Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

Frissítés 2010. 04. 22.

2010.04.22. 10:22

Rövid, bár annál jelentősebb a mai frissítések listája. Kilépett a béta állapotból az AxCrypt 1.7-es verziója, és komolyabbat lépett előre a ChromePlus böngésző is, követve a Google Chrome fejlesztéseit. A FastStone sebességén tovább javítottak és az indexkép-készítési lehetőségeit is bővítették. A szokásos Spybot mintafrissítés mellett még az EssentialPIM-ből jött ki egy újabb, hibajavított verzió.

Mai ajánlataim közül az egyik épp az EssentialPIM, mely bárkinek hasznos lehet, aki személyes kapcsolatait, naplóját, teendőit, évfordulóit, születésnapjait, feljegyzéseit a gépen tárolja. Mivel a programnak van hordozható változata is, ezért ezt a mobil irodát mindig magunknál tarthatjuk egy USB-kulcson. A program tartalmaz egy egyszerűbb levelezőprogramot, ami bár nem kápráztat el szerteágazó tudásával, tudja, amit kell, és ha hozzátesszük, hogy jegyzeteinket, kapcsolatainkat, időpontjainkat és e-mailjeinket keresztbe-kasul tudjuk linkelni, akkor nem is olyan rossz ötlet az az e-mail kliens.

A másik pedig egy igazi webkettes online alkalmazás, mely igazán csak internethez kapcsolódva működik. Reneszánszát éljük a navigációs eszközöknek és programoknak, s az egyik úttörő, és a mai napig talán a leghíresebb a Google Earth. Létezik már mutációja okostelefonra, PDA-ra, sőt, böngészőben is használhatjuk, de a legtöbb funkcióval a PC-s verziója rendelkezik. Akár útvonalat tervezünk, akár címet keresünk, akár csak egyszerűen szeretnénk képzeletben odarepülni egy távol helyre, a legalkalmasabb eszköz erre a Google Earth.

És akkor a csütörtök reggeli frissítés-lista:

  • AxCrypt 1.7.2126.0
  • ChromePlus 1.3.9.0
  • EssentialPIM Free 3.51
  • FastStone Image Viewer 4.1
  • Google Earth 5.1.3534
  • Spybot Search & Destroy updates 2010-04-21

RocketDock 1.3.5

2010.04.21. 10:12

A számítógép kezelőfelülete amellett, hogy praktikusnak kell lennie, nem árt, ha szép is. A Windows kezdetektől fogva nem kényeztet el minket különösebb látnivalóval, s bár időről időre megújul a felület, az etalon mégis a Mac, és a csillivilli megoldásai. A Start menüben való turkálást a Win 7 kicsit megkönnyítette, de megértem, aki ennél többet akar. Mondjuk a képernyő alján egy szerény, ám egérrel fölé menve mégis megnagyobbodó eszközsort, ikonokkal, funkciókkal és még sok más érdekességgel. A megoldás nagyban hasonlít a már bemutatott Circle Dock-ra, mely a semmiből ugrik elő, ám az előd, a RocketDock ennél hagyományosabb: a monitor egyik széléhez ragad”, hogy mindig látható, kéznél levő legyen.

szerintem: (5/5)
szerintetek: (5/5)

Szerző: Tigris

3 komment

 

Címkék: rocketdock

IZArc 4.1

2010.04.20. 10:07

Keveset használt, csak a helyet foglaló, ám fontos dokumentumaink, fájljaink archiválására már két alkalmazást is bemutattam (7-Zip és WinUHA), mindkettő főleg hatékonyságával jeleskedett, de mint kiderült, a biztonság nem volt erősségük. A régi jó ZIP tömörítés, annak ellenére, hogy messze nem a leghatékonyabb, mégis a tömörítők között ez a módszer a közös nevező. Más eljárásokkal szemben a működése publikus, ráadásul sok olyan funkciót tud, ami archiváláskor vagy fájlok küldésekor jól jöhet. Ráadásul a formátuma is biztonságosabb, mint más tömörített állományoké, tehát sérülés esetén jó eséllyel vissza lehet belőle nyerni az adatokat. Most egy kevésbé hatékony, ám funkciókban annál gazdagabb tömörítőprogramot mutatok be.

szerintem: (5/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

2 komment

 

Címkék: izarc

Az ördög a részletekben…

2010.04.19. 11:19

A GameStation online szoftverkereskedő cégnek pár napja 7500 játékos lelke került a tulajdonába – egy tréfás megrendelőlapnak köszönhetően. Úgy döntött ugyanis az angol online áruház, hogy játékaik megrendelőlapjait kiegészíti a „halhatatlan lélek záradékkal”, mely azt mondja ki, hogy a játékosok lelke a megrendelőlap aláírása után az áruházat illeti. A megrendelőlapon volt egy kiskapu is, egy kipipálható rubrika, melynek bejelölésével nem csak a vevő lelke szabadul meg, de még 5 fontos kupont is kap a figyelmes szerződésolvasó. Ennek ellenére 8500 vásárlóból mindössze ezer olvasta el a szerződést, s jött rá a turpisságra; a többiek automatikusan elfogadták az írásban foglaltakat, s ezt aláírásukkal is megerősítették. Persze, a tréfát felfedték, de a történetnek sokkal szomorúbb vége is lehetett volna, egy rosszindulatúbb szerződés-záradék hozzáadásával.

Frissítés 2010. 04. 19.

2010.04.19. 10:07

Ismét nyugodtabb hétvége után vagyunk, a múltkori frissítés-dömping után. Első látásra unalmasnak tűnhet a lista, mivel majd mindegyik szereplője csak egy picit emelkedett verziószámban, de azért vannak itt komolyabb dolgok is. A uTorrent torrentkliens ismét többhetes béta-tesztelés után jutott el egy stabil kiadáshoz, ahogyan a flash-konkurrens Silverlight is kiforrott 4.0-s verziót ért meg. Akik a Microsoft fejlesztésű webes komponens hallatára csak legyintenek, azoknak ajánlom figyelmébe, hogy remek videofolyam-kezelése miatt több online videóadást adó médiacég állt már át erre a technikára, beleértve pl. jópár magyar TV-adót is. Szintén örvendetes tény, hogy a Revo, annak ellenére hogy útjára indította a rendszer-tisztító alkalmazásuknak, a Revo Uninstaller-nek a fizetős kettes sorozatát, úgy néz ki, az ingyenes 1.8-as sorozatot sem hagyta magára: az 1.87-es friss verzió erre a bizonyság. És akkor most két programot ajánlok azoknak a figyelmébe, akik netán kihagyták volna.

Az egyik egy programcsomag, melynek telepítésével enyhíthetünk filmnézési bonyodalmainkon. A K-Lite programcsomag különböző csomagjai képessé teszik gépünket az alapigényektől kezdve az egész profi elvárásokig megfelelni a mai hang- és képlejátszási követelményeknek. A Basic a legkisebb csomag, mely a legszükségesebb formátumokat lejátszó rendszerösszetevőket tartalmazza, míg a Full és végül a Mega már a legritkábban használt kodekeket, és néhány segédprogramot is telepít. Ha valaki nem szeret beállításokkal bíbelődni, csupán mozizni szeretne, azoknak hasznos programcsomag.

A másik ajánlatom a JDownloader mögött kissé érdemtelenül háttérbe szorult Orbit Downloader, melynek erőssége főleg az online rádió- és TV-műsorok letöltése, de természetesen ez is mindent tud, ami megkönnyíti a dolgunkat, ha egy weboldalról bármilyen tartalmat, fájlt le szeretnénk menteni. A JDownloaderrel szembeni legnagyobb előnye talán a böngészőkbe való zökkenőmentes beépülés.

Az előbbi két program ismertetője is megtalálható a többivel együtt, a frissítések mai listájában:

  • 7-Zip 9.13 Beta
  • Calibre 0.6.48
  • Java Runtime Environment 1.6.0.20
  • K-Lite Mega Codec Pack 5.90
  • K-Lite Codec Pack 5.90 Basic/Standard/Full
  • K-Lite Codec Pack 64-bit 3.4.0
  • Orbit Downloader 3.0.0.4
  • Revo Uninstaller 1.87
  • Silverlight 4.0.50401
  • uTorrent 2.0.1 Build 19078
süti beállítások módosítása