyerekem legyen, hogy újra legózzak... vagy mégsem? A következő programmal a világ összes lego eleme a zsebünkben lehet, hogy a teremtés határa pedig csak a saját kreativitásunk.

Nincs mese, tényleg házhoz jön a világ összes doboz legója! A program egy virtuális építőkészlet, melyben jelleg szerint csoportosítva mindenféle építőelemet megkapunk, minden elérhető színben és végtelen mennyiségben, hogy azt rakjunk össze belőle, amit akarunk.

A program a sima telepítés után minden indításkor felajánl pár alap modellt, de az igazi építők a nulláról is kezdhetik. Az elemeket az ablak bal oldalán találhatjuk, kategóriánként. Minden szürke gomb kategóriát jelöl, ha rákattintunk, a teljes készlet láthatóvá válik, s bármelyik elemet megfoghatjuk, a nyílgombokkal megfelelő irányba forgathatjuk, s letehetjük a középső építőterületen. Ha két elem illeszkedik, a határvonaluk zölddé válik. Az elemek közül a színvariációkat kivehetjük a katalógus feletti második gombbal. Az építőterület alján középen találhatjuk az elemek használatához szükséges eszközöket: a nyíl, és a rákattintva kinyíló többféle nyíl-variáció az egyes illetve a több elem kijelölésére illetve mozgatására (forgatni mozgatás után lehet!) való. Utána jön a másoló eszköz, mely azt az elemet duplázza meg, amire rákattintunk. Ezután jön két olyan eszköz, mellyel az elforgatható résszel rendelkező eszközök részeit lehet elfordítani. Ezután jön a festékesvödör, amivel az elemeket színezhetjük át. Utána a szemét eltakaró fej, mely egy olyan eszköz, amivel eltüntethetünk elemeket, amiket aztán a jobb felső sarokban a szemét befogó fejre kattintással újra megjeleníthetünk. Ez az eszköz akkor praktikus, ha egy megépített modell belsejét akarjuk átalakítani. A sort a törlő eszköz, a piros kereszt zárja.

Az egér normális, balkattintásával választhatjuk ki a különböző elemeket, míg a jobb egérgomb a kameranézetet forgatja, a görgő pedig a modellt közelíti-távolítja. A jobbgombos funkciók a panel szélén látható nyíl és +/- gombokkal is elérhetők.

A menü alatt a szokásos funkciókat találjuk: új modell, megnyitás, mentés, nyomtatás, visszalépés, előrelépés, majd a két súgó. Ugyanebben a sorban a jobboldalon találunk még pár gombot: az első, ami szerkesztéskor van benyomva, ez azt jelzi, hogy ilyenkor építhetünk. A másodikkal megnézhetjük a modellünket, illetve a menü alatti gombokkal kinyomtathatjuk, képet menthetünk róla, felrobbanthatjuk, hogy aztán a program újra összerakja, vagy más hátteret nézhetünk a modellnek. Ezután jön az építési útmutató, melyben az összerakási lépéseket nézhetjük meg.

A két utolsó gomb miatt a kedves apukák és anyukák nem fognak örülni nekem... vagy talán épp hogy nagyon örülni fognak nekem. Mindenesetre ennek a virtuális játszóháznak van egy olyan funkciója is, hogy ha megtetszik a modellünk, akkor feltölthetjük az internetre is az utolsó gombbal, a lego oldalára. De ha nem csak dicsekedni akarunk vele, hanem élőben is meg szeretnénk a modellt építeni, akkor ezt is megtehetjük: az utolsó előtti gombbal árajánlatot kérhetünk a Lego-tól egy olyan egyedi csomagra, melyben csak azok az elemek vannak benne, amiket mi az aktuális modellhez felhasználtunk. Ha úgy gondoljuk, ennyit megér nekünk, hogy kézbe vehessük a művünket, akkor az általunk megtervezett dobozban, az összerakási útmutatóval összecsomagolva megrendelhetjük a felhasznált elemeket. Vigyázat! A készletben találhatunk olyan elemeket, melyeknek nem halványzöld, hanem fehér a hátterük. Ezek az elemek nem rendelhetők!

Sajnos ez a program sem tud angolul, ezért mellékeltem egy egyszerűbb leírást a programhoz, de az építkezéshez szerencsére a nyelvtudásra nem lesz sok szükség. Akár megengedi a családi költségvetés, hogy a jobban sikerült modelleket élőben is megvegyük, vagy akár maradunk a virtuális építkezésnél, legózni szerintem mindig jó móka.

A program honlapja: http://ldd.lego.com/

Direkt letöltés: innen

A program legutolsó frissítését itt találod (LEGO Digital Designer 3.1.3) >


 

Szerző: Tigris

Szólj hozzá!

 

Címkék: legodesigner

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr271619407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása