Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

Gabest, egy magyar programozó úgy gondolta, hogy a Windows beépített médialejátszója, a Media Player fejlesztése rossz irányt vett: hiába a sok extra funkció, ha a program alapvető tudása nem fejlődött, pusztán a gépet feleslegesen terhelő csicsa lett több. Ezért hát a régi Windows Media Player külsejét megőrizve annak alapjaira új lejátszót írt, akkor még Guliverkli néven. A program megőrizte elődje kis méretét, használhatóságát és sebességét, miközben egy rakás befoglalóformátumot (kép-, zenei és videóformátumot egyaránt) kezel, sokkal többet, mint az eredeti, s ezzel az egyik létező leggyorsabb és legkisebb "mindentudó" lejátszó.

Bár a K-Lite kodek-csomag kapcsán már szó volt róla, többen jelezték, hogy érdemes lenne foglalkoznom ezzel a nagyszerű és roppant népszerű programmal külön cikkben is. A program a csomagtól független életet él és természetesen a K-Lite nélkül is telepíthető, ha valaki gondoskodik a neki szükséges codec-ek telepítéséről (a folyamatban szüksége lehet a Codec Installer-re).

A program kezelőfelülete teljesen letisztult, egyszerű, sallangoktól mentes, ráadásul mint írtam, megegyezik a régi Windows Media Playerrel, tehát ha valaki azt használta, semmi meglepetés nem fogja érni. Ha még a magyarítást is telepítjük hozzá, akkor minden egyértelmű, és "kézreálló". Középen a videó vetítővászna, amit teljes képernyőssé is tehetünk. Alul a kezelőgombok vannak, ezek a teljes képernyős módban automatikusan elrejtődnek, de ha a képernyő aljára húzzuk az egeret, ismét előtűnnek. És persze a menü is a szokásos helyén van, az ablak tetején, de a menüpontok megnyitásakor látjuk, hogy tudásában "kicsit" kibővült az elődhöz képest az MPC. Kezeli a CD-ket, DVD-ket (teljes funkciókezeléssel, bár ez sajnos nem látszik a kezelőfelületen, csak a jobbkattintásos helyi menün… ejnye!), a webkamerát és hasonló médiaeszközöket, talán csak az internetes adások (rádió/tv) közvetlen megnyitását hiányolom belőle. A vászon méretét szabadon állíthatjuk, ahogy a képarányt, a pozíciót és a lejátszás sebességét is, de a lejátszásért felelős audio/video codec-ek működését is aprólékosan beállíthatjuk.

Különleges szűrőket, ún. árnyalókat (shader-eket) is alkalmazhatunk, ha a kimenetként VMR7/9 és 3D-s megjelenítés van beállítva, ilyenkor a videokártya hardveres szűrőit tehetjük a képre, a videó lassulása nélkül. Ez pl. olyankor praktikus, ha egy váltottsoros (interlace) videót nézünk, melynek a képe ugrál vagy fésűs, ekkor a gondot megoldhatjuk a Deinterlace shader-rel. Túltömörített vagy zajos (pl. Youtube-ról XVideoServiceThief-fel letöltött) videóknál pedig érdemes a Denoise árnyalót bekapcsolni, kicsit élvezhetőbbé teszi a videót nagyobb méretben is. VMR9 kimeneti beállítások mellett a kép színszabályzói is elérhetők: kontrasztot, fényerőt, szinezetet és színtelítettséget is állíthatunk.

A beállítások elemzésébe bele sem kezdek, szinte kézikönyv kell hozzá. Persze aki egy kicsit foglalkozott már PC-s médiákkal, az könnyen elboldogul vele, de kísérletezni is érdemes.

Érdekes plusz, hogy a lejátszást az internetről is szabályozhatjuk: saját lejátszás-vezérlő webszervert is működtetni tud a program.

Erősen gondolkodtam az értékelésen, mert a szívem 5-ösre szavaz, különösen, hogy magyarítása is van, a fejem a manapság azért illendőnek vehető funkciók (internetes adások megnyitása, DVD-vezérlés kezelőfelületről) hiánya miatt 4-est adna a programra, de… Olyan régóta használom, annyira nem tudok rá haragudni, hogy az ítélet egy ötös alá.

Értékelés: Kihagyhatatlan! Töltsd le most!

A program honlapja: http://mpc-hc.sourceforge.net/

Direkt letöltés: innen vagy innen (telepítést nem igénylő változat)

Direkt letöltés (64bit): innen vagy innen (telepítést nem igénylő változat)

Figyelem! A 64bites rendszereken a programmal H.264-es (AVC/ 3GP/ FLV/ MP4/ BlueRay) és XviD kódolású videókat csak a tesztelési stádiumban levő ffdshow X64 codec-kel lehet lejátszani. Ez letölthető innen.


 
szerintem: (5/5)
szerintetek: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr791744628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása