Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

XBMC 9.11

2010.05.07. 13:19

A tegnapelőtti témával szeretnék még kicsit tovább foglalkozni: hogyan csináljunk számítógépünkből egy mindentudó szórakoztató eszközzé? Sokat foglalkoztam már komoly programokkal, melyeknek kezelőfelületét rövidebb-hosszabb ideig tanulni kell. Ha olyan multimédiás központot szeretnénk a nappalinkba, amit a nagymamától a kisunokáig mindenki tud használni, akkor annak mindent kezelnie kell, ami a gépre van kötve, könnyen kezelhetőnek és szépnek kell lennie. Az sem baj, ha a pc-hez csatlakozott távirányítót is kezeli. Az XBMC mindezt tudja, méghozzá ékes magyar nyelven.

szerintem: (5/5)
szerintetek: (5/5)

Szerző: Tigris

27 komment

 

Címkék: xbmc

Frissítés 2010. 05. 06.

2010.05.06. 14:17

Remélem alaposan megtréfáltam mindenkit a Scribus leírással, hogy délelőtt a frissítés helyett egy rendes cikk jelent meg. No de a frissítések szokásos csütörtöki listája sem marad el, ezúttal néhány kisebb újdonsággal, s a szokásos Spybot szerdai frissítéssel. A lista sem hosszú, úgy látszik az újításokat mindenki jövő hétfőre tartogatja.

A blogíró ajánlata sem maradhat el, első ajánlatom egy mindenes Windows-szerszámos láda, a Glary Utilities. Aki nem jártas a Windows lelki életének ápolásában, annak is nyújt a program egyszerű, de hatékony eszközöket a rendszer gyorsítására és karbantartására, de a gyakorlottabb Windows-buherátorok számára is tartogat hasznos funkciókat a program. Az előbbi célra az egykattintásos karbantartás fül ad megoldásokat, míg a részletesebb módszereket a modulok közt találjuk, tematikusan csoportosítva. A modulok többek közt a következőket találhatjuk: automatikusan induló programok kezelése, rendszerleíró adatbázis takarítása és optimalizálása, fájlok visszaállítása, törlése, kódolása/dekódolása és a felesleges vagy többszörösen létező fájlok megkeresése, rendszerinfó és folyamatmonitorozás, telepített programok eltávolítója.

A másik program egy kicsit lazább területre visz el minket: a Picasa fotóink, képeink rendszerezését, korrekcióját, könnyű internetes megosztását tűzte maga elé célul. A Google tulajdonában levő könnyen használható alkalmazás barátságos kezelőfelületével és kevés más programban megtalálható funkcióival főleg azokat szeretné elcsábítani, akiknek a fotózás nem számítástechnikai tevékenység, hanem ismerősök bejelölése a képen, vagy a fotók elhelyezése a térképen, hogy lám, itt jártunk, de persze az sem árt, ha az elrontott fotókat egy-két kattintással helyre tudjuk hozni. A fotók sokféleképpen rendezhetők és szűrhetők, de válogathatunk a képek közt aszerint is, hogy hol készültek, vagy hogy ki szerepel rajtuk. Ez utóbbit kézzel is megadhatjuk, de a Picasa saját algoritmus szerint megpróbálja kitalálni, hogy ki is lehet az az ismerős arc a képeken. A fotók megosztása az interneten, a Picasa ingyenes galériájának használatával lehetséges, de természetesen blogjainkba is könnyedén beilleszthetjük a képeket. Szintén nagyon egyszerűen készíthetünk fotókollázsokat, diabemutatót, indexképet, képernyővédőt vagy éppen posztert a képekből.

