Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

E.M. Free Photo Collage 1.30

2010.04.07. 14:20

Az előző tippek és trükkök videóban foglalkoztam azzal a feladattal, hogy hogyan lehet néhány képből kollázst összeállítani a Picasa-ban. Mivel a programnak a kollázs csak kiegészítő funkciója ez, ezért sajnos sok extra beállítást, sablonokat, dekorációs lehetőséget nem találhatunk benne. Most bemutatok egy kifejezetten erre specializálódott programot, ami tudásával felülmúlja a Google képkezelőjének beépített kollázs-funkcióját.

A haliholaci által feldobott labdát másodszor is szeretném leütni, mert nem tudom, mennyire sikerült megoldást adni a problémájára. Ezúttal egy önálló programot ismertetek, mely bár angol, gyorsan kitapasztalható, lehetőségekben jóval bővebb és természetesen ingyenes.

A telepítés után egy két fő részre osztott ablak fogad minket, baloldalt a különféle előregyártott képeket, kereteket, maszkokat, háttereket és effekteket találjuk füleken elosztva, illetve egy mappa- és egy képböngészőt, ahol a felhasználható elemek közt válogathatunk. Itt tudjuk kikeresni a saját képeinket is, amit a kollázsba szeretnénk illeszteni.

A jobboldalon találjuk magát a szerkesztőt, ahol a Canvas gombbal beállított méretű, elhelyezésű és hátterű oldalra pakolhatjuk a kollázs elemeit. A különböző elemeket a baloldalról egyszerűen húzzuk át, szöveget és árnyékot pedig a Text és a Shadow gombokkal tehetünk a képekre. A rétegek egymáshoz viszonyított helyzetét kicsit kifinomultabb módon határozhatjuk meg, mint a Picasa-ban: a Layer gombbal bekapcsolhatunk egy új panelt, amin a képek listáját kapjuk meg. Furcsa módon a legfelső (tehát minden mást eltakaró) képet találjuk legalul, és a takarás fordított sorrendjében a többi képet. A húzd-és-ejtsd módszer itt is működik, de gombokkal is változtathatunk a sorrenden.

A szerkesztőfelület baloldalán találjuk a fájlfunkciókat, új dokumentumot létrehozni, meglevőt megnyitni, menteni és nyomtatni itt lehet, de az előképet és a súgót is itt találjuk. Nekem logikailag ide illene, de a szerkesztőfelület felett találjuk a visszavonás és a redo gombokat. A rétegek átlátszóságát a Transparency csúszkán változtathatjuk meg, százalékban, de itt le is zárhatjuk az elemeket, hogy véletlenül se tudjuk őket megváltoztatni. A sor végén a nézetet százalékértékben kicsinyítő-nagyító lenyílómenüt találjuk.

Maga a szerkesztés roppant egyszerű és magától értetődő, a képeket behúzzuk a szerkesztőterületre, s ha rákattintunk, a keretükön levő sárga fogantyúkkal lehet átméretezni, torzítani őket, a piros fogantyúval pedig forgatni. Keretet, maszkot úgy lehet egy képre tenni, hogy először jelöljük ki a képet, majd kattintsunk duplán a keretre vagy a maszkra. Effektet hasonlóképp alkalmazhatunk egy elemre, csak itt duplakattintás helyett az Apply gombra kell kattintani a lista alatt. A háttér beállítása is duplakattintással lehet, de mivel ez az egész oldalra vonatkozik, értelemszerűen a használatához nem kell képet kijelölni.

A program leszámítva az angol nyelvűségét szerintem kifejezetten kellemes. A célnak teljesen megfelel, nem tud sem többet, sem kevesebbet, mint ami egy olyan kollázs-készítőnek kell, aki nem akar Photoshop-mélységekbe menni egy jó válogatásért, ugyanakkor mégis tetszetős végeredményt szeretne. Természetesen a sablontár nem egy lezárt készlet, a kereteket, maszkokat, a képtárat saját tervezésű elemekkel is lehet bővíteni, ez szerintem mindenképpen egy kedves figyelmesség a fejlesztőktől, hiszen így a program tudását saját ízlés szerint tudjuk bővíteni. Az effekteket sajnos nem lehet bővíteni, s a meglevő készlet sem tűnik éppen egy végtelennek, itt volna mit fejlődnie a programnak. Kivételesen szőrösszívű leszek a programmal, ez főleg a magyar nyelv hiányának szól, de ez ne rettentsen el senkit az alkotástól!

Értékelés: Egészen jó, de lehetne még jobb.

A program honlapja: http://www.effectmatrix.com/Free-Photo-Collage/index.htm

Direkt letöltés: innen


 
szerintem: (3/5)
szerintetek: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr611901597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

haliholaci 2010.08.28. 17:07:16

Köszönöm a további próbálkozást, de persze nekem ennél kevesebb kellene, de az nagyon.
A feladat továbbra is az, hogy pl most 8 képet nyomtassak ki azonos méretben egy A4 oldalra, és a pályázat logikájának megfelelően át lehessen variálni a képek sorrendjét,
akár fogd és vidd módszerrel.
Ezt a hatalmas feladatot évek óta nem tudom megoldani. A Hp progija tud 8 képet,de nem engedi változtatni a sorrendet, át kellett őket sorszámozni,ez sok képnél őrület.
Sablonja tud sorrendet is, de csak 6-os van benne, és még oda is tesz feliratot,
vagy kihagyja a helyét!:-(
A Picasa is inkább extrákat tud, és az Photo C-ban sem találtam meg ezt a dolgot, köszi a segítséget, ezt igazán már alapból kellene tudnia a nyomtatóhoz adott proginak, talán van is ilyen, még majd próbálkozok!
Laci

apacuka11 2010.08.28. 19:09:15

@haliholaci: Mé nem két ablakon használod a fogdd, és vidd módszert?
Sztem egyszerűbb...

apacuka11 2010.08.28. 19:16:33

Khhm, khhm...
Hiányolom, hogy nem minden proginál írod
ki a prog. méretét, amiből már következtethetnék, hogy felrakom, vagy nem...
Az írásod, mint mindíg tökéletes...@haliholaci:

apacuka11 2010.08.28. 19:20:43

@haliholaci:
8 képet akarsz variálni egy A4-es lapon,
ez a gondod? (Ha jól értem)
Az OpenOfficie rajzolójával is meg tudom csinálni, pedig a photo részek nem a kedvenceim...

Tigris 2010.08.28. 20:30:00

@haliholaci: Szió!
Kérlek, ne haragudj, nem kötekedni szeretnék, hanem megérteni, de még nem sikerült megtalálnom, hogy hol akadsz el a dologban.
Most per pill a picasa van előttem, ráadásul angolul, szóval bocsásd meg nekem a sutácska leírást, de nézzük:
Adott 8 db kép, egy A4-es oldalon szeretnéd kinyomtatni, azonos méretben, úgy, hogy közben a sorrendet te adod meg. Ez Picasa-ban a következőképp néz ki. Kijelölöd a képek közül azt a nyolcat, amiből a kollázst csinálni szeretnéd. A kollázs beállításai között a mozaik-elrendezést választod, alatta egy kis közt beállítasz, ha szükség van rá, és természetesen lejjebb az álló A4-es papírformátumot. A sorrenden bármikor változtathatsz úgy, hogy a képeket egérrel húzkodod. Kérlek, próbáld meg így, aztán vesd össze azzal az elképzeléssel, ami a fejedben van, és írd le, hogy mi az amiben a kettő eltér, aztán ezen a nyomvonalon nyomozunk tovább.

@apacuka11: Méret… Az ötlet jó, tetszik, ha már írtad is, akkor meg jól elfelejtettem, de majd most észben tartom. Illetve annyit megígérek, hogy az új oldalon lesz méret is. Gondolom nem a telepítő mérete érdekel, hanem hogy mennyit eszik telepítés után a progi, stimm?

apacuka11 2010.08.28. 20:40:08

@Tigris: Neem, a sima telepítőméretre gondoltam..
Egy 10-20Mb-os progit én egyből kiprószálok, a nagyobbakat meggondolom...
Dehogy amire te gondoltál, hogy mennyit eszik (gondolom mikor teszteled lefigyeled valami szoftverrel), na aaaz valami csúcs lenne.
No, meg az is , hogy:
XP 1Ghz/128MB/64MB (Proc/Ram/Video)már a minimum...

apacuka11 2010.08.28. 20:46:31

@Tigris: Szerintem hosszú távon megtérülne, könnyebb lenne rendezni
egy idő után a progikat, meg kereső is lehetne opsys,proc,mem, ram szerint...
Oszt jöhetne a cd-égetős gondolatod,
ahol egy rendszer alapján válogathatunk szofvereket....
Én ebben látok fantáziát...
Nem mindenki teheti meg még a hirtelen ugrást egy dual vagy nagyobb procira...
Bezony...

Tigris 2010.08.28. 20:50:37

A telepítőméretet nem egy nagy hókuszpókusz kideríteni (abban nincs kihívás), azt minden további nélkül hozzábiggyeszthetem. A telepített mérethez kell kicsit turkálni, de megoldható. Mondom, az új helyen megcsinálom.
A hardverigény szerintem jobb kérdés, jobb helyeken kiírják, hogy ilyen gép, meg .Net Framework, meg mittudomén mi kell hozzá, máshol meg nem, egységesen nem lehet megcsinálni. De azért gondolkodom rajta.

Tigris 2010.08.28. 20:53:26

@apacuka11: Az oprendszer itt mindig valamilyen Windows, ez általában azt jelenti, hogy egy programnak van egy Win2000/XP és egy Vista/Win7-es verziója, esetleg mindkettőből egy x64-es változat, de ez nem sűrű. Meg aztán ahol egy programból .msi telepítő van, abban eleve minden benne szokott lenni. Szóval az ötlet tényleg tetszik, de még agyalnom kell, hogy ez milyen módon kivitelezhető. Első körben még azon gondolkodom, hogy érdemes lenne-e katalógust csinálni, vagy a cimkés módszer (mint most) elég.

apacuka11 2010.08.28. 21:00:56

@Tigris: Ja és még valami, én hiszem,hogy
a Pentium3-asok még egy jó darabig uralni
fogják a netet, kellenek a kicsi, ingyenes okos progik...
Be fog indulni egy olyan használtcucc láz,
(ha már nem vagyunk benne)ami a régi cuccost kell, hogy kiszolgálja...
Magadból indulj ki, én is azt teszem,
a régi pár tíz megás játékok, a mostani gyerekeknek nem lennének jók? Dehonnem...!
Az a pár gigajáték 1-2 hétig izgatja a népet, oszt remegve várják az újabb verziót. Túl gyors a tempó...,picit vissza kéne venni...

apacuka11 2010.08.28. 21:08:49

@Tigris: Szerintem a katalógus hosszú távon megtérülne...
Progi csak több lesz, egyre nehezebb lesz eligazodni (és itt csak az értékesekre gondolok).
Nem tudom te hogy vagy vele, de az utóbbi
1-2 hónapban szoftverszemét áradat zúdul
a "na ez biztos jó lesz valamire, meg a de jó a grafikája" csávók nyakába...

Tigris 2010.08.28. 21:09:03

@apacuka11: Őszinte leszek, nekem gőzöm nincs arról, hogy mikor mi fogja uralni a piacot, meg hogy melyik proci P3-as, a hardverhez én szőke vagyok. Gépvásárlás előtt pár napig bújom a szaksajtót, hogy azért jó vásárt csináljak, de kb. ennyi.

A kicsi és jó programokban igazad van, nem véletlen a logikai, meg az ilyen-olyan minijátékok nagy sikere, hogy a közösségi oldalakon tomboló agyatlan minijáték-őrületről ne is beszéljek.
(Azért csak csendben, halkan jegyzem meg… Meglett az új gép, és azért a netről leszedtem néhány mai színvonalú játékot, és most kicsit lubickolok abban, hogy jó a gépem. Azért a mai játékok igencsak el tudnak kápráztatni a filmszerű játékmenettel. Más kérdés, hogy valóban van olyan 10 megás játék, ami hosszabb ideig leköt, mint egy 7 gigás.)

Tigris 2010.08.28. 21:13:27

@apacuka11: Ami a szoftverszemetet illeti… Igen, látom, bár ez nem mai keletű dolog, amióta CD-melléklet van 1-2 számtech újsághoz, azóta már válogatni kell. Egyszerűbb letölteni mindent, válogatás nélkül, és közreadni, hogy majd mindenki válogasson, aztán kiderül, hogy azon túl, hogy a gép tele lesz minden szeméttel, belassul, a régi bevált megoldásokhoz képest újat nem tud a többi száz másik. Pl. van az a PowerOff nevű progi, ezer éves, láttam már sok hasonlót, de egyik sem tud újat és többet nyújtani. A PowerOff kicsi, spórolós, ingyen van és működik.

apacuka11 2010.08.28. 21:16:32

@Tigris:
Hát a "szoftverszemle" nevű progit
úgy gondoltam, mint amilyen pl. az MSI keresője.
Beírod a driverparkodat, oszt lépésenként ajánl ingyenes szoftvereket.
Mondjuk 10-15 kategóriából lehet választani, lenyíló menükkel...

Tigris 2010.08.28. 21:20:33

@apacuka11: Nofene, látod erről még nem hallottam. Linket tudsz adni?

apacuka11 2010.08.28. 21:33:33

@Tigris: Gondoltam, te majd megcsinálod, oszt majd én letöltöm...(ha máshogy nem, a torkomon...)

apacuka11 2010.08.28. 21:34:57

No még egy sört lenyomok, aztán jól meg-LINK-csellek...

Tigris 2010.08.28. 21:34:59

@apacuka11: Minek ide link, ha te is link vagy? :P
Na, komolyan, hol találom a fenti két cuccot?

apacuka11 2010.08.28. 21:38:36

@Tigris:
Melyik két cucc-ra gondoltál?

Tigris 2010.08.28. 21:42:13

"a szoftverszemle nevű progi"
"az MSI keresője"

apacuka11 2010.08.28. 21:45:51

"a szoftverszemle nevű progi"
Gondoltam csinálsz ilyet...
"az MSI keresője"
A drivereket szoktam innen leszedni az alaplapjaimhoz, és tetszett a keresője...
Nem olvasol a sorok (sörök) közt vazze...?

apacuka11 2010.08.28. 21:48:34

@Tigris:
Te Tigri, képet(avatart (nem a film!)) hogyan tudnák ide bebiggyeszteni?

apacuka11 2010.08.28. 21:49:09

Hehehe...
Rákattintottam a képedre jobb egérbombbal,
oszt a legalsó a sorban: Elem kivizsgálása...Hehehe...

Tigris 2010.08.28. 21:49:15

@apacuka11: Jaj, hogy mindig nekem kell az úttörőnek lennem… :D A jó öreg boldog békeidők jutnak eszembe erről… Elvtárs, ötlete van? Csinálja meg! :D
MSI kereső… jól van na, komolyan azt hittem, már valaki csinált valami ilyesmit, hogy ne nekem kelljen már feltalálnom a kereket meg a kőbaltát. Na jó, majd alkotok vmit.

