Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

Spybot-Search & Destroy 1.6.2

2009.11.19. 10:20

Spybot-Search & Destroy ismertetésSajnos egyre több program használja a számítógépünket olyan célra, amire mi nem szeretnénk, pl. más gépeket támad meg az interneten, kéretlen leveleket küld az ismerőseinknek, vagy épp az általa reklámozott oldalakat és hirdetéseket erőlteti folyamatosan a monitorra, de olyan is akad, ami váltságdíj reményében titkosítja fájljainkat, s ha nem kapja meg a kért összeget, a titkosítás miatt használhatatlanná teszi a munkánkat. Manapság ezeket két csoportra osztjuk, az erőszakosan, a rendszer hibáit kihasználva betelepülő vírusok, és a különböző féreg/trójai/kémprogramok, amik naivitásunkra, kíváncsiságunkra, hozzá nem értésünkre támaszkodva jutnak fel a gépre, általában valami hasznosnak remélt program vagy weboldal társaságában. Ez utóbbiak ellen ad védelmet a most bemutatott Spybot S&D.

Letöltés és telepítés után egy varázsló indul el, ami a program mindenkori futását hivatott beállítani. Mivel a program a telepítés elejétől magyarul is tud hozzánk szólni, a beállításokra nem szeretnék részletesen kitérni, egy kivételtől eltekintve. Az egyik, hogy ha lehetséges, mindenképpen frissítsük a programot az első futtatás előtt is, mivel a letölthető alapprogram elég régi, a benne tárolt adatok javarésze elavult, frissítés nélkül nem ad kielégítő védelmet. Aki csak úgy tudja megoldani, hogy az egyik gépen letölti a telepítőt, a másik gépen, ahol nincs net, telepíti, annak javaslom, nézzen körül a magyar nyelven is elérhető honlapon, és töltse le az aktuális frissítést is, a telepítővel együtt.

Indítás után javasolt immunizálni a gépet, baloldalt az immunizálás modulban, ez meggátolja a böngészőket különböző, ártalmasnak számító oldalelemek, cookie-k, bedolgozó-modulok letöltésében, és a HostsManhez hasonlóan veszélyes internetes címeket is elérhetetlenné tesz. Az immunizálással megelőzzük, hogy merő jószándékból vagy véletlenül veszélynek tegyük ki a gépet. Ne feledjük, megelőzni mindig jobb a bajt, mint utólag helyrehozni a károkat.

Indítsuk el a keresést, ez a gép teljesítményétől függően akár 1-2 órát is igénybe vehet, tehát ha lassan dolgozik a program, ne lepődjünk meg! Jelenleg kb. 770 ezer mintát ellenőriz a rendszeren, ez időigényes dolog. Közben az alkalmazás minden megtalált gonosztevőt jelent, illetve azt is, hogy milyen nevű és típusú kártevőt talált, illetve hogy hol találta. Akár menet közben is, de az ellenőrzés végeztével is felülbírálhatjuk a listát, törölhetünk a listáról általunk hasznosnak tartott elemeket. Fontos, hogy a piros elemek jelentik a kártevőket, a zöld bejegyzések viszont használati szokásokat naplózó elemek, s ezeket belátás szerint megtarthatjuk vagy törölhetjük. A veszélyes elemeket a keresés lefutása után "A talált problémák helyrehozása" gombbal törölhetjük a rendszerből. Vigyázat! Ha olyan alkalmazásunk van, tipikusan shareware programok, illetve egyes alattomos freeware-ek, amik csendben a gépünkre kártevőket telepítenek, lehet, hogy eltávolításuk után nem fognak működni. Javaslom, hogy mérlegeljünk, hogy megér-e nekünk az az alkalmazás annyit, hogy közben alattomos tevékenységet folytasson a gépünkön, vagy inkább váljunk meg tőle. Ebben nem szeretnék tanácsot adni, csupán annyit igérhetek, hogy az oldalamon ilyen alkalmazásokat nem fognak találni (reményeim szerint), illetve hogy ha valaki jelzi nekem, hogy szüksége lenne XY program helyett alternatívára, mert kiderült róla, hogy mondjuk suttyomban reklámokat tölt le a gépre, akkor segítek helyette másikat keresni. Egyébként tipikusan ilyenek a fájl-letöltéssel és -megosztással foglalkozó programok, de nem kell aggódni, pl. a uTorrent mentes ilyenektől. Ha úgy döntöttünk a gazda-alkalmazástól is megválunk, az eltávolítására ajánlom a Revo Uninstallert.

Eddig a Spybot S&D alapfunkcióiról esett szó, melyeket szerintem ingyenessége ellenére igen jól ellát. Viszont ha a Mód menüben engedélyezzük a Speciális módot, akkor újabb funkciók tömege bújik elő a programból. A beállításokról most nem szeretnék szólni, sok van, és mindegyik tisztességes magyar leírással van ellátva. Az eszközök modul viszont rengeteg hasznos minialkalmazást fog elénk tárni. A Glary fájlmegsemmisítőjénél a profik jobban fogják szeretni az itteni megsemmísítőt, bár nagyjából ugyanazt tudja, mint korábban ismertetett kollégája. A biztonságilag kicsit ingatag Internet Explorer több eszközt is kapott, egyenként letilthatjuk/engedélyezhetjük az esetleg aggályos ActiveX-kontrollokat, regisztrált segédalkalmazásokat, beállíthatjuk a keresőket és kezdőoldalakat, és pár kevésbé publikus beállítást is eszközölhetünk rajta. A HostsMannél kitárgyalt Hosts fájlt is tudjuk szerkeszteni, ha valakinek nem tetszene a HostsMan módszere. Örökzöld téma a rendszerleíró adatbázis körüli problémák orvoslása és a rendszerindítás, ezeket itt is karban tudjuk tartani, alternatívát a Glaryben, az Autorunsban és a CCleanerben már láttunk, nekem ez utóbbi kettő ami szimpatikusabb. Itt is eltávolíthatjuk a telepített programjainkat, tehát nem feltétlenül kell nyúlni a Revohoz, de ízlések és pofonok. A folyamatlista az ablakkal is rendelkező látható alkalmazásainkat és a háttérben meghúzódó folyamatokat listázza ki. Ez a kisalkalmazás inkább hibakeresésre készült (lévén hogy egy folyamatról részletes infókat is tud adni, viszont pl. memória- és processzor-foglalásról már nem), nem pedig a befagyott, rendszert hátráltató folyamatok kilövésére, de ettől függetlenül erre is használható. A Winsock infóknak inkább egy rendszergazda örül, bár neki valószínűleg erre is van más, jobban működő eszköze.

A nyelvek tekintetében főleg jót tudok mondani a programról, jópár náció meg tudja értetni magát vele, de hogy kukacoskodjak, egy magyar nyelvű súgó belefért volna. De ne legyünk telhetetlenek, jó kis program ez.

Értékelés: Már-már tökéletes. Ajánlom.

A program honlapja: http://www.safer-networking.org/hu/index.html

Direkt letöltés: innen

A program legutolsó frissítését itt találod (csak márc. 31-i mintafrissítés!) >

A program legutolsó frissítését itt találod (csak ápr. 21-i mintafrissítés!) >


 
szerintem: (4/5)
szerintetek: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr771535858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása