Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

FastStone Image Viewer 4.0

2010.03.23. 10:19

Ismertettem már több képnézegetőt is: az XnView egy funkciókkal telepakolt alkalmazás, míg az IrfanView kissé szűkebb tudással rendelkezik, ám gyorsasága egyedülálló. A Picasa kicsit kilógott a sorból, inkább képek rendszerezésére, gyűjtemények böngészésére való. Bár elfogult vagyok az XnView-val szemben, biztos vagyok benne, hogy van, akit megijeszt a funkciógazdagsága, hogy az elején nehéz benne az egyszerűbb dolgokat is elérni. Most egy olyan programról lesz szó, ami mind tudásában, mind sebességében az előző két program között helyezkedik el.

Bauxit tanácsára utánanéztem a FastStone fejlesztőcég képnézegetőjének. Bevallom, nem lettem első látásra szerelmes belé, de kétségtelenül vannak előnyei az XnView-hoz képest. Először is érezhetően egy kicsit gyorsabb, ami valószínűleg a kb. harmadakkora méretnek köszönhető. Leginkább erre a programban hasonlít tudásban, követi a hárompaneles elrendezést: mappaválasztó a baloldalt felül, a fájllista a jobboldalon és balra lent, a mappaválasztó alatt a kicsi előkép. És persze a menüsor és az eszközsor fent, mely a szerényebb lehetőségek ellenére még mindig bőségesen ad funkciókat. Természetesen szkennerből és fényképezőgépből is fogad képeket, amiket nyomtatni is tud, de egyszerűbb képmanipulációra is alkalmas. A kiválasztott képet itt is lehet teljes képernyős méretben nézni, ahogy diavetítést is képes készíteni a program. Kicsit elégedetlen voltam az ablak külsejével, de ez egyben, felületenként is, és külön-külön, elemenként is megváltoztatható.

Ha maradunk az XnView-nál, mint összehasonlítási alap, akkor csak néhány apróbb különbséget sikerült felfedeznem, amik egyébként érdekesek és hasznosak. Az egyik az volt, hogy a teljes képernyős méretnél a normál (balgombos) egérkattintásra a program belenagyít az aktuális képbe, előre meghatározott méretben. Szerintem fotó-sorozatok nézegetésénél, válogatásánál ez egy kifejezetten hasznos funkció. A másik azt a trendet használja ki, hogy manapság egyre több felhasználó engedheti meg magának a kétmonitoros kiépítést. Ilyen esetben mindkét monitort el tudja foglalni a program: az egyiken a fájböngésző, a másikon pedig a teljes kép jelenik meg.

Összességében csak jókat tudok mondani a programról, bosszantó, kellemetlen tulajdonságába nem sikerült belefutnom. A magyar fordítás teljesen jó, ebben sem sikerült hibát felfedeznem. Bár az XnView-t nem fogom lecserélni miatta, biztosan sokan lesznek – mondjuk azért, mert nem kell nekik az XnView tengernyi funkciója –, akiknek tetszeni fog, akik alapértelmezett képnézőnek fogják beállítani.

Értékelés: Már-már tökéletes. Ajánlom.

A program honlapja: http://www.faststone.org/FSViewerDetail.htm

Direkt letöltés: innen vagy innen (telepítés nélkül futtatható változat)

A program legutolsó frissítését itt találod (FastStone Image Viewer 4.1) >


 
szerintem: (4/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

2 komment

 

Címkék: fs image viewer

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr271861795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

numlockholmes 2010.03.23. 20:05:08

Köszönöm, hogy belekukkantottál ebbe a programba is :D

A sok funkciója közül legjobban az fogott meg, hogy segítségével a fényképezőgép elállítódott óráját utólag is korrigálhatjuk a felvételeinken. Sokszor megesett velem az, hogy hosszabb ideig nem volt elem a fényképezőgépemben, ekkor elfelejtett mindent, többek között a helyes dátumot is. Ekkor nagy segítség volt a program ezen beállítási lehetősége.

Mindezek mellett a kötegelt feldolgozásnál (batch szép magyar szóval) extra funkciók kaptak helyet: Nem csak az alap dolgok (átméretezés, fájlkonvertálás) ami majdnem minden képnézegető tud, hanem például a levágás (crop), vízjelezés, bekeretezés, kötegelt dpi állítás, ami hasznos lehet akár egy kiadványszerkesztőnek aki sok adott dpi-vel rendelkező képet akar konvertálni, vagy egy webprogramozónak aki egy kis feliratot akar elhelyezni minden kopirájtos képére. A konvertáláskor kapunk egy kis előnézeti ablakot, aminél megnézhetjük milyen lesz az eredmény: anélkül, hogy elkezdenénk az esetleg több száz kép feldolgozását...

Van benne animált gif készítési funkció is, amit még soha nem láttam így integrálva képnézegetőbe: még az AcdSee-ben sincs, pedig sokan ezt tartják a képnézegetők ősatyjának.

Nekem ez a kedvenc képnézegetőm, bár mindenkinek megvan a saját favoritja, de az elmondható, hogy ez egy "időtálló-kedvenc", mert már régóta ugyanúgy néz ki: a többi program az idő előrehaladtával egyre több funkciót kap, egyre nagyobb lesz az elfoglalt lemezterület, egyre több időt vesz el a megfelelő eszköz kikeresése egy verzióváltás után. Ez a program viszont azért jó, mert csak az van benne ami kell, már a megírása óta (2003) alig változott, így akik szeretnének egy egyszerű, gyors képnézegetőt (ami azért több funkcióval rendelkezik, mint a Windows Kép- és faxmegjelenítő) akkor ezt nekik találták ki.

Tigris 2010.03.23. 20:44:48

Én köszönöm a jó tippet! :) És köszönöm a kiegészítéseket is!
Csak egy zárójeles megjegyzés: ami az EXIF-szerkesztést illeti, ajánlom figyelmedbe az Exifer nevű programot, kötegelt képmanipuláció tekintetében pedig az XnView-t! Félre ne érts, nem a FastStone-ról akarlak rábeszélni, csupán szerintem érdemes megnézni ezeket, ha ezzel a két tennivalóval sűrűn szembesülsz.
Még egyszer kösz a tippet, és várom a további ajánlást, kiegészítéseket, kommentárokat és kritikákat!
süti beállítások módosítása