Tigris 2010.08.28. 21:52:25

@apacuka11: avatart úgy tudsz beilleszteni, hogy erre az oldalra mész:
inda.hu/
Jobbra fent: beállítások, majd a fejlécen: képeim, a sor végén: profilkép feltöltése, és ott a szöveg alján találod.

apacuka11 2010.08.28. 21:55:51

Blutue-ról (Tuti nem jól írtam)
nem tudnál egy cikket, nagyon megköszönném...
Ráér holnap is...(hehehe)
Fiamtól örököltem egy w300i-t oszt hülye vagyok hozzá rendesen... már a bluetoth-hoz...

apacuka11 2010.08.28. 22:02:05

apacuka11@citromail.hu|
Profil
|
?
|
Kilépés
Inda
Indanet
Mail
Indafon
Blog
Fórumok
Fotó
Videó
Egyéb

apacuka11 2010.08.28. 22:02:40

Képeim, ilyen nincs...

apacuka11 2010.08.28. 22:03:41

Lehet, hogy én vagyok az első?...

Tigris 2010.08.28. 22:06:17

No, először is, tisztázzuk, hogy mire kell neked a BlueTooth. Ha szeretnéd a géppel összekötni a telefont, akkor ahhoz két dolog szükséges: egy BT-s telefon, és egy BT-s számítógép. Az Ericssonodon van BT, a kérdés az, hogy a gépeden van-e. Ritkább esetben az alaplapra is szoktak tenni BT-vezérlőt és antennát, de szerintem ilyened nincs. A másik verzió, hogy veszel egy BT-kütyüt a géphez, ez általában egy pendrive-hoz hasonló rúd, amit USB-n a géphez dugsz, és abban van a vezérlő és az antenna. Programot adnak hozzá. Ha a kütyü be van dugva, akkor a számítógép érzékelni fogja a BT-s eszközöket a hatótávolságán belül, és kapcsolatot lehet velük felvenni, attól függően hogy mi az az eszköz, attól függően lehet mondjuk zenét küldeni (BT-fejhallgató), adatokat küldeni-fogadni (telefon), távirányítani valamit (mondjuk egy BT-s kis játékautót). Vagy a telefonoddal összekötni a gépet.

Tigris 2010.08.28. 22:08:01

inda.hu/
Amit írtál, az a legfelső sor. Az alatta levő sorban keresd a nevedet! Ott lesz a Beállítások és a Profilom link.

apacuka11 2010.08.28. 22:11:11

Válaszd ki, min szeretnél változtatni.

Indapass azonosítóapacuka11@citromail.huAlternatív címÚj jelszó megadásaIndapass végleges törlése
...ennyi...

Tigris 2010.08.28. 22:17:16

apacuka11.inda.hu/kepek
Ezt próbáld meg, vagy ha nincs ilyen oldal, akkor ezt:
inda.hu/beallitasok

apacuka11 2010.08.28. 22:20:04

Az IndaVideónál sikerült...

apacuka11 2010.08.28. 22:21:40

Profiloldal címe???!!! az mi a turó-rudi...

Tigris 2010.08.28. 22:25:05

Ganjaman… Na szép! :D

apacuka11 2010.08.28. 22:26:52

Asszem ez nem megy...

apacuka11 2010.08.28. 22:30:51

Mi a fax az a Ganjaman....

apacuka11 2010.08.28. 22:37:25

Fű ember vagyok?
Bassus semmi utalás nincs arra amit leírtál...
Profilom van, oszt leléphetek, meg jelszót változtathatok, ja meg e-mailt...
Itt sza.om össze magam minnyá...

Tigris 2010.08.28. 22:47:31

@apacuka11: Hát, az indavideós profilt illetően tuti. :D
Amúgy szerintem az a hézag, hogy lehet, hogy csak azoknak lehet avatarjuk, akiknek van blogjuk is.

apacuka11 2010.08.28. 22:47:58

Fölrakom a Yowindow-ot kínomban, oszt elhúzom a lóbőrt...

apacuka11 2010.08.28. 22:51:02

@Tigris: És az mér jó nekik?, hogy az nekem nem jó?...

