Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

Frissítés 2010. 05. 06.

2010.05.06. 14:17

Remélem alaposan megtréfáltam mindenkit a Scribus leírással, hogy délelőtt a frissítés helyett egy rendes cikk jelent meg. No de a frissítések szokásos csütörtöki listája sem marad el, ezúttal néhány kisebb újdonsággal, s a szokásos Spybot szerdai frissítéssel. A lista sem hosszú, úgy látszik az újításokat mindenki jövő hétfőre tartogatja.

A blogíró ajánlata sem maradhat el, első ajánlatom egy mindenes Windows-szerszámos láda, a Glary Utilities. Aki nem jártas a Windows lelki életének ápolásában, annak is nyújt a program egyszerű, de hatékony eszközöket a rendszer gyorsítására és karbantartására, de a gyakorlottabb Windows-buherátorok számára is tartogat hasznos funkciókat a program. Az előbbi célra az egykattintásos karbantartás fül ad megoldásokat, míg a részletesebb módszereket a modulok közt találjuk, tematikusan csoportosítva. A modulok többek közt a következőket találhatjuk: automatikusan induló programok kezelése, rendszerleíró adatbázis takarítása és optimalizálása, fájlok visszaállítása, törlése, kódolása/dekódolása és a felesleges vagy többszörösen létező fájlok megkeresése, rendszerinfó és folyamatmonitorozás, telepített programok eltávolítója.

A másik program egy kicsit lazább területre visz el minket: a Picasa fotóink, képeink rendszerezését, korrekcióját, könnyű internetes megosztását tűzte maga elé célul. A Google tulajdonában levő könnyen használható alkalmazás barátságos kezelőfelületével és kevés más programban megtalálható funkcióival főleg azokat szeretné elcsábítani, akiknek a fotózás nem számítástechnikai tevékenység, hanem ismerősök bejelölése a képen, vagy a fotók elhelyezése a térképen, hogy lám, itt jártunk, de persze az sem árt, ha az elrontott fotókat egy-két kattintással helyre tudjuk hozni. A fotók sokféleképpen rendezhetők és szűrhetők, de válogathatunk a képek közt aszerint is, hogy hol készültek, vagy hogy ki szerepel rajtuk. Ez utóbbit kézzel is megadhatjuk, de a Picasa saját algoritmus szerint megpróbálja kitalálni, hogy ki is lehet az az ismerős arc a képeken. A fotók megosztása az interneten, a Picasa ingyenes galériájának használatával lehetséges, de természetesen blogjainkba is könnyedén beilleszthetjük a képeket. Szintén nagyon egyszerűen készíthetünk fotókollázsokat, diabemutatót, indexképet, képernyővédőt vagy éppen posztert a képekből.

És akkor íme a csütörtöki frissítés-lista:

  • CrystalDiskInfo 3.5.6a
  • doPDF 7.1 Build 334
  • EssentialPIM Free 3.52
  • Glary Utilities 2.22.0.896
  • Picasa 3.6 Build 105.65
  • Spybot S&D updates 2010-05-05

 

CrystalDiskInfo 3.5.6a

A program honlapja: http://crystalmark.info/?lang=en

Direkt letöltés: innen vagy innen (telepítés nélkül futtatható változat)

Ugrás az ismertetőre >

 

doPDF 7.1 Build 334

A program honlapja: http://www.dopdf.com/hu/

Direkt letöltés: innen

Ugrás az ismertetőre >

 

EssentialPIM Free 3.52

A program honlapja:
http://www.essentialpim.com/?r=products&pr=essentialpim&prr=features

Direkt letöltés: innen vagy innen (telepítés nélkül futtatható változat)

Ugrás az ismertetőre >

 

Glary Utilities 2.22.0.896

A program honlapja: http://www.glaryutilities.com/gu.html

Direkt letöltés: innen (a Download Now linkre kell kattintani) vagy innen (telepítés nélkül futtatható változat)

Ugrás az ismertetőre >

 

Picasa 3.6 Build 105.65

A program honlapja: http://picasa.google.com/

Direkt letöltés: innen

Ugrás az ismertetőre >

 

Spybot S&D updates 2010-05-05

A program honlapja: http://www.safer-networking.org/hu/index.html

Direkt letöltés: innen

Ugrás az ismertetőre >


 

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr101978108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apacuka11 2010.05.06. 16:54:56

Tigri lenne egy nagy kérésem...
Magnófelvételt szeretnék digitalizálni,
oszt nem tom milyen ingy. progival érdemes...
Turkásztam már itt is, ott is,de
hungarisent nem találtam.