És akkor íme a csütörtöki frissítés-lista:

  • CrystalDiskInfo 3.5.6a
  • doPDF 7.1 Build 334
  • EssentialPIM Free 3.52
  • Glary Utilities 2.22.0.896
  • Picasa 3.6 Build 105.65
  • Spybot S&D updates 2010-05-05

Scribus 1.3.3.14

2010.05.06. 10:15

Régebben, a számítógépekkel való ismerkedésem kezdetén, ha bármit nyomtatni akartam, a szövegszerkesztőből tettem. Legyen az számlista a CD-tokokhoz, ismerőseim címjegyzéke, meghívó egy rendezvényre vagy netán valami hosszabb lélegzetű iskolai beadandó, a Word mindig kéznél volt, a szövegeket pedig addig formázgattam, amíg olyan nem lett, amilyennek akartam. Persze később rájöttem, hogy sokmindent máshogy célszerűbb csinálni, de azzal is szembesültem, hogy komolyabb szöveges dokumentumokat nem szövegszerkesztőben, hanem kiadványszerkesztőben praktikus összerakni, különösen ha az egy igényesebb, esetleg nyomdai felhasználásra kerülő dolog lesz. Megtanultam használni a QuarkXpresst és az Indesign-t, és abban a hitben éltem, hogy ebben a kategóriában úgysem lesz ingyenes megoldás. Pedig mégis van: a Scribus.

szerintem: (4/5)
szerintetek: (5/5)

Szerző: Tigris

2 komment

 

Címkék: scribus

Songbird Media Player 1.4.3

2010.05.05. 10:29

Régebben foglalkoztam a szórakozással, az egyszerű zenehallgatással, ahogy azt az ember a nappaliban, a hifi mellett megszokta. Mert sokszor nem akarunk törődni azzal, hogy a gépünkön hol és melyik fáljt szeretnénk lejátszani; csak egyszerűen zenét szeretnénk hallgatni, mondjuk kedvenc számainkat egy adott előadótól, válogatás, bíbelődés nélkül. A Winamp szolgáltatásai jónak mondhatók, de alapvetően mégsem a médiatárunk kezelése volt az elsődleges funkció. Az MP3Tag-gel akkurátusan rendet tehetünk zenéink információ-cimkéi között, illetve magukat a fájlokat is szépen helyretehetjük a cimkék alapján, de azért ez mégsem az igazi. Az AIMP pedig egy nagyszerű zenelejátszó, de a médiatárunkat nem kezeli. Hát akkor lássunk valami igazán jót.

szerintem: (5/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

Szólj hozzá!

 

Címkék: songbird

Frissítés 2010. 05. 03.

2010.05.03. 10:20

Pénteken – a frissítések publikálása után természetesen –, záporoztak a hírek, többek közt az XnView-ból jött ki új verzió, melybe rögtön egy rakás hibajavítást tettek néhány apróbb új funkció mellett. Komoly fejlődésen ment keresztül a JAlbum és a Circle Dock is, a kis verziószám-váltás ellenére. A VirtualBox PC-szimulátor 3.2 sorozatának első teszt-verziója is publikussá vált. Kisebb változásokat könyvelhet el a digitális könyv-nyilvántartó, a Calibre is, ahogy a CDBurnerXP és az Opera is. Ez utóbbi frissítése erősen javasolt, lévén hogy biztonsági javításokat tartalmaz! Úgy tűnik, a játékfejlesztők is felébredtek téli álmukból, a Wormux után az XMoto is elindult a kiteljesedés felé.

A mai ajánlott alkalmazásom inkább kezelhetőségében, mint új funkcióiban javult. A JAlbum-mal könnyedén készíthetünk nagyon szép, látványos és könnyen kezelhető fényképalbumokat a webre. A közzétételük is roppant egyszerű: a kezdők regisztrálhatnak maguknak ingyen tárhelyet, és szinte egykattintásos kezelhetőséget, a gyakorlottabbak pedig saját tárhelyre tölthetik fel az elkészült oldalakat és képeket. A program alapvető képkorrekcióra és -szerkesztésre is képes, ahogy képadatok megadására és albumok szervezésére is, de az erőssége mégis a különféle galériák összeállítása, és ebben nagyon erős. A honlapról rengeteg galéria-sablon letölthető.

  • Calibre 0.6.51
  • CDBurnerXP 4.3.2.2140
  • Circle Dock 1.5.6
  • JAlbum 8.8
  • Opera 10.53
  • VirtualBox 3.2.0 Beta 1
  • XMoto 0.5.3
  • XnView 1.97.4
süti beállítások módosítása