Tigris 2010.08.28. 22:54:01

@apacuka11: Ébresztőórád már van, szóval alhatsz nyugodtan. :D
Kit érdekel, hogy neked jó legyen? :) Miért jó, hogy a benzinkúton 10 liter benzin után ajándékba kapsz egy kiló virágföldet vagy egy kisautót? Árukapcsolás. :)

apacuka11 2010.08.28. 22:54:06

Ja a bluetoth ra viszzatérünk még?
Az egyik alaplapom támogatja, csak a jumpertüskékre meg kell vennem a kütyüt...
Köszi az eddigi segítséget...! Jóccakát...

apacuka11 2010.08.28. 22:56:19

@Tigris: Hehe...
Attól, hogy templomba jársz, még nem leszel hívő, ahogy autó sem, ha a garázsban alszol...hehe...

Tigris 2010.08.28. 22:57:06

@apacuka11: Aham, akkor csak antenna kell, az jó!

Persze hogy nem leszel, blogot se kell írni, csak regisztrálni, hogy peeeeeeeeersze, majd írok, majd ha fagy… De cserébe lehet avatarod.

apacuka11 2010.08.28. 23:05:38

@Tigris: Avataromat megnézed?
Hogyan tudom elküldeni?

Tigris 2010.08.28. 23:08:37

e-mail: tigrincs kukac tigrincs.hu

apacuka11 2010.08.28. 23:09:46

Nah vazze megismerhettél...
Felfedtem titkomat...
Fogsz tudni aludni?

Tigris 2010.08.28. 23:10:05

Na, erre írtam hogy ganjaman… :) Mariskás kendő a fején, ganja a szájában, lágyan elvarázsolt arcvonások… :D

apacuka11 2010.08.28. 23:11:17

e-mail: tigrincs kukac tigrincs.hu
Erre a címre majd jó lilahagymás recepteket küldök, töménytelen mennyiségben...

apacuka11 2010.08.28. 23:12:19

@Tigris: Mér, te ezt már láttad?

apacuka11 2010.08.28. 23:16:55

@apacuka11: Te Tigri, ha kiderül, hogy a fotót te csináltad rólam, én úgy bepereskedlek, hogy a rácsos süti megváltás lesz a számodra...

Tigris 2010.08.28. 23:19:40

@apacuka11: Az indavideón láttam. De nyugi, jól alszom, nem hat meg a kép. :D

apacuka11 2010.08.28. 23:21:17

No nézd csak...,most lebuktál cimbora..
Mennyen a youtube-ra?
kepfeltoltes.hu/100828/CigisTigrincs_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

apacuka11 2010.08.28. 23:31:29

Te Tigri, nem maradt ddr1-es ramod, a nagy átalakítások közepedte?

Tigris 2010.08.28. 23:33:02

Hát, most gőzöm nincs, mennyi és mi volt abban a gépben, amit apám „levetett”, de megnézem majd.

haliholaci 2010.08.29. 05:54:15

@Tigris: Szuper-szuper!
Nekem pontosan ez kellett, csak vhogy túl gyorsan akartam eredményt,nem találtam meg ezt a menüpontot!
Nagyon bocsi, és mégjobban köszi!
Még van kb 30 oldal, ezzel igazán egyszerűen fog menni!
Laci

Tigris 2010.08.29. 11:50:55

@haliholaci:
:) Nagyon szívesen! Amúgy jó hogy kérdeztél, mert ha nem tudom, konkrétan mi a baj, akkor nem tudok konkrét megoldást nyújtani, és akkor senki sem boldog. Ja és bocs, hogy szétcsacsogtuk a kommenteket apacukával, örülök, hogy kihámoztad a neked szólót!
süti beállítások módosítása