Köszönöm szépen...

Bocs a reggeli kifakadásomért, de nem értek meg embereket akik ha valamire aszongyák, hogy nem kell , akkor az úgy is van...

Tigris 2010.05.06. 17:39:54

@apacuka11: Semmi gond, mindenkinek lehet rossz napja, morgolódhat, csak azért ne essünk egymás torkának. És még valami. A politizálást nem szeretném itt látni, semmilyen színben és formában. Nem szóltam eddig, tehát ez most az első figyelmeztetés, és goromba helyett kedves hangvételben kérem. :) Azt hiszem megérthető a kérés…
No, magnófelvétel…
Mókás, én is pont mostanában álltam neki, hogy a kazettaállományomat a padlásra száműzzem, és hogy azt a részét, ami nincs meg mp3-ban, vagy saját felvétel, gépre vigyem. Ez két okból sem egyszerű, részint azért, mert valós időben kell bejátszani minden anyagot, részben pedig mert egy jó másfél négyzetméteres falrészem van tele kazettákkal, és gondolom még neked is ilyened van: azokkal az egymásba csúsztatható műanyag kazettatartó elemekkel.
A minap futottam át egy cikket pont ebben a témában, és azt taglalja, hogy igazából ez nem is annyira a szoftveren, mint a hardveren múlik. A cikk írja, hogy minimum legyen egy SB X-Fi kártyánk, és hasonlók. Ezt kicsit túlzásnak érzem, mert nálam egy sima Audigy van, és azt is túlzásnak érzem, ha a gépre kötve visszahallgatom a régi felvételeket. Jelentős részük mono, recseg, nyávog, ezer baja van. No de tételezzük fel, hogy jó minőségű anyagról van szó, ilyenkor azért tényleg minimum egy jó hangkártya, jó minőségű kábel, HIFI vagy magnó, olyan kimenet esetén előerősítő. Lévén hogy nem hardveres blogról van szó, ezeket nem taglalnám, csak megemlítettem, hogy aki nem jártas a témában, ne higgye azt, hogy minden a szoftvernél kezdődik.
Szoftver: Nem néztél körül! Írtam ám hangszerkesztőről, méghozzá Audacity néven: freeware.blog.hu/2009/12/22/audacity_1
De azért a beírásra inkább az AIMP Tools-t ajánlom, ha régi a géped, lévén hogy ennek még kisebb erőforrás-igénye van. Még egy trükk: ha hosszabb, mondjuk fél óra anyagot akarsz beírni, akkor annak úgy 300M szabad, egybefüggő hely fog kelleni (WAV-ba rögzítésnél, márpedig úgy illik!). Ha a hely nem egybefüggő, akkor megakadhat a felvétel. Ezért egy töredezettség-mentesítést is javaslok, méghozzá a szabad helyre optimalizáltan.
Tehát Audacity. A használatát nem nagyon részletezném, szerencsére magyar nyelvű, logikus a használata, zajszűrés is van benne, tehát a célra teljesen alkalmas. Szerintem próbáld ki, ha konkrét kérdésed lesz, szívesen válaszolok!
Ja igen, lehet kifejezetten erre a célra készített programokat találni a neten, de mivel annyira általános zajszűrést alkalmaznak, ami minden célra jó, ezek általában semmilyen célra nem igazán jók. Érdemesebb beletanulni az Audacitybe, szerintem, sokkal jobb eredményt ad!

apacuka11 2010.05.06. 17:46:28

Hálás köszönet!!freeware.blog.hu/2009/12/22/audacity_1
Elcsúsztam mellette...

Tigris 2010.05.06. 18:07:47

@apacuka11: Az úttörők hatodik pontjára emlékszel-e? A zúttörő aholtudsegít! :P

apacuka11 2010.05.06. 18:18:53

@Tigris:
Ja ja, most, hogy mondod, azt keményen kiradíroztam, mert sokat vittek volna társ. munkára....
De lehet, hogy az egészet kiradíroztam...(Én komcsi...)
süti beállítások módosítása