Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

A PC-ken manapság sokmindent csinálhatunk párhuzamosan. Böngészhetünk az interneten, miközben mondjuk CD-t írunk, a háttérben pedig szól a zene. Úgy tűnhet, mintha egyszerre több számítógép dolgozná fel a teendőket, miközben látjuk, hogy mellettünk csak egy gép van. Hiába lehet a gépben ma már több processzor is, annyi mégsincs, hogy minden feladatra jusson egy, hiszen annak ellenére, hogy egyszerre csak pár ablakot látunk, a háttérben még több tucat olyan művelet folyik, amikről nem is kell tudnunk. De ennek a párhuzamos működésnek ára van, néha két folyamat összevész, vagy az egyik hirtelen minden erőforrást magához vesz, erre szokták azt mondani, hogy a gép lefagy, azaz nem reagál semmi egérkattintásra, billentyűnyomásra. Sajnos a Windows nem mindig hatékonyan kezeli az ilyen kritikus helyzeteket, sokszor az egyetlen megoldás a gép újraindítása, ami azt is jelenti, hogy amin dolgoztunk, az akár el is veszhet. Hogy ez ne forduljon elő, most egy folyamatfigyelő és -szabályzó programot mutatok be.

szerintem: (4/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

2 komment

 

Címkék: process lasso

Frissítés 2010. 05. 20.

2010.05.20. 14:11

A mai frissítés kicsit szomorúra sikeredett. Egyfelől azért, mert szinte negatív rekordot dönt a lista hossza. Másfelől pedig azért, mert úgy tűnik, ismét egy hasznos programtól vagyunk kénytelenek elköszönni. A Simple Port Forwarding router-beállító programnak megjelent az új, 3.0-s verziója, de sajnos ez együttjárt egy igen pocsék magyar fordítással, és azzal a ténnyel, hogy a program részben fizetős lett. Tehát megjelent egy „könnyített” és egy teljesértékű Pro változat; sok értékes funkciót csak az utóbbiban találunk meg. Persze, láttunk már ilyet, hiszen a Revo Uninstaller második generációja is fizetős lett, ám ellentétben a Revo-val, a SPF fejlesztői nem fogják továbbfejleszteni a kettes szériát. Persze, ott lesz az ingyenes változat az újból, de az már nem az igazi. Akinek esetleg a régi verzióra lenne szüksége, szóljon, mert nekem még megvan. A szokásos Spybot frissítés mellett még három program frissült, ezeknek a listáját lejjebb találjátok.

Az ajánló most szóljon egy olyan programról, mellyel akár több számítógépünk is lehet egyetlen számítógépházban. A VirtualBox segítségével kipróbálhatjuk, hogy mi lenne, ha Vista, Win7, Linux vagy más egzotikusabb rendszer lenne a gépünkön, de ha egy olyan eszköz, pl. szkenner, nyomtató van kötve a számítógépre, vagy mondjuk egy régi, DOS-alapú programot szeretnénk futtatni, ami a jelenlegi, új rendszeren nem akar működni, mondjuk mert megszűnt a terméktámogatása, akkor akár a régebbi, elavult rendszert is visszahozhatjuk, ráadásul úgy, hogy nem veszélyeztetjük vele a jelenlegi stabilitását. De akár kipróbálásra is beállíthatunk egy, az általunktól eltérő rendszert, én pl. legutóbb a Google új operációs rendszerét próbáltam ki így. A program egy virtuális számítógépet hoz létre, amit természetesen telepítenünk kell. Az alkalmazás egy számítógép minden kapcsolódási pontját utánozza (emulálja), tehát ha a gépünkre hálózat (internet vagy helyi), nyomtató, hangkártya, stb. van kötve, ezeket a virtuális gépen is használni tudjuk. De ha valaki nagyon fél a vírusoktól, és rendszeresen kénytelen ellenőrizetlen programokat használni, az is létrehozhat ilyen „gépet a gépben”, s így biztosan nem fertőzi meg a valódi gépet. Persze a dolognak ára van, a virtuális gép, mivel egy „utánzott”, emulált gép, ezért mindig lassabb lesz, mint a valódi, de a VirtualBox-ot futtató gép is jelentősen lassul közben.

