Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

Tippek és trükkök: Telepítéskor kevés a helySok telepítő egy nagy csomagban tölthető le a netről, önállóan futtatható exe vagy msi forumában. A csomag tartalmát a gép a telepítés megkezdésekor kibontja egy ideiglenes mappába, majd onnan veszi sorra elő a folyamathoz szükséges fájlokat, hogy aztán ezekből a teljes alkalmazást a gépre másolja és használatra beállítsa. Ez azt jelenti, hogy a gépen adott esetben a szükséges terület háromszorosát is elfoglalhatja a telepítés: egyszer a letöltött telepítőcsomag, még egyszer ennyit a kibontott tartalma, majd végül a telepített program. Kisebb programoknál ez nem is okoz gondot, de esetleg egy több száz megás programnál már fejtörést okozhat, ha éppen helyszűkében vagyunk. A megoldást egy már ismertetett program adja.

Talán sokan megszokták már, hogy a zip és a rar tömörített formátum, ami ebben van, azt először ki kell bontani, és utána "fogyasztható", használható a tartalom. Igen ám, de egy programról vagy egy telepítőcsomagról nem is gondolnánk, hogy az is hasonló csomag, pedig az! Erre biztosan gondoltak a 7Zip készítői is, hiszen a program nem csak a szokványos zip, rar, tar, arj, stb... kiterjesztéseket hajlandó kezelni, hanem általában az exe és az msi/msp telepítő csomagokat is. Tehát ha a 7Zip-et telepítettük, akkor egy ilyen fájl helyi menüjében (jobb egérkatt a fájlon) a 7Zip felirat alatt, a behelyezés/tömörítés mellett megjelenhet a kibontás is. Érdemes ilyenkor a tartalmat egy külön, eredet fájlnévvel ellátott mappába kitömöríteni.

Ez persze nem garancia a sikerre, tehát ha a belőle kibontott fájlok között .rdata, [0] és hasonló semmitmondó nevű, kiterjesztés nélküli fájlok vannak, vagy esetleg a 7Zip hibát jelzett, akkor a telepítőt nem lehet szétszedni. De ha sikerrel jártunk, és találtunk a fájlok között mondjuk egy setup.exe-t, akkor szinte biztos, hogy az eredeti telepítő helyett a kibontott fájlokat, így egy csoportban, használhatjuk a kiindulási egy nagy exe/msi telepítő helyett. Előfordul az is, hogy setup.exe-t nem, viszont a program nevére utaló, vagy azzal megegyező exe-t találunk, akkor viszont az feltehetőleg nem a telepítő, hanem már maga a telepítés nélkül futtatható program. Ha úgy tetszik, egyes programokat így telepítés nélkül is kipróbálhatunk! Ez utóbbira példa az Notepad++, a VLC és a ChromePlus, a kitömöríthető telepítőre, tehát az előző módszerre a BonkEnc letölthető telepítője.

A művelet kicsi fájloknál a telepítés nélküli kipróbáláshoz jöhet jól (pl. telepítés nélküli, könnyen hordozható verziót tudunk készíteni egy programból, ami egy pendrive-ról is fut), nagyobb fájloknál pedig helyet takaríthatunk meg. Nekem akkor volt rá szükségem, amikor egy 500 megás MS fejlesztőeszközt telepítőjét töltöttem le a netről, ami csak két giga helyre lett volna hajlandó települni, a bevezetőben írtak miatt. Így viszont letöltöttem a telepítőt, kitömörítettem, CD-re kiírtam a telepítésre teljesen alkalmas csomagot, és máris másfél giga hellyel több szabad területem volt, amiből csak 800 megát akart a program felemészteni, tehát a telepítés le tudott futni eredményesen.


 

Szerző: Tigris

Szólj hozzá!

 

Címkék: 7zip

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr781566314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása