Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

Frissítés 2010. 05. 25.

2010.05.25. 16:19

Remélem mindenki kipihente a pünkösdi mulatságokat, s már alig várta, mi frissült az ismertetett programok közül. A fejlesztők jelentős része is biztosan kapva kapott a hosszú hétvégén, mert most sem lett valami hosszú a listám. A szokásos kisebb változások mellett a Sumatra és a Google Internet Explorerbe szánt eszköztára frissült jelentősebben. Az utóbbiról volt mostanában szó a könyvjelzők karbantartása kapcsán, ezért nem ez, hanem a Sumatra lesz a mai ajánlatom.

A biztonság kapcsán szó volt arról, hogy egy technika, akár program, akár dokumentum-formátum minél jobban elterjed, akkor annál inkább válik veszélyforrássá, lehetséges támadások célpontjává. De az is sűrűn előfordul, hogy a régebben gyorsan induló, könnyen kezelhető programból egy bálna lomhaságával működő óriás-alkalmazás lesz. Így járt a formátumot kitaláló Adobe Reader nevű programjával, mely PDF-dokumentumokat hivatott olvasni. Aki szeretné visszakapni az e-könyv olvasgatás régi könnyed módját, és szeretné elkerülni a formátumban rejlő veszélyeket, annak ideális megoldás a Sumatra. A kicsi, gyors és hordozható, telepítés nélküli formában is letölthető PDF-olvasó a leggyorsabb, ami manapság létezik, és bár tudásában elmarad a hasonló alkalmazások mögött, mégis mindent tud, ami az elektronikus könyvek olvasásához kell, sőt, néhány kellemes extra funkcióval is rendelkezik. Az olvasást tetszőleges nagyítással-kicsinyítéssel, forgatással, teljes képernyős nézettel, könyvjelzőkkel segíti, de a PDF-et elküldhetjük e-mailben is, és a szöveget már formázatlan szövegként is elmenthetjük. Előzékeny húzás a készítőktől, hogy menüpontot kapott az Adobe Readerrel való megnyitás is, tehát ha valamiért mégis szükségünk lenne a híres előd használatára, akkor az is kéznél van. A program hordozható verziója egyetlen kicsi fájlként akár pendrive-ról is használható, de mind ez, mind a telepített változat is tud magyarul. Kicsi, gyors, és PDF-olvasásra kitűnő, ha valakinek nagyon speciális igényei nincsenek.

  • Calibre 0.6.54
  • Google Toolbar 6.5.518.1650 Internet Explorerhez
  • GPU-Z 0.4.3
  • Skype 4.2.0.169
  • Sumatra PDF 1.1
  • YoWindow 2.0 2010-05-22

 

Calibre 0.6.54

A program honlapja: http://calibre-ebook.com/

Direkt letöltés: innen

Ugrás az ismertetőre >

 

Google Toolbar 6.5.518.1650 Internet Explorerhez

A program honlapja: http://www.google.com/intl/hu/toolbar/ie/index.html

Direkt letöltés: innen

Ugrás az ismertetőre >

 

GPU-Z 0.4.3

A program honlapja: http://www.techpowerup.com/gpuz/

Direkt letöltés: innen

Ugrás az ismertetőre >

 

Skype 4.2.0.169

A program honlapja: http://www.skype.com/

Direkt letöltés: innen

Ugrás az ismertetőre >

 

Sumatra PDF 1.1

A program honlapja: http://blog.kowalczyk.info/software/sumatrapdf/index.html

Direkt letöltés: innen vagy innen (telepítés nélkül futtatható változat)

Ugrás az ismertetőre >

 

YoWindow 2.0 2010-05-22

A program honlapja: http://yowindow.com/

Direkt letöltés: innen

Ugrás az ismertetőre >


 

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr532029178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apacuka11 2010.05.26. 14:34:02

YoWindow-ot muszály újratelepítenem...
aszály van...
Remélem a frissebb változat nem jár jégesővel...
No baccus azt akarnám kérdezni, hogy
az állandó lefagyásaim oka lehet e az alaplap hibája, mert úgylátom egy-két kondi pupos mint a Quazi Modó...
Ugyi alaplaptesztelő progi none?

apacuka11 2010.05.26. 14:43:28

Ya most kihasznállak, mint Kelemen annácska a szivartartó rudat...
Mint nagy fényképész néhány tuti tippet
tunnál-e adni milyen felbontásban gondolkodjunk hosszabb távon, oszt ezt vidjóra is kérdezném, végülis mi az aranyközépút?

Tigris 2010.05.26. 14:46:32

@apacuka11: Hát pajtás, ebbe jól belehúztál! Ha a lefagyás nálad kék képernyőt jelent, akkor sanszos. A kék képernyőnek meg a teljesen merevre fagyásnak általában hardverhiba az oka, memória vagy alaplap. Ha a proci vagy a videokártya lenne, akkor eleve el se indulna a gép. Szóval én eleve alaplapra gyanakodtam volna, de ha pupos a kondi, az már több mint gyanús. Üzenem drága fiadnak, hogy ideje gépet vennie, hogy megörököld az övét! :) (…és itt nem a derékszíjra gondoltam.)
Az alaplapot általában a gyártó teszteli, hardveresen, illetve szerényebb hatékonyságú tesztelő kártyák léteznek, ha van szervizes ismerősöd, akkor kérdezz rá, hátha…
Mielőtt kuka lenne, szerintem kérdezz körbe, hogy van-e valakinek egy csere-alaplapja, amit legalább tesztelés erejéig felajánlana, mert ha kiderül, hogy azzal is fagy, akkor hiába dobnád ki az anyu deszkáját (motherboard). Ha dobsz fel ide típust, paramétereket, akkor szívesen helyt adok egy ilyen apróhirdetésnek.
Te figyu, gyanús vagy te nekem! A végén kiderül, hogy nem is a YoWindow, hanem az alaplapod a hibás a jégesőben? Elvégre azt írod, hogy fagy…

Tigris 2010.05.26. 15:08:06

@apacuka11: Nahát, a grafomán mindenedet! Még válaszolni se tudtam, már tolja a következőt…
Mint fényképész, a fene se tudja. Én archiválom az eredetiket is, még akkor is ha nagyok, ráadásul mindent legalább 2×. Milyen méretben? Attól függ… Én pl. tudom, hogy nincs igényem papírképekre, nekem jobb monitoron minden. Ugyanakkor teljesen jogos, ha valakinek van. Ilyenkor ajánlom, hogy egy nyomtatási mérethez, van annak egész számú többszöröséhez igazítsd a méretet (pl. a standard 4×6inches, azaz 10×15 centis, ez 1200×1800 300dpi-n, ami jó minőséget ad). Ha a monitorra kell, akkor meg nyilván egy monitorfelbontáshoz, illetve annak többszöröséhez. Webes galériákba pedig valami annál is kisebb méret is elég.
Vagy megapixel? Mert akkor adok egy tuti tippet. Tessék nagy ívben… fütyülni a megapixelekre. Láttam már 12MP-n is rettentő vacak minőségű képet adó gépet, meg 3MP-n is gyönyörűet. Pár éve még egy Canon 300D-m volt, az 6MP-s volt, de mindig 3MP-s módban használtam, elég volt. Remek fotókat csinált. Most a Nokiám 3.2MP-s, ahhoz képest rettenet a minősége. A válasz egyszerű, 2-3MP felett igazából nem számít a pixelszám, ami számít, az a gép optikája, „szeme” és az az érzékelő, ami a képet feldolgozza. Van olyan kisgép, ami hiába ad 12MP-s képet, az kockás lesz, életlen, részletszegény. Ha lekicsinyíted 3MP-sre a képet, akkor pont jó, éles, részletgazdag, stb. Ilyenkor feleslegesen vettél egy névlegesen jó gépet. De ha komolyabban érdekel, mert mondjuk gépet akarsz venni, akkor még szívesen írok róla, csak nem tudom milyen mélységben érdekel. Csak mellesleg jegyzem meg, hogy a fenti 4×6-os méret nyomtatásához 2MP kell… Minden méretbeli (nem oldalhosszban, területben!) duplázás duplázza az MP-t is.
Video… na itt már nem olyan egyértelmű a dolog. Klasszikusan a videózás 720×576 pixeles méretben megy. Ebben volt a videózás kezdetében a Beta videó is (tehát a TV-adók videóanyagának 99%-a is!), ebben van a klasszikus DV-AVI is, amiben a régebbi digitális videokamerák rögzítettek, és ebben van a DVD is. Most bejött ez a HD őrület, ami jópár új méretet is bedobott a köztudatba, de még nem teljesen letisztult, hogy mi a vége a formátumok csatájának. Ha ebben a lehető legjobb minőséget keresed, ami megbízhatóan jól működik mindenütt, amiben filmet érdemes szerkeszteni, és nem kell hozzá csillagászati hardver, az a fenti 720×576. Lévén hogy volt szerencsém filmeseknek dolgozni, tudom, hogy ott ez volt a standard.
Nem tudom, mennyire válaszoltam a kérdésedre, de ha vannak még kérdőjelek, akkor válaszolok rájuk.

apacuka11 2010.05.26. 18:02:41

Na, pajtás pont ezekre az adatokra
voltam kiváncsi...
Ha , csak egy félmondat erejű a kérdésem, akkor is
eljutsz a tökéletes válaszig...
Hát ezért jó ide bejönni....
Köszi szépen!

Tigris 2010.05.26. 18:12:01

@apacuka11: Várom a következő kérdésed! :) Csak magamat tudom ismételni, örülök, hogy segíthettem és nagyon szívesen!

Tigris 2010.05.26. 18:20:26

@apacuka11: :) Te most tesztelsz, hogy erre is tökéletes választ adok-e… :D

A válasz helyett (szigorúan helyette, nem válaszképp) egy Örkény István klasszikust szeretnék idézni. Szigorúan szórakoztató alapon.

Hogylétemről

- Jó napot.
- Jó napot.
- Hogy van?
- Köszönöm, jól.
- És az egészsége hogy szolgál?
- Nincs okom panaszra.
- De minek húzza azt a kötelet maga után?
- Kötelet? – kérdem hátrapillantva. – Azok a beleim.

:)

apacuka11 2010.05.26. 18:27:58

Azok az adatká-beleim...

apacuka11 2010.05.26. 18:34:46

Azon filózok, pendrive-ra kéne csinálni valami pack-ot, teszt, ellenőrzés, javítás,
stb. hordozható free motyóból, csak
a lényegeseket kellene kiválasztani,
a szoftverek tengeréből...
Tudok horgászni, csak lyukas a szákom...
Ja...
Windows 7-ből tekintesz reánk?
(van egy olyan érzésem, van neked saját xp-d...)

apacuka11 2010.05.26. 18:40:20

Megoldottam a motherboard, kondi fagyás problémát!
Beraktam a pc-t fagyott állapotban
egy kiselejtezett Gorenje-be, oszt
azt csinálja amit kell...
Még csak tesztelem...

apacuka11 2010.05.26. 18:42:14

Persze a yowindow rajta van...

apacuka11 2010.05.26. 19:02:04

Ahogy elnézem az internet adta lehetőségeket, igény lehetne egy Tigri
által megírt "Mit kell tudni a Biosról"
vezércikkre, nem beszélve a "Mennyit pakoljunk a lovaskocsinkra", ami ugye
elmesélne nekünk laikusoknak, hogy a lóerőhöz mérten meddig mehetünk el a széna, és egyéb dolgok felpakolásával...
Ugyi vannak a procihoz szoftverek, a ramot
is lehet zabolázni, de X gépek teljesítményének maximumához senki nem ad tanácsot...
Pedig, ...egy táblázatba simán beleférne...

apacuka11 2010.05.26. 19:10:59

Ja...
Bassus mikor vagy aktívan elérhető,
szórtan, vagy rendszerben?

Tigris 2010.05.26. 19:12:43

@apacuka11: Drágám, szerintem te most vagy délutánig aludtál, és nagyon kipihent vagy, vagy pár napja álmatlan hajtépős éjszakáid vannak a fagyások miatt… :)

Amúgy hardverrel és hasonló istenkísértő dolgokkal nem szeretek foglalkozni, még a végén jönnek hozzám garanciát érvényesíteni is… :D

apacuka11 2010.05.26. 19:17:33

ez nem Örkény, inkább önkény...

Modern kori történet...
A kisgyerek kérdi az apját:
- Apu, én hogyan jöttem a világra?
Az apa belekezd:
- Az úgy volt, hogy anyád és én egy chat szobában ismerkedtünk meg. Ezután találkoztunk egy internet kávézó mosdójában, ahol feltöltést kezdeményeztem anyád szerverére. Utána vettük észre, hogy anyád nem használt tűzfalat, így megtörtént a baj: kilenc hónap múlva letöltődött a vírus. Hát ez vagy te....

apacuka11 2010.05.26. 19:41:38

Hja Tigri ha a moci jó időben nem műkszik,
a má hardver problem...
Non moci disk sys hardver...
Ha kiírja, ha nem, nem műkszik...
Más...
"Nem aludtam" feltételezésed alaptalan, de 2 sörön már túl vagyok, nejem szerint a 13.-nál kezdek lejönni a falvédőről, de szerintem szerénykedik...
Lényeg:
Túl sok a rendszertisztító prog.
Megbízhatóak, vagy jobb ha az ember
önnálóan takarít?

Tigris 2010.05.26. 20:26:28

Te, mi van abban a sörben? Nehogy úgy járj, mint TerepjáróStohl, hogy valami volt abban a pálinkában…

Rendszerpucolás. Hm. Ez egy nagyon örökzöld történet. Tudod, én értek is a géphez, meg igyekszem rendben is tartani, ennek ellenére mindig kevés a hely, sok a szemét és lassú a gép. Első körben egy „aranyszabályt” tudok adni: a gépen egy dologra egy, max kétféle programot tarts. Azt, ami nincs a gépen, azt nem kell takarítani, nem foglal helyet, nem szemetel és nem lassítja a gépet. Ez hatványozottan igaz háttérben folyamatosan futó programokra, pl. vírusirtó, spyware-irtó, tűzfal, hasonlók. Ezeknek a hatékonysága nem növekszik jelentősen ha több van a gépben és fut a háttérben, viszont a gép jelentősen lassul tőle. Ez igaz a háttérben takarítgató dolgokra is.
A blogon szempont az is, hogy igyekszem olyan programokat összeszedni, ami nem csak egy dologra, hanem legalább egy problémacsoportot megold, átfogóan.
Takarításra ajánlom a CCleanert és a Revo Uninstallert. A gépet az automatikusan induló programok is lassítják, valamint az, hogy a registry összekuszálódott. Mindkét programnak van erre megoldása. Meg kell nézni, mondjuk a Process Lasso-ban, hogy melyek azok a programok, amik állandóan lassítják a gépet, el kell gondolkodni rajta, hogy tényleg szükség van-e rájuk, és vagy az automatikus indulásukat kell letiltani, vagy ha nagyon nincs rá szükség, akkor a Revo-val meg is lehet tőlük szabadulni, a szemetükkel együtt. Ideiglenesen kiiktatni az automatikus indulást az Autoruns-zal lehet.
Az O&O DiskStat-tal, vagy a Disk Space Fan-nel, vagy talán a leginkább a WinDirStattal érdemes körülnézni a gépen, hogy mik azok a mappák-fájlok, amik felzabálják a helyet (pl. a messenger ideiglenes és naplófájljai nálam rendszeresen rengeteg helyet felszívnak), és utána kell nézni, hogy ezekre szükség van-e. Az ilyen szemetek irtásában a CCleaner is jó, de a kézi takarítást nem éri utol hatékonyságban… igaz, a kézi takarításhoz meg némi tudás, tapasztalat kell.
A Windows-nak is vannak rendszerszintű csicsái, pl. a menük animálása, áttűnések, miegymás, amit érdemes letiltani, de természetesen a szép és hasznos programok, mint pl. a RocketDock, a Circle Dock és hasonlók is lassítják a rendszert. Nem akarok senkit egyféle megoldás felé terelgetni, de pl. a FreeLaunchBar azért lett nyerő, mert szinte nem fogyaszt se memóriát, se prociidőt.
Aztán vannak az általános megoldások, amik egykattintásos megoldás igérnek, ezek hatásfoka nem túl jó, de a semminél jobb, és sok tudás se kell hozzájuk, ilyen pl. a Glary Utilities.
Előfordulhat még az is, hogy a vincsin szanaszét dobálva vannak az adatok, ezt összegereblyézni is időbe telik, ez is lassítja a gépet. Ezen a Defraggler vagy az O&O Defrag tud segíteni.
Továbbá praktikus húzás telepítés nélkül futtatható programokat használni, bár ezeknek az a hátulütőjük, hogy hajlamosak a rendszer egy legeldugottabb zugába, ahol senki sem találja meg őket, szemetelni. Aztán ez a szemét titokban csak gyűlik-gyűlik, hiába törlöd mindig a programokat használat után.
A szövegemből is látszik, hogy sajnos a probléma nagyon sokrétű, mire az ember kellő gyakorlatot, tapasztalatot szerez használatukban, addigra már azt veszi észre, hogy blogot ír a témában… :) Ha jó munkahelye, vagy ráérős fia van az embernek, akkor ezt másokra tudja hárítani, ha nincs, akkor kénytelen kicsit beletanulni. Amivel kicsit előnyben vagytok, az az, hogy én már egy kicsit előválogattam az elérhető megoldásokat.
De hogy válaszoljak a kérdésedre… Ha nem tartasz kismillió programot, leginkább csak azokat, amikről itt is írtam, és telepítés nélküli verziókat használsz az itt ajánlottak közül, akkor azzal javítasz a helyzeten. És igen, érdemes kicsit beletanulni, mert jobb, ha picit értesz hozzá, és önállóan takarítasz.

Pár link az emlegetett programokhoz:

freeware.blog.hu/2010/05/21/process_lasso_1
freeware.blog.hu/2010/03/31/oo_diskstat_2_pro
freeware.blog.hu/2010/03/05/disk_space_fan
freeware.blog.hu/2010/01/21/windirstat_1
freeware.blog.hu/2009/12/04/freelaunchbar
freeware.blog.hu/2009/11/18/glary_utilities
freeware.blog.hu/2010/03/07/o_amp_o_defrag_11_pro
freeware.blog.hu/2009/11/18/defraggler
freeware.blog.hu/2009/11/03/revo_uninstall
freeware.blog.hu/2009/10/30/autoruns
freeware.blog.hu/2009/10/19/ccleaner

Tigris 2010.05.26. 20:27:33

@apacuka11: Na, ez jó hosszú lett… De azt hiszem a témára még kicsit bővebben, egy hosszabb cikkben részletesebben vissza fogok térni, mint a biztonság kérdésére!

apacuka11 2010.05.27. 06:55:12

No comment...
Tank you!
süti beállítások módosítása