És akkor a mostani frissítések:

  • Defraggler 1.19.192
  • EssentialPIM Free 3.53
  • Simple Port Forwarding 3.0
  • Spybot S&D Detection updates 2010-05-19
  • VirtualBox 3.2.0.61806

Universal Extractor 1.6.1

2010.05.19. 14:23

Tömörítőprogramból már van alternatíva bőven a blogon, de most szeretnék azoknak adni egy nagyon egyszerű megoldást, akik nem akarnak egy komoly tömörítőprogrammal bíbelődni, viszont sokszor kapnak tömörített fájlokat, amiket szeretnének minél egyszerűbben kicsomagolni. De ajánlom azoknak is, akik nagyon sokféle csomaggal dolgoznak, és egyetlen praktikus segédprogammal szeretnének minden formátumra megoldást találni, hiszen a program rengeteg tömörített formátummal elboldogul, de telepítőket, CD/DVD-képfájlokat, és csomagolt dokumenumokat is képes megnyitni, pár kattintással.

szerintem: (4/5)
szerintetek: (4/5)

Szerző: Tigris

2 komment

 

Címkék: uniextractor

Frissítés 2010. 05. 17.

2010.05.17. 10:41

A csütörtöki dömping után ismét egy szolídabb frissítéssel tudok szolgálni: kivétel nélkül kisebb javítások, fejlesztések szerepelnek az új verziók változási jelentésein. Folyamatos a Calibre e-book nyilvántartó, a CrystalDiskInfo merevlemez-diagnosztikai, a doPDF PDF-nyomtató, a Simple Port Forwarding hálózati segédprogram és a uTorrent fájlcserélő fejlesztése, de a PDF-XChange PDF-olvasó is szépen halad előre a maga útján. A FreeFileSync, mellyel például a gépünkön és egy hordozható médián levő fájlokat tudunk egyeztetni, szinkronizálni, most először jelentkezett új verzióval az ismertetés óta, remélem ennek sem torpan meg a a fejlesztése.

Két programot emelnék ki a mostani termésből, az egyik éppen a FreeFileSync. A program különösen azoknak hasznos, akik egyszerre több gépet használnak, mondjuk gyakori példa az otthoni és a munkahelyi PC. Szeretnénk, hogy a két gépen ugyanazok a dokumentumok, képek, zenék meglennének, ráadásul a módosításokat is szeretnénk követni: mindkét helyen mindig az újabb verzió legyen meg. Ez azért érdekes, mert ha mondjuk a munkahelyen elkezdünk dolgozni egy munkahelyen, otthon írnánk tovább, de elfelejtettük a friss verziót magunkkal vinni, akkor otthon választhatunk: vagy nem tudunk dolgozni rajta, vagy pedig másnap a munkahelyen hosszú munkával kell összefésülnünk a munkahelyi és az otthoni változásokat. Ezt előzhetjük meg a FreeFileSync segítségével, használjunk akár egy pendrive-ot, vagy akár a DropBox-ot a fájlok átvételére.

A másik program a PDF-XChange Viewer PDF-olvasó. Két PDF-olvasót ismertettem: a Sumatra sebességével és lényegre törő egyszerűségével, a PDF XChange pedig gazdag funkció-választékával emelkedett ki a mezőnyből. Korábban a Sumatra-t tartottam a legjobb ilyen programnak, de többen jelezték, hogy szeretnének egy olyan programról ismertetőt olvasni, ami tudásban hasonló, vagy akár jobb, mint az Adobe PDF-olvasója, a Reader, ugyanakkor gyors és biztonságos. Az utóbbi sem véletlen kérés, hiszen az utóbbi időben a PDF formátum is hordoz veszélyeket, amennyiben az Adobe programjával nyitjuk meg. A PDF-XChange ilyen értelemben biztonságos, és tudásában is komolyabb, mint a Reader: rengeteg eszköz és lehetőség áll a rendelkezésünkre pl. a PDF dokumentumok jelölésére. A program sajnos egy fizetős változat korlátozott „kisöccse”, de nagyon korrekt módon elrejthetjük a fizetős változatban felajánlott, de nem használható funkciókat; még így is rengeteg dolog marad, ami túlmutat az Adobe Readeren. Aki a Reader vagy a Sumatra helyett egy okos PDF-olvasót szeretne, annak a PDF-XChange-et ajánlom.

És íme a hétfői frissítés-lista:

  • Calibre 0.6.53
  • CrystalDiskInfo 3.5.6b
  • doPDF 7.1 Build 336
  • FreeFileSync 3.7
  • PDF-XChange Viewer 2.0.51
  • Simple Port Forwarding 2.7.13
  • uTorrent 2.0.2.19648
süti beállítások